• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Żywkowo - makieta w skali H0e

OP
OP
Michał13
Reakcje
130 0 0
Mam pewne wątpliwości.................czy kolega @Michał13 ma tylko 13 lat.....

Bardzo dojrzałe podejście do tematu :)
Kolega @Harry Potter też ma rację, ale czasem lepiej trzymać się podstawowego planu.
Mówię z doświadczenia.
Proszę mi zaufać- w sprawie mojego wieku nie kłamię, a przed założeniem tego wątku bardzo dużo czytałem tego forum;)

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.510 85 12
Niniejszym powodzenia w pracach, owocnych eksperymentów i wniosków z nich wyciagniętych, bo z modelarstwem to jak w tym przysłowiu,... "Gdzie dwóch polaków, tam trzy zdania"... Zawsze ktoś ci powie, że to zrobiłeś nie tak ( czasem dla draki, czasem z zawiści, a czasem merytorycznie).
I oceanu cierpliwości oraz pokory,...

Pozdr,...

OP
OP
Michał13

Michał13

Użytkownik
Reakcje
130 0 0
Witam po dłuuuugiej przerwie:)
To, że się tutaj nie udzielałem, nie znaczy, że temat makiety "zdechł";)
Głównie pochłonąl mnie temat dioramki, na jej temat założyłem osobny wątek. Nie oznacza to jednak, że nie myślałem o makiecie- wręcz przeciwnie.
Coraz bardziej skłaniam się do makiety modułowej (nie wg. norm). Powody:
- na tak ostrym łuku nawet dwuosiowe wagony czasem się rozczepiają,
- miejsce - w przypadku robienia modułów wystarczy (chyba) pionowa szafka o wymiarach np. 40×50×150cm,
- wygoda - z małym modułem łatwo się pracuje,
- możliwość łatwego transportu,
- możliwość lepszego rozłożenia sobie kosztów i pracy
- realistyka - w przypadku tortu mało to będzie miało wspólnego z realistyką (ten punkt głównie za sprawą artykułów pana LL)
- we wrześniu idę do 7 klasy, czasu na modelarstwo coraz mniej, więc mógłbym zwyczjnie przed pójściem do szkoły średniej nie zdążyć...
W załączniku przedstawiam plan, jak by to mogło wyglądać (oczywiście moduły szlakowe też bym zbudował, ale to pożniej)
Wymiary modułów 30×50cm
20260217_111800.jpg
Wszelka krytyka mile widziana

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.979 72 5
BARDZO dobra decyzja !
Po ostatnim torcie też zdecydowałem się na moduły.

Ja działam wg takiej kolejności:
1. zakup skrzynek (polecam Pikart, ale możesz wybrać inną opcję)
2. zakup śrub łączących skrzynki
3. przymiarki torowiska i infrastruktury + ewentualne drobne korekty
4. mocowanie torów (tymczasowe) do czasu wykonania podstawowej elektryki - łączenia elektrycznego między segmentami, lutowanie kabli do torów
5. mocowanie torów na stałe przy jednoczesnym ostatecznym dokładnym dopasowywaniu na łączeniu segmentów
6. sprawdzenie przejezdności modułu (czyli wszystkich segmentów danej części - tu moduł stacyjny, czyli w Twoim przypadku 3 segmenty)
7. cała reszta dekoracji :)

To wszystko wiedząc, że wcześniej miałeś już kupione tory i sklejone budynki.
Wydaje mi się to w miarę logiczne, ale to moje subiektywne podejście, możesz skorzystać, możesz zrobić po swojemu.
Ja jestem na etapie 3. :)

Ważne, że działasz i podchodzisz bardzo dojrzale do tematu (jak na swój wiek). Sam plan też jest bardzo dobry, bo nie przeładowany.

Działaj, pokazuj, pytaj.

OP
OP
Michał13

Michał13

Użytkownik
Reakcje
130 0 0
BARDZO dobra decyzja !
Po ostatnim torcie też zdecydowałem się na moduły.

Ja działam wg takiej kolejności:
1. zakup skrzynek (polecam Pikart, ale możesz wybrać inną opcję)
2. zakup śrub łączących skrzynki
3. przymiarki torowiska i infrastruktury + ewentualne drobne korekty
4. mocowanie torów (tymczasowe) do czasu wykonania podstawowej elektryki - łączenia elektrycznego między segmentami, lutowanie kabli do torów
5. mocowanie torów na stałe przy jednoczesnym ostatecznym dokładnym dopasowywaniu na łączeniu segmentów
6. sprawdzenie przejezdności modułu (czyli wszystkich segmentów danej części - tu moduł stacyjny, czyli w Twoim przypadku 3 segmenty)
7. cała reszta dekoracji :)

To wszystko wiedząc, że wcześniej miałeś już kupione tory i sklejone budynki.
Wydaje mi się to w miarę logiczne, ale to moje subiektywne podejście, możesz skorzystać, możesz zrobić po swojemu.
Ja jestem na etapie 3. :)

Ważne, że działasz i podchodzisz bardzo dojrzale do tematu (jak na swój wiek). Sam plan też jest bardzo dobry, bo nie przeładowany.

