• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
zostanmy przy okresleniu ....,,budowla,, :) w tamtych czasach tak wlasnie okreslalo sie nowo powstajace obiekty :) A gmaszysko jest ci naprawde duze :) szkoda tylko ze takie zaniedbane i zniszczone !:(

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.155 66 5
W Katowicach lokomotywownia chyba już nie działa, albo doraźnie, jako warsztat. Ostatnio jak tam byłem, to aż serce się kraje. Kiedyś tam były liczne bocznice (pamiętam stojące tam rzędy wagonów-Bipy, bonanzy i inne ryflaki), prężnie działająca infrastruktura - teraz to opuszczone budynki i pole chwastów i krzaczorów. :( W Bielsku-Białej to samo.
Z tego, co wiem, to centralna śląska lokomotywownia dla tej części Śląska jest w Czechowicach-Dziedzicach. Następna jest w Gliwicach.

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
W Katowicach zamknieto szopę.

Podobnie w Gliwicach lokomotywownię zamknięto z początkiem 2010 r. Użytkowane przez PKP CARGO lokomotywy stacjonują na pełniącym rolę szopy torze "pod chmurką". Widoczne są jadąc pociągiem pasażerskim po południu gdyż na porannej zmianie najczęsciej pracują.

Składy EZT Kolei Śląskich stacjonuja w miejscu gdzie kiedyś stały wagony. Od grudnia 2012 r. znikają całkowicie z województwa śląskiego Przewozy Regionalne na rzecz Koleji Śląskich. Wagonów osobowych natomiast żadnych już nie ma. Nie ma już też lokomotyw PKP IC gdyż od kilku lat nie zaczynają się i nie kończą tu żadne obiegi tej spółki.

Załączniki

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.155 66 5
Jak tak czytam...ogólnie, to mam wrażenie, że za chwilę tabor zupełnie zniknie z powierzchni Śląska i zostaną tylko f(i)uturystyczne szynobusopodobne glizdy. Najgorzej :(

PULMAN

Znany użytkownik
Reakcje
32 0 0
Że tak do łoże swoje 3 grosze. Jeśli chodzi o PKP Cargo Logistics to na Śląsku są prężnie czynne 3 lokomotywownie tej spółki czyli: Jaworzno-Szczakowa, Czechowice-Dziedzice i Tarnowskie Góry. Reszta maszyn, które soją tu i ówdzie to są maszyny przynależące do któreś z w/w lokomotywowni. Wszelkie drobne przeglądy typu P-1 są wykonywane na miejscu postoju lokomotywy za pomocą zebranej brygady pracowników wysyłanych do tych maszyn, którzy jadą samochodem do wyznaczonego miejsca tzw. mobilny.

A jeśli chodzi o zdjęcie Chorzowskiej kolejki parkowej to być może doczeka się lepszych czasów...;)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.155 66 5
Że tak do łoże swoje 3 grosze. Jeśli chodzi o PKP Cargo Logistics to na Śląsku są prężnie czynne 3 lokomotywownie tej spółki czyli: Jaworzno-Szczakowa, Czechowice-Dziedzice i Tarnowskie Góry. Reszta maszyn, które soją tu i ówdzie to są maszyny przynależące do któreś z w/w lokomotywowni. Wszelkie drobne przeglądy typu P-1 są wykonywane na miejscu postoju lokomotywy za pomocą zebranej brygady pracowników wysyłanych do tych maszyn, którzy jadą samochodem do wyznaczonego miejsca tzw. mobilny.

A jeśli chodzi o zdjęcie Chorzowskiej kolejki parkowej to być może doczeka się lepszych czasów...;)
Z tego, co słyszałem, to i ją chcą zlikwidować. W tym roku nawet nie jeździła.

Co do lokomotywowni - dzięki za info. Dobrze wiedzieć więcej :)

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Oczywiście, że mam. SGKW dostało wypowiedzenie umowy na obsługę linii, oficjalnie z powodu niedotrzymania ustaleń i zasad obsługi.. mało kto w to wierzy, ale.. ;D

Na miejsce kolejki o rozstawie 900mm ma wejść rozstaw 785mm na całkowicie od podstaw przebudowanym szlaku. W sprawę zaangażowana ma być ekipa ze skansenu z Rud Raciborskich, niewykluczone, że na szlak parkowy trafią maszyny dotychczas stacjonujące jako tabor prywatny na Rozbarku (teraz już stoją w Rudach, co powoduje raz za razem kolejny spiny na froncie Bytom - Rudy). Tabor parkowy zasili najpewniej najbliższą hutę. Niewykluczone, że do WPKiW trafi któryś z restaurowanych czajników, ale to już tylko moje przypuszczenia - Las-49 w Rudach niedawno przeszedł wymagane poprawki, ponoć Rudy szykują kolejne remonty. Aż mnie ciekawi, co w końcu będzie obsługiwać park - i nie zdziwiłbym się, gdyby były to któreś z wagoników ściągniętych z Zillertallbahn, które to naczelnik Rud ściągnął ze wspomnianej do przekucia i uruchomienia.. :D

