Oczywiście, że mam. SGKW dostało wypowiedzenie umowy na obsługę linii, oficjalnie z powodu niedotrzymania ustaleń i zasad obsługi.. mało kto w to wierzy, ale.. ;D
Na miejsce kolejki o rozstawie 900mm ma wejść rozstaw 785mm na całkowicie od podstaw przebudowanym szlaku. W sprawę zaangażowana ma być ekipa ze skansenu z Rud Raciborskich, niewykluczone, że na szlak parkowy trafią maszyny dotychczas stacjonujące jako tabor prywatny na Rozbarku (teraz już stoją w Rudach, co powoduje raz za razem kolejny spiny na froncie Bytom - Rudy). Tabor parkowy zasili najpewniej najbliższą hutę. Niewykluczone, że do WPKiW trafi któryś z restaurowanych czajników, ale to już tylko moje przypuszczenia - Las-49 w Rudach niedawno przeszedł wymagane poprawki, ponoć Rudy szykują kolejne remonty. Aż mnie ciekawi, co w końcu będzie obsługiwać park - i nie zdziwiłbym się, gdyby były to któreś z wagoników ściągniętych z Zillertallbahn, które to naczelnik Rud ściągnął ze wspomnianej do przekucia i uruchomienia..
Będę miał czas, by znów odwiedzić chłopaków na Karbiu, to pewnie dowiem się czegoś ciekawego. Póki co rozmawiałem z Kucykiem z Piaseczyńskiej, który to brał udział w naprawie Faurów i sławnym Paleniu Laczka (

), co nieco mi objaśnił w temacie polityki Rud, resztę postaram się dowiedzieć docelowo w Rudach, gdzie musiałbym w końcu dotrzeć, i potem przekażę na forum w miarę możliwości
A póki co - coś na deser, zdjęcie podesłane przez znajomego.. miejsce powinniście rozpoznać, ciekawy jest fakt, że w samym centrum miasta przecinają się linie kolejowe w kierunku Gliwic i Tarnowskich Gór, trasa Kolei Prawoodrzańskiej
, szlak wąskotorowy, oraz szereg bocznic normalno- i wąskotorowych.