Działaj, pokazuj, pytaj.
Dobrze, że się podoba:)
Skrzynki planuję wykonywać w taki sposób:
-zamówienie elementów u stolarza,
-samodzielne skręcenie\sklejenie bądź zlecenie tego stolarzowi- w zależności od kosztów.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.979 72 5
Porównaj sobie kwoty u stolarza i u Pikarta (Pikart robi takie, które są przygotowane do skręcania - mają gotowe otwory, a same skrzynki mają krawędzie, które zachodzą na siebie, dzięki czemu są trwalsze.).

Skręcenie połącz ze sklejeniem. Najlepiej samodzielnie, nie wymaga doświadczenia, tylko jako-takiej sprawności manualnej (a zakładam, że taką posiadasz) :) No i: 1. wyjdzie taniej, 2. satysfakcja :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.698 53 1
Tak, więc budujemy moduł stacyjny. Celująco! (y)
Jest nieźle.(y) Sam jednak myślisz, gdzie by tu wagony towarowe załadować.
Biorąc pod uwagę wymiary całości modułu 1500x300 (3segmenty 500x300 choć można się zastanowić nad lekkim poszerzeniem do np. 500x400), to zaproponuję Koledze taki, alternatywny projekt do rozważenia,
gdzie będzie można załadować wagony towarowe i stanąć pociągiem osobowym.
Aranżację oczywiście można modyfikować, drogę gdzieś dodać, bo to tylko propozycja...:cool:
Nie znam wielkości budynku stacyjnego, ale orientacyjną wielkość parowozowni wraz z terenem wokół niej wziąłem z wcześniej załączonego jej zdjęcia z przyłożoną miarką.
Dla szybkiego porównania wstawiam też odpowiednio obrócony pierwotny projekt.

20260217_111800.jpg

Zrzut ekranu 2026-02-17 163408.jpg Zrzut ekranu 2026-02-17 164049.jpg Zrzut ekranu 2026-02-17 164114.jpg

@Kris
Zrzut ekranu 2026-02-17 171756.jpg

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.979 72 5
Zgadza się. Myślę, że Michał traktuje to jako poligon doświadczalny i w pewnym momencie zaskoczy nas jakimś konkretnym projektem, który ukończy i będziemy wszyscy mu gratulować, mi.n. WYTRWAŁOŚCI :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.698 53 1
Niedawno przeglądałem ten Wierzbinek, bo pojawił się tu gdzieś na forum w innym temacie.
Tam jest ładownia i bocznica, bardzo fajna.
Wszystko ok, ale dla 14 latka na pierwszy bój modelarski, to stanowczo za duży i za trudny projekt.
Dużo budowania specyficznych obiektów. Żeby dobrze wszystko wyszło, potrzeba doświadczenia.
Jak nabierze wprawy w ćwiczebnym module, to jako następny projekt - czemu nie...
Poniżej plan:
Zrzut ekranu 2026-02-17 202207.jpg

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.780 188 19
Niedawno przeglądałem ten Wierzbinek, bo pojawił się tu gdzieś na forum w innym temacie.
Tam jest ładownia i bocznica, bardzo fajna.
Wszystko ok, ale dla 14 latka na pierwszy bój modelarski, to stanowczo za duży i za trudny projekt.
Dużo budowania specyficznych obiektów. Żeby dobrze wszystko wyszło, potrzeba doświadczenia.
Jak nabierze wprawy w ćwiczebnym module, to jako następny projekt - czemu nie...
Poniżej plan:
Zobacz załącznik 1171819
Zgodnie z prawdą, to w Wierzbinku była bocznica GSu.
Tory i resztki rozjazdów można oglądać leżące na kupie na terenie GSu.
Linia z Sompolna do Dobrego niestety nie istnieje

OP
OP
Michał13

Michał13

Użytkownik
Reakcje
130 0 0
Ciekawy ten Wierzbinek... Klimatyczny:)
Ale teraz chciałbym zrobić coś prostego, dobrego na początek. Poza tym, parę lat temu, z braku doświadczenia kupiłem parę budynków, i chciałbym je wykorzystać.

OP
OP
Michał13

Michał13

Użytkownik
Reakcje
130 0 0
Tak, więc budujemy moduł stacyjny. Celująco! (y)
Jest nieźle.(y) Sam jednak myślisz, gdzie by tu wagony towarowe załadować.
Biorąc pod uwagę wymiary całości modułu 1500x300 (3segmenty 500x300 choć można się zastanowić nad lekkim poszerzeniem do np. 500x400), to zaproponuję Koledze taki, alternatywny projekt do rozważenia,
gdzie będzie można załadować wagony towarowe i stanąć pociągiem osobowym.
Aranżację oczywiście można modyfikować, drogę gdzieś dodać, bo to tylko propozycja...:cool:
Nie znam wielkości budynku stacyjnego, ale orientacyjną wielkość parowozowni wraz z terenem wokół niej wziąłem z wcześniej załączonego jej zdjęcia z przyłożoną miarką.
Dla szybkiego porównania wstawiam też odpowiednio obrócony pierwotny projekt.

Zobacz załącznik 1171767

Zobacz załącznik 1171768 Zobacz załącznik 1171769 Zobacz załącznik 1171770

@Kris
Zobacz załącznik 1171773
@melonowy dzięki za plan.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
511 70 1
Poza tym, parę lat temu, z braku doświadczenia kupiłem parę budynków,.
Nadal jednak namawiam na znalezienie czegoś co będzie inspiracją. Ładownia przekroczy długość zakładanej makiety czyli 1500 mm, ale taka bocznica już niekoniecznie. Nawet tor wąskotorowy przez wieś ma swój klimat.