• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

3Aw RT Models

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.245 3 1
Cześć,
Czy ktoś miał już może bliższy kontakt z zestawem 3Aw RT Models?
http://rtmodels.com.ua/product/pafawag3aw/
Na zdjęciach wygląda bardzo obiecująco. Zdecydowanym plusem jest jednolita buda. Rozwiązanie wydaje się być o wiele lepsze niż niepasujące do siebie ściany z zestawu Jindry...
Chodzi mi po głowie zamówienie 3Aw nigdy za wiele

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.985 130 86
Widzialem ten zestaw na eBay (na początku roku). Ktoś się nieźle napracował. Elementy fototrawione, kalki, metalowe koła, podfrezowane okna... Ale 500zł za wagon?

Mają też zestawy lokomotywy TU2 (H0e) w podobnej cenie.

P.S. właśnie sprawdziłem na eBay i widzę, że cena za wagon zrobiła sie realniejsza (około 350zł)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.245 3 1
Faktycznie, jest na eBay. Takie zamówienie jest chyba nieco bezpieczniejsze niż bezpośrednie.
Cena jest zdecydowanie niższa niż 1Aw o którym deliberowaliśmy tu na forum

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.985 130 86
I z tego co widzę chyba sama buda jest odlewana. Choć to można sprawdzić tylko na własne oczy (czyli po zakupie modelu). Są też drobne rzeczy drukowane w UV 3D - no ale teraz to już chyba standard w kitach...

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.184 135 15
Tak jest, masz rację.
Jak twórcy piszą na swoim FanPage’u - zestaw składa się z elementów odlewanych z żywicy, drukowanych na drukarce 3D. Koła są metalowe, dodatkowe części fototrawione, kalkomania i instrukcja.
Zamówienie chodzi mi po głowie już od dwóch dni. Jak napisał mi Bartek, przesyłka to tylko 10$, więc suma nie jest zaporowa, a model - co już zostało napisane - wygląda obiecująco. Na duży plus oddzielne ramki, które ułatwią sprawę malowania. Wnętrze - półki na bagaż, stoliki i siedziska… nawet toaletę dali, ale odwzorowaniem układu hamulcowego jestem zaczarowany! (i nie tylko ja!) Tego elementu z pewnością powstydziłaby się pewna austriacka firma… ;)
Przerażony nie mniej jednak jestem faktem, iż wózki modelu wydają się być (jak nie są) odlewane z żywicy. Z biegiem czasu i pod wpływem ciepła wywieranego przez tarcie między zestawami kołowymi mogą one odkształcić się, co może powodować złe wrażenie…

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.985 130 86
Do wózków są specjalne 'łożyska' wytłaczane z blachy mosiężnej lub tłoczone (np. Schrimer). Nie wiem czy są akurat w tym zestawie. Ale one rozwiązały by także sprawy z dobrym toczeniem sie kół.

Gdyby to był wagon H0m to już byłby u mnie. A tak... się zastanawiam ;)

OP
OP
Dobrzyn

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.245 3 1
356,95zl w wynikach wyszukiwania i 439,05 w ofercie... Prawie stówka różnicy. Na stronie RT z przesyłką wychodzi 84 dolary co przy dzisiejszym kursie daje 333,03 zł. Zastanawia mnie tylko temat przesyłki z Ukrainy w obecnej sytuacji

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.985 130 86
Te ceny skaczą niestety. Pół roku temu było ponad 500zł. Nie wiem dlaczego wyszukiwarka eBay pokazuje inną cene niz na stronie właściwej dla produktu. A przesyłka - dlaczego ma nie przyjść?

Na FB od 2017 roku:
https://m.facebook.com/rtmkits

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.843 53 2
Finalna cena brutto widoczna jest tak naprawdę dopiero jak się ustawi w Ebay kraj wysyłki - dopiero wtedy Ebay nalicza odpowiednie opłaty/podatki... W każdym kraju z uwagi na różnice ów podatków, cena końcowa będzie różna.
To co kolega pokazał na pierwszym screenie to po prostu cena sprzedaży "netto" pobierana przez sprzedawcę (witryna prawdopodobnie nie wyłapała Polski po IP) a drugi pokazuje już cenę "brutto" powiększoną o należne opłaty importowe, po "zlokalizowaniu" klienta (automatycznym przez system, lub poprzez ręczne ustalenie kraju wysyłki).

Przykładowo:
Założenia ogólne:
A. Sprzedawca jest z Ukrainy, prowizja Ebay dla sprzedawców z Ukrainy to 10%.
B. Cena przedmiotu 80 USD, koszt wysyłki wewn. Ukrainy 5 USD, do Polski 15 USD
C. Cło i VAT to 25% (to wartość przybliżona, bo Ebay ma różne stawki odpowiadające przepisom danych krajów plus chyba jakąś swoją marżę od tego za usługę)

Zakup wewnątrz Ukrainy
Kupujący ma adres w Ukrainie - finalny koszt dla kupującego: 85,00 USD [80+5], sprzedający otrzyma 76,50 USD [(80+5)-10%], prowizja Ebay 8,50 USD [(80+5)*10%], podatki - 0,00 USD

Kupujący jest w Polsce - finalny koszt dla kupującego 118,75 USD [(80+15)+25%], sprzedający otrzyma 85,5 USD [(80+15)-10%], prowizja Ebay 9,50 USD [(80+15)*10%], podatki 23,75 USD [(80+15)*25%]

Mam nadzieję, że to pomoże albo rozjaśni sytuację :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.985 130 86
@qwertas opłaty dodatkowe czasami eBay dolicza oddzielnie od kwoty pokazanej. Tak jest np. dla Wielkiej Brytani gdzie np. do 1500zł (kwota widoczna) dodają sobie 600zł opłaty dodatkowej (pewnie to cło, Vat i inne cuda).

Ale np. z Niemiec (eBay) idzie za tyle ile wystawione + opłata za przesyłkę.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.843 53 2
@daromaro , przecież ja o tym wyżej napisałem.
O wewnątrzwspólnotowej unii celnej z oczywistych (przynajmniej tak mi się wydawało) względów nie wspomniałem.

Ostatnio edytowane:

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
528 6 0
Wojna nie jest na całej Ukrainie. Ostatnio nawet oglądałem film na YouTube o urlopie na Ukrainie w 2023r. Więc o przesyłkę bym się nie martwił. Kupując na eBay jesteś zabezpieczony.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 19
Z
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 35