• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

2,4 m szlaku gdzieś na mazurach.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Jutro spróbuje zrobic podpory z tektury przesączonej cyjanoakrylem
jak dobrze zwymiarowałem na oko to jeden dzwigar może miec wysokości ok 25-30 cm i szerokosc 15?

ewentualnie zostawię szyny 2,5 mm jako podstawowe belki tylko całość polutuje i wykonam krzyzownice zgodnie z zaproponowanym przez ciebie schematem

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
135 1 0
Ciężko na oko mi stwierdzić u siebie w moście wykonałem dźwigar wzorem oryginału który ma wysokość 1,2 cm a szerokość pasa górnego około 2mm. U Ciebie może być to nieco mniej bo i konstrukcja znacznie mniejsza.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
Ktoś w tym wątku wkleił przecież plany takiego mostku wraz z wymiarami...
Tylko tamten był znacznie krótszy, więc w tym wypadku główne belki musiałyby być chyba jeszcze solidniejsze. Na wspomnianym rysunku wymiary są nieczytelne, ale na oko widać, że dźwigary są trzy razy wyższe, niż szyny, a tu musiałyby chyba być jeszcze grubsze.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
Tylko tamten był znacznie krótszy, więc w tym wypadku główne belki musiałyby być chyba jeszcze solidniejsze. Na wspomnianym rysunku wymiary są nieczytelne, ale na oko widać, że dźwigary są trzy razy wyższe, niż szyny, a tu musiałyby chyba być jeszcze grubsze.
To prawda, ale w publikacji do której link umieszczono powyżej owego rysunku są warianty dla znacznie dłuższych mostków. Tutaj, licząc podkłady/mostownice mostek powinien wyglądać tak:

mostek.jpg

Wymiary można wziąć z owej publikacji :) Nota bene - bardzo przydatne jest to zestawienie.

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Praca pomału do przodu, na drugim module jakaś niska zieleń powstała .... chciałem popróbować wszak 4 lata nic nie robiłem, później woda i strumyczek prawie gotowy
DSC_0571.JPG DSC_0572.JPG DSC_0584.JPG DSC_0591.JPG DSC_0597.JPG

Czy możecie doradzić jakie drzewka byście proponowali do obsadzenia brzegów?

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 1 5
Krzoki Panie... Krzoki z komosy... Mnóstwo krzoków...

A tak na marginesie - będzie jeszcze jeden moduł gdzie rzeczka będzie zakręcała do ścianki bocznej? Teraz jak się kończy na ściance czołowej to jest :cenzura:

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
To jest własnie ten moduł ;)
Całość składa sie z dwóch skrzynek
Pierwsza to ta z trzcina wodna, druga to ta z ostatniego posta

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wszystko super, ale słomkowa trzcina jest od późnej jesieni do wczesnej wiosny, kiedy pędy rośliny obumierają a żywe pozostają tylko kłącza (to bylina) ;)

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.128 36 0
Wszystko super, ale słomkowa trzcina jest od późnej jesieni do wczesnej wiosny, kiedy pędy rośliny obumierają a żywe pozostają tylko kłącza (to bylina) ;)
No właśnie.

Łukasz, jak masz aerograf, to psiknij słomę zielonym akrylem i będzie super. Nawet możesz zostawić u podstawy jak jest to będzie efekt jak na zdjęciu, które dałeś na początku. Co do reszty, to planujesz dosiać jeszcze wyższą trawkę? Rozważ to bo w chwili obecnej, nie do końca przypomina to mazurski krajobraz ;)

OP
OP
LUKASZdiy

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Jasne że jest aerograf psiknę góre lekko zielonym kolorkiem
To narazie jest zieleń niska.
W planach jest mały zagajnik z kilkunastu drzew i czekam na przesyłkę z modelamani z wysoka trawą
Jakie byś produkty polecił ?

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.128 36 0
Ja używam Polaka, ale teraz jakieś problemy z tymi produktami są. Może ten woodland wydaje się niezły? Generalnie chodzi o to żeby trawa nie wyglądała na plastikową i nie miała barwy piłki do tenisa ;)