W temacie taboru wykorzystywanego na kolejach piaskowych nadszedł czas na nieuniknione, na wykonanie projektu będącego esencją całego zagadnienia. Wagony 15W, które w mojej opinii stały się niejako symbolem kolei piaskowej od momentu wejścia do eksploatacji w drugiej dekadzie XX wieku, aż po jej kres w tejże dekadzie wieku XXI. Produkowane w różnych typach oraz wytwórniach przez ponad 50 lat, eksploatowane przez wszystkie przedsiębiorstwa i kopalnie piasku na terenie Śląska przez niemal 100 lat.
Trzyosiowe wagony samowyładowcze 15W oraz ich odmiana z pomostem hamulcowym – 22W, wykonałem podobnie jak wcześniej wagony 401V i 401Vc adaptując/przerabiając dostępnie firmowe podwozia (w tym przypadku jednoosiowe wózki Piko) oraz budując ruchome pudło z tekstolitu wykończonego polistyrenem. Plany z których korzystałem zamieszczone są w monografii „Koleje Piaskowe” t.1 oraz dostępnym w Internecie podręczniku „Podsadzanie Wyrobisk” Cz.1 z 1950 r.
Podwozie tworzą trzy jednoosiowe wózki piko, w których należało poprawić hamulce oraz wykonać nowe dekle maźnic aby upodobnić jedne i drugie do tych zastosowanych w wagonach 15W. Za pomoc w wykonaniu dekli chciałem podziękować użytkownikowi
@Kempol . Sklejone razem wózki wykończyłem na bokach profilem ceownikowym od Ostbahn, a czołownice tradycyjnie zderzakami od Z.Kluby. Wagony 15W posiadały zderzaki niewielkiej średnicy, więc wybrałem te odpowiadające 350 mm. Następnie wyciąłem niemal całość górnej płytki skrajnych wózków, tak aby w jej miejsce wkleić kinematykę od Gutzolda. Na koniec w przestrzeń pomiędzy wózkami wkomponowałem obciążenie z blachy ołowianej, na które powędrował układ hamulcowy oraz zbiornik powietrza.
Wkrótce dalsze postępy z prac.