Witam,
mam taki problem który gryzł mnie od bardzo dawna i prawie go już sobie po latach wyjaśniłem,
ale jak to bywa - nie mogę znaleźć teraz zdjęcia, które mnie wówczas oświeciło ...
Niestety, mimo że podobny temat, to chyba nie w tym wątku powinien się znaleźć gdyż nie dotyczy bezpośrednio naszych kolei
ale było to w naszych granicach.
Zaryzykuję ...
- może stopniowo.
Na początek coś lżejszego.
Takie tam,
zanim coś będzie przewożone:
Wagon chłodnia i ...? no właśnie, po co to ? Foto z folderu reklamowego PKP, ok.1971-72r.
A poniżej taki przewóz,
w dzisiejszych czasach chyba by to nie przeszło ...
Przyczepy na wagonach, foto z folderu reklamowego PKP, ok.1971-72r.
To zdjęcie przypomniało mi właśnie ten mój problem, który zasygnalizowałem na wstępie,
a przez który jestem mocno nadgryziony ...
Otóż tak ok.1970 roku oglądałem telewizję, przy okazji wykonywania innych czynności. Nagle zobaczyłem, że jest pokazywany jakiś wątek o przeładunkach i eksporcie do bratniego wówczas wschodniego sąsiada. Rzecz działa się na którejś ze stacji granicznej. Medyka, Małaszewicze - nie pamiętam, ale to nie istotne.
Pokazywano przejeżdżający skład towarowy wiozący załadowane w poprzek wagonów siewniki, tak jeden za drugim na całej długości wagonów. I nagle ... szczęka mi opadła
!
Tylko
proszę się teraz nie śmiać ... a podejść merytorycznie, jeśli się da ...
Co ja zobaczyłem ??? te siewniki załadowane były w poprzek na ... cysternach !!! ???
Potem długo się zastanawiałem, co ja widziałem i jak to możliwe, że na okrągłych cysternach umieszczono ten ładunek ?
Przecież to niemożliwe tak je załadować i przymocować - bzdura kompletna !
Więc co ja widziałem? przywidzenie ?
Po latach przypadkowo, chyba na rosyjskim forum, natrafiłem na zdjęcia improwizowanych wagonów kolei radzieckich,
- węglarek ?, platform z wysokimi burtami ?
Z powodu niedostatku takich wagonów, przerobiono stare cysterny ucinając w połowie wzdłuż zbiorniki, lub wyjmując zbiorniki z dolnych dodatkowych osłon - nie wiem, ale tak to wyglądało. Zapewne w niektórych zainstalowano wewnątrz podłogi i tym sposobem możliwy był załadunek w nich nie tylko materiałów sypkich. Chyba to właśnie wcześniej widziałem.
Teraz zdjęcia takiej przebudowanej cysterny nie mogę odszukać.
Może ktoś z Kolegów coś w tym temacie zaprezentuje ?