• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Kuźnica – czyli realistyczny tabor kolei piaskowej

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Odświeżę temat, czy próbowałeś usunąć oznaczenia z ET21?
Nie, jeszcze nie próbowałem. Na tą chwilę zajmuję się jeszcze budową parku wagonowego. Razem z ET21 na warsztat wezmę T448 MTB, ale nie w tej chwili.
P.S. Ściągałem oznaczenia z w/w wagonu eaos roco i efekt był super ale w jego przypadku pudło nie było malowane, tylko wykonane z brązowego plastiku.

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Chciałbym z tego miejsca zadać jeszcze pytanie odnośnie zderzaków. Przy budowie taboru posiłkowałem się wobec braku u Zbigniewa Kluby zderzaków odpowiadających 500mm tymi o średnicy 450mm. Poszukuję usilnie pięćsetek ale bez skutku. Czy ktoś jest mi w stanie opylić takowe lub podpowiedzieć gdzie szukać?

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Przedstawiam kilka ujęć z pierwszych przejazdów przez most wagonów załadowanych piaskiem. Obyło się bez problemów, na prędkość przejazdu należy patrzeć z przymrużeniem oka, a i jakość materiału podsadzkowego kombinowanego na szybko nie powala ;).

Przy okazji chciałbym przedstawić kilka ujęć ukończonych w tym roku wagonów 401Vb w malowaniu KP Maczki-Bór. Technika ich wykonania była analogiczna do opisanej w pierwszym poście budowy wagonów 401Vc. Podczas ich budowy skorzystałem z podpowiedzi @Adam Kobyliński i zastosowałem kinematykę firmy Gutzold, która spasowała do ramy idealnie.
IMG_8393.jpg
IMG_8391.jpg

IMG_8642.jpg

IMG_8645.jpg

IMG_8650.jpg

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
W temacie taboru wykorzystywanego na kolejach piaskowych nadszedł czas na nieuniknione, na wykonanie projektu będącego esencją całego zagadnienia. Wagony 15W, które w mojej opinii stały się niejako symbolem kolei piaskowej od momentu wejścia do eksploatacji w drugiej dekadzie XX wieku, aż po jej kres w tejże dekadzie wieku XXI. Produkowane w różnych typach oraz wytwórniach przez ponad 50 lat, eksploatowane przez wszystkie przedsiębiorstwa i kopalnie piasku na terenie Śląska przez niemal 100 lat.

Trzyosiowe wagony samowyładowcze 15W oraz ich odmiana z pomostem hamulcowym – 22W, wykonałem podobnie jak wcześniej wagony 401V i 401Vc adaptując/przerabiając dostępnie firmowe podwozia (w tym przypadku jednoosiowe wózki Piko) oraz budując ruchome pudło z tekstolitu wykończonego polistyrenem. Plany z których korzystałem zamieszczone są w monografii „Koleje Piaskowe” t.1 oraz dostępnym w Internecie podręczniku „Podsadzanie Wyrobisk” Cz.1 z 1950 r.
rys 15W.png

Podwozie tworzą trzy jednoosiowe wózki piko, w których należało poprawić hamulce oraz wykonać nowe dekle maźnic aby upodobnić jedne i drugie do tych zastosowanych w wagonach 15W. Za pomoc w wykonaniu dekli chciałem podziękować użytkownikowi @Kempol . Sklejone razem wózki wykończyłem na bokach profilem ceownikowym od Ostbahn, a czołownice tradycyjnie zderzakami od Z.Kluby. Wagony 15W posiadały zderzaki niewielkiej średnicy, więc wybrałem te odpowiadające 350 mm. Następnie wyciąłem niemal całość górnej płytki skrajnych wózków, tak aby w jej miejsce wkleić kinematykę od Gutzolda. Na koniec w przestrzeń pomiędzy wózkami wkomponowałem obciążenie z blachy ołowianej, na które powędrował układ hamulcowy oraz zbiornik powietrza.
IMG_6118.jpg
IMG_6119.jpg
IMG_6243.jpg
IMG_6274.jpg
IMG_6276.jpg
IMG_6422.jpg

Wkrótce dalsze postępy z prac.

