• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Babimost

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.137 33 1
Re: ZNTK Babimost.

Krzysiek najpierw pomaluj tabliczki na biało i daj temu wysnąć porządnie(24h) potem pomaluj to na czerwono i kiedy czerwień zacznie przesychać zetrzyj to co na wypukłych częściach tabliczek-powinno zagrać.Oczywiście mowa o malowaniu areografem. No i jeszcze jedna istotna sprawa przed malowaniem porządnie odtłuścić tabliczki :!:

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0

Tabliczki robi się troszkę inaczej, ZBIN1964 pominął jedną ważna kwestię. Maluje się dwoma rodzajami farby. Najpierw akryl biały, a potem olej/emalia czerwona (nie odwrotnie, bo akryl "zje" olej). Wtedy położona druga warstwa nie "rozpuszcza" tej pierwszej.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

Tak właśnie myślałem że muszą być różne farby by się zbytnio nie "połączyły".

PS. wie ktoś jaki to ma rozstaw osi w wózku?
Zdjęcie z katalogu PMT.

Załączniki

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.627 3 0

krzychu12231 napisał(a):
Próbowałem pomalować dziś tabliczki do Ol49 i kicha. ....
Macie na to jakieś sposoby?
Krzychu, da się. Poczytaj tam:
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=8587
Ja zrobiłem swoje tak jak radził Shepard (próbowałem białym akrylem i też białym nitro dla porównania, zostałem przy nitro), i wyszło. Zewnętrzne krawędzie tabliczek tylko na koniec objechałem jeszcze białym lakierem, najmniejszym pędzelkiem jaki miałem. Gołe tabliczki były z zestawu fototrawionego z GPM-u.

Załączniki

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

SD napisał(a):
Gołe tabliczki były z zestawu fototrawionego z GPM-u.
Też taki zestawik mam do Ol49, wykonanie marne, układ wiązarowy przed testami się rozleciał, dopiero po wytrawieniu z blachy 0,4mm to chodzą jak trzeba ;) Pomosty GPM też kicha. Tabliczki akurat da się jeszcze przeżyć, choć np. brakuje główek śrub do ich przykręcania.

Choć nie ma co się czepiać bo te blaszki są przeznaczone do modelu kartonowego który stoi w gablocie i nie jest na bardzo wysokim poziomie.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.627 3 0

krzychu12231 napisał(a):
układ wiązarowy przed testami się rozleciał, dopiero po wytrawieniu z blachy 0,4mm to chodzą jak trzeba ;)
Elementy trawione z tych zestawów z GPM-u mogą pełnić tylko funkcję ozdobną, nie konstrukcyjną. Tabliczki z numerami są całkiem spoko (kropeczki imitujące śruby można sobie dorobić), ale orzełki są do niczego - w każdym zestawie są trochę inne i daleko im np. do orzełków PioTTra, które jak się dowiedziałem i tak uchodzą już za niedzisiejsze ;) .

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

W tyn tygodniu będę chyba miał do odbioru m.in. tabliczki to wrzucę jakieś foto jak wyszło. Tylko z orzełkiem faktycznie ciężko bo żeby go wyrysować to........

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

Jeszcze raz chciałbym ponowić prośbę: potrzebuję wszelkie materiały nt. pantografów lokomotywy EP09 (5ZL). To co w Googlu mam -za mało. Gdyby ktoś miał jakieś foty czy coś to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
[Relacja] ZNTK Babimost.

No to kolejne prace postąpiły trochę do przodu. Tylko kurde lutownicy solidnej nie mam, stacja lutownicza uległa awarii, a na naprawę gwarancyjną czekam już 2 miesiące :cry: A póki co lutuję sypiącą się transformatorówką :cry:

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
253 4 0

krzychu12231 napisał(a):
No to kolejne prace postąpiły trochę do przodu. Tylko kurde lutownicy solidnej nie mam, stacja lutownicza uległa awarii, a na naprawę gwarancyjną czekam już 2 miesiące :cry: A póki co lutuję sypiącą się transformatorówką :cry:
Nie marudź, epoka fajnie Ci wychodzi i widać wtraźnie wprowadzane poprawki pudła oraz jego elementów zewnętrznych, a to już rodzi smaka na model :D

Natomiast szkoda, ze tyle nawaliłeś żywicy na Okl-kę, można było dać cieńsze 3-4 warstwy.
A tak na marginesie, to próbowałeś nałożyć podkład Motipa pod akryle i malować akrylami :?:

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

Motipa nie stosowałem, ale od tej EP09 mam zamiar ;)

Przy EP09 jest za dużo cyny na zewnątrz, to właśnie przez brak topnika (wtedy nie miałem) i przez g....... lutownicę. Teraz lutuję topnik + pasta lutownicza.

Co do poprawek to będzie więcej, całkiem inne szafy w podwoziu, patyki mam już prawie wyrysowane. Będzie jeszcze kilka poprawek ułatwiających składanie, no i jeszcze coś....

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0

krzychu12231 napisał(a):
I coś dla Władka
Dla mnie?
:D
krzychu12231 napisał(a):
I one są skalowe, a nie ROCO.
Jesteś tak do końca pewien?
W mojej 58 średnica kółek jest 15,1 mm, skalowe powinny mieć 16,1 mm, jakoś tak mi się... naocznie ;) wydaje, że różnica jest jakby większa :roll:
I trzeba było zrobić RP25 :p

Na obrazku różnica w wysokości krawędzi kółek, po lewej moje.
Jakoś dało się przetoczyć kółka z plastykowym środkiem, tylko trzeba umieć :p 8) :LOL:

Załączniki

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

A moje mają 16,2x mm :D No RP25 to one nie są, ale obrzeża są znacząco mniejsze niż te nemowskie. Po normalnych rozjazdach się kolebią, na tych z krzyżownicami przystosowanymi do RP25 jest OK. Ale jak kiedyś będę miał możliwość to dam do przetoczenia.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0

Tylko tyle, że masz niestety sp* krawędź w Twoich kółkach, tzn. kąt nachylenia krawędzi do powierzchni tocznej koła jest zdecydowanie za duży :p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9