Ostatnio ukazał się w sprzedaży zestaw dwóch wagonów platform PKP z epoki IVc z ładunkiem kontenerów PLO, wydany przez firmę Roco nr. kat. 660006. Nie są to pierwsze miniatury wagonów tego typu wydane w wersji PKP przez tego producenta. Poprzednich dwóch wydań nie kupiłem gdyż pierwszy model z epoki V zbyt szybko się rozszedł a drugi z epoki IV miał błąd w kwestii kolorystyki tablic z numerami (powinny być w kolorze nadwozia a nie czarne jak w fabrycznie nowych platformach 210Z i 212Z). Miniatury Roco swoją konstrukcją są bardzo zbliżone do platform typu 24Z i z niewielkimi kompromisami są w ponad 90% z nimi zgodne. Różnice dotyczą innej konstrukcji ścian czołowych, innej pozycji haków do przeciągania i trochę innego profilu górnego ścian bocznych, oraz kilku drobniejszych szczegółów. Na wyposażeniu modelu są pokrętła hamulca postojowego, kłonice, stopnie i komplet tablic z napisami. Jednak biada temu kto bezkrytycznie przyklei te tablice według instrukcji dołączonej do modeli. Mała kwerenda zdjęciowa wykazała że w instrukcji prawie nic się nie zgadza z rzeczywistością.
Zdjęcia mojego autorstwa wykonane ok 20 lat temu w Gliwicach.
I dwa zdjęcia pożyczone z internetu wagonu ze zbiorów Stacji Muzeum.
Ciąg dalszy w następnym wpisie bo dalsze materiały mam na innym urządzeniu.
Zdjęcia mojego autorstwa wykonane ok 20 lat temu w Gliwicach.
I dwa zdjęcia pożyczone z internetu wagonu ze zbiorów Stacji Muzeum.
Ciąg dalszy w następnym wpisie bo dalsze materiały mam na innym urządzeniu.
- 3
- 1
- Pokaż wszystkie