piękne zdjęcia. FISZ - wykorzystaj ....
Naprawdę nie wierzę, że ktokolwiek mógł mnie posądzać o nieznajomość tych miejsc, tych ujęć..
Właśnie te zdjęcia, te miejsca, ten klimat powoduje, że ludziska w moim otoczeniu postrzegają mnie jako pełnoprawnego świra - dlatego wąski tor widzę przez pryzmat tych ogromnych bocznic, stacji porównywalnych wielkością do przeciętnej normalnotorowej węzłówki, widokiem ludzi kradnących węgiel z pociągów na odcinku Chorzów Stary - Bytom, przez okno oglądając resztki tego, co Hoart przedstawił jako dział wielkich pieców Huty Kościuszko.. oczyma ludzi, którzy widzą w tej krainie węgla, stali i żużlu swoją małą ojczyznę. Stąd mój lokalny patriotyzm, szczere zamiłowanie do klimatów przemysłowych i niechęć do wszechobecnych makietowych pól i wsi
Można mieszkać na tym, co po Śląsku pozostało, i widzieć, czuć tą potęgę sprzed kilkudziesięciu lat. Wszędzie, na każdym kroku ją dalej widać. Wąskotorowe bocznice tnące niemal każdą asfaltową drogę w pobliżu hut, kopalń, usiane węglem szlaki kolejowe, ludzi pamiętających potężne tendrzaki ciągnące skład Ziehli niemal pod oknami, w centrum osiedla.. Uwierzcie mi, ludzie tutaj nawet po wielu latach w tym ceglano-stalowym lesie kominów, szybów i taśmociągów odnajdowali to piękno, które CoCu nazwał wyniszczeniem środowiska
Na deser kilka ujęć, które mnie osobiście ugruntowały w swoistym śląskim zboczeniu przemysłowym:
Zdjęcia różnych autorów, niektórych dane mi było poznać osobiście, pracuję z nimi w wolontariacie na GKW.. Z Mariuszem Senderowskim przyszło mi skręcać tory po kradzieżach na Dolomitach, wiele mi opowiadał na temat tego, co jeszcze zdołał utrwalić na zdjęciach. Ludzie pamiętają jeszcze te ogromne składy węglowe, czajniki śmigające przez centrum Katowic, wieeele innych.. A i wiele z tych miejsc dobrze znam.. a przynajmniej to, co z nich zostało..

Grunt, że wskazana na zdjęciu z dwoma tendrzakami stacja Bytom Karb Wąskotorowy jest mi doskonale znana
Więcej zdjęć niedługo, sesja sesją, są rzeczy ważne.. i ważniejsze
PS. Popatrzcie, w jakich miejscach kolej wkradała się w obszar miejski.. Na Karbiu tor w kierunku Gliwic przecinał w połowie tamtejsze osiedle, tory do tej pory są wtopione w asfalt. W Gliwicach kolejka jest odnawiana.. ale.. najbardziej na świecie chciałbym zobaczyć choć raz jedną z tych potężnych Tw53 pod parą..