Będę miał czas, by znów odwiedzić chłopaków na Karbiu, to pewnie dowiem się czegoś ciekawego. Póki co rozmawiałem z Kucykiem z Piaseczyńskiej, który to brał udział w naprawie Faurów i sławnym Paleniu Laczka ( :D ), co nieco mi objaśnił w temacie polityki Rud, resztę postaram się dowiedzieć docelowo w Rudach, gdzie musiałbym w końcu dotrzeć, i potem przekażę na forum w miarę możliwości :)

A póki co - coś na deser, zdjęcie podesłane przez znajomego.. miejsce powinniście rozpoznać, ciekawy jest fakt, że w samym centrum miasta przecinają się linie kolejowe w kierunku Gliwic i Tarnowskich Gór, trasa Kolei Prawoodrzańskiej, szlak wąskotorowy, oraz szereg bocznic normalno- i wąskotorowych.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.155 66 5
Witam :D Żeby nie było, że temat umarł. Odświeżam :)
2 zestawy fot.
Pierwszy zestaw, to Gliwice i skład roboczy kolegów z Pomorza :) + brązowa Siódemeczka :)
Drugi zestaw, to Rybnik - świeża sprawa...z dziś :D
Dworzec, stacja, "ciuchcia" i "zdjęcie z kominami" - jakby się kto czepiał ;)

Załączniki

Reakcje
1.786 13 0
Kiedyś osobiście muszę osobiście zrobić sobie fotkę przy "TEKAHAsi 1"....:)[DOUBLEPOST=1369027042][/DOUBLEPOST]Czy ktoś z Was , Chłopaki mógłby obfocić torowiska nad kanałem w Gliwicach - tam tego jest od "metra" i teraz były by na wiosnę przepiękne foteczki....:)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.155 66 5
Przejeżdżając w stronę Rudzińca stoi w Łabędach obok torów taki fajny parowozik zielony. Mam nadzieję, że w środę uda mi się go ustrzelić. Ten kibel tamtędy jakoś szybko jeździ ;)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.674 112 11
Witam :D Żeby nie było, że temat umarł. Odświeżam :)
2 zestawy fot.
Pierwszy zestaw, to Gliwice i skład roboczy kolegów z Pomorza :) + brązowa Siódemeczka :)
Drugi zestaw, to Rybnik - świeża sprawa...z dziś :D
Dworzec, stacja, "ciuchcia" i "zdjęcie z kominami" - jakby się kto czepiał ;)
Czy latwy jest dostep do lokomotyw, znaczy o praciwnikow kolejowych mi chodzi. Jeszcze jedno pytanko, czy w Jaworznie badal jest pudlo 2E53?

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.155 66 5
Czy latwy jest dostep do lokomotyw, znaczy o praciwnikow kolejowych mi chodzi. Jeszcze jedno pytanko, czy w Jaworznie badal jest pudlo 2E53?
Zależy gdzie. Jak łaziliśmy po rybnickiej lokomotywowni, to się tylko patrzył na nas jakiś gość, ale nic nie mówił.
Jak nie demolujesz, to se łaź :D

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.674 112 11
Zależy gdzie. Jak łaziliśmy po rybnickiej lokomotywowni, to się tylko patrzył na nas jakiś gość, ale nic nie mówił.
Jak nie demolujesz, to se łaź :D
Aa dzieki, nie znam za bardzo Gornego slaska, niestety nie bylo mi dane za brzdaca tam pojechac ale kilka razy w ostatnich latach tam bylem i klimaty niesamowite. Nie wiadomo gdzie zaczynac:)

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
I ja się dołączę do tematu. Kto z Bielska ten pewnie wie że chcą zamknąć linię Bielsko-Skoczów. Mi ojciec opowiadał jak do Wisły Głębce jechały Bipy (całe pozapychane) nawet w układzie 4x4 z parowozem Ty2 z Czechowic Dziedzic. A teraz ledwie 80 pociągów w ciągu roku tam tędy jeździ. A jak to zamkną to będzie głucha cisza na szlaku.:([DOUBLEPOST=1370272997,1370272071][/DOUBLEPOST]Wczoraj byłem na stacji Jaworze Jasienica porobić kilka zdjęć bo odwzorowywuje i postawię gotowy budynek z kartonu na makietę. Wiata, która kiedyś była została zwalona ok.2002 roku. Widać w tym miejscu pas czerwonych cegieł. Przepraszam za słabą jakość ale zdjęcia robiłem z telefonu.

Zdjęcie0248.jpg
Zdjęcie0249.jpg
Zdjęcie0250.jpg
Zdjęcie0251.jpg
Zdjęcie0254.jpg
Zdjęcie0255.jpg
Zdjęcie0256.jpg
Zdjęcie0257.jpg
Zdjęcie0258.jpg