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Trochę to trwało ale 5 wagonów jest już prawie gotowych - trzy sztuki 15W i dwie 22W. Całość elementów wykończeniowych jak pisałem wyżej pochodzi od Z.Kluby, Ostbahn, a kalki wykonał Igor Sułek.
IMG_6420.jpg

IMG_6427.jpg

IMG_0452a.jpg

IMG_0475a.jpg

IMG_0660.jpg

IMG_0662.jpg

Ukończone wagony będą jeździć podczas festiwalu Kolej w Miniaturze 23-24 kwietnia Sosnowiec.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
435 2 1
Przepiękne, brawo.
Jeszcze z 10 sztuk i będzie piękny skład :)
Kiedyś @Ranger przymierzał się do produkcji komercyjnej, ale temat ku mojej rozpaczy najprawdopodobniej umarł :(

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Przepiękne, brawo.
Jeszcze z 10 sztuk i będzie piękny skład :)
Kiedyś @Ranger przymierzał się do produkcji komercyjnej, ale temat ku mojej rozpaczy najprawdopodobniej umarł :(
Przyznam się, że nie miałem planów robić całych składów wagonów rolkowych, raczej po kilka sztuk każdej serii do gabloty, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia ;) Już wiem, że powstaną kolejne sztuki.

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Oto przedstawiciele czterech kopalń piasku podsadzkowego jakie zaopatrywały w minionej epoce przemysł węglowy w materiał do podsadzania podziemnych wyrobisk, dzięki czemu zapobiegano osiadaniu i deformacji powierzchni terenu. Od lewej stoją:
3E/1-057 z KPP Kuźnica Warężyńska
3E/1-017 z KPP Maczki-Bór
3E/1-067 z KPP Szczakowa
3E/1-068 z KPP Kotlarnia
Sputniki będą miały co ciągnąć... :D

Załączniki

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.818 179 15
Oto przedstawiciele czterech kopalń piasku podsadzkowego jakie zaopatrywały w minionej epoce przemysł węglowy w materiał do podsadzania podziemnych wyrobisk, dzięki czemu zapobiegano osiadaniu i deformacji powierzchni terenu. Od lewej stoją:
3E/1-057 z KPP Kuźnica Warężyńska
3E/1-017 z KPP Maczki-Bór
3E/1-067 z KPP Szczakowa
3E/1-068 z KPP Kotlarnia
Sputniki będą miały co ciągnąć... :D

Zabieram Twoje "moje" loki do mojej galerii na FB ;)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.695 112 11
Kiedyś za dziecka mieszkając na Dolnym Śląsku Sputniki widywało się pomiędzy Jelenią Górą i Wrocławiem niemal wyłącznie, aż do znudzenia ponieważ zawsze wypatrywałem Byka. Tęskni się teraz za takimi. Czy Myślałeś zrobić model z bocznymi pantografami jak to było chyba kilka sztuk na Górnym Śląsku? Rozumiem że takie były raczej używane przy ładowaniu węgla, a Twój temat jest "piaskowy".

OP
OP
kuznior

kuznior

Aktywny użytkownik
BGM
GGM
Reakcje
772 0 0
Kiedyś za dziecka mieszkając na Dolnym Śląsku Sputniki widywało się pomiędzy Jelenią Górą i Wrocławiem niemal wyłącznie, aż do znudzenia ponieważ zawsze wypatrywałem Byka. Tęskni się teraz za takimi. Czy Myślałeś zrobić model z bocznymi pantografami jak to było chyba kilka sztuk na Górnym Śląsku? Rozumiem że takie były raczej używane przy ładowaniu węgla, a Twój temat jest "piaskowy".
Sputniki, które przystosowano do montażu bocznych pantografów (był też przystosowany jeden czy dwa 2E53) należały do kopalni piasku szczakowa. Projekt zakładał zastosowanie ich przy załadunku właśnie piasku na polu piaskowym pod koparką ale nie ma żadnego potwierdzenia, że wdrożono go w życie. Na kilku sputnikach zostały wcięcia pod boczne pantografy do końca ich eksplatacji.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.540 556 30
był też przystosowany jeden czy dwa 2E53
Lokomotywy 2E (2E53) miały boczne pantografy przewidziane fabrycznie, w oryginalnej dokumentacji Metropolitan Vickers te boczne pantografy są narysowane, więc chyba trudno tu mówić o przystosowaniu lokomotyw. Czy zostały zamontowane w Pafawagu na wszystkich, czy na części z 9 zbudowanych lokomotyw, nie wiem, nie wiem też, czy w praktyce były one wykorzystywane.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.695 112 11
Sputniki, które przystosowano do montażu bocznych pantografów (był też przystosowany jeden czy dwa 2E53) należały do kopalni piasku szczakowa. Projekt zakładał zastosowanie ich przy załadunku właśnie piasku na polu piaskowym pod koparką ale nie ma żadnego potwierdzenia, że wdrożono go w życie. Na kilku sputnikach zostały wcięcia pod boczne pantografy do końca ich eksplatacji.
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Jedyny raz widziałem zdjęcie takiego Sputnika w "Świecie Kolei", chyba 2001 rok ale nie pamiętam miesiąca wydania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9