• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNPM - Oilstat

oilstat

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Czas przedstawić najnowszy model nad którym pracuję, czyli model piaskarki zabudowanej na Starze 25 z zakładu E-4 - Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania m. st. Warszawy. Model powstaje na podstawie kilku zdjęć, które udało mi się znaleźć oraz z wykorzystaniem planów zabudowy do nowszego Stara 28. Jako podstawa wykorzystałem model Stara 25 zbudowany przez SAW Model do którego powstaje piaskarka zbudowana z plastikowych płytek. Pozostało dorobić zadaszenie piaskarki, mocowanie do ramy oraz kilka drobnych elementów (np. uchwyty) i zabudowa będzie gotowa do malowania.

120916 032.jpg

120916 035.jpg

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.567 49 0
Bardzo fajny i klimatyczny modelik powstaje.Mam tylko Michał zastrzeżenie co do samej kolorystyki kabiny.W tamtych latach sporo sprzętu MPO było malowane na szaro.Nie twierdzę że i ten powinien taki być, ale masz fotkę tego pojazdu w kolorze?

OP
OP
oilstat

oilstat

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Mam tylko czarno-białe zdjęcia. Widać na nich też Stara W28 który najprawdopodobniej ma już pomarańczową kabinę, a której odcień na zdjęciu nie różni się znacznie od tego z kabiny Stara 25. Przyjąłem za prawdopodobne że taki właśnie kolor był na tych Starach ("cywilne" Stary 25 też występowały z kabinami w kolorze pomarańczowym). Jak znajdę kolorowe zdjęcie i okaże się że kolor był inny to zrobię drugiego :)

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.567 49 0
No właśnie Michał "jak znajde kolorowe zdjęcie", tylko sam wiesz że znalezienie zdjęć z tamtego okresu jest mega trudne a kolorowych już wogóle.Ok ja nie spieram się że nie mógł być pomarańczowy.Sam wielokrotnie musiałem domyślać się koloru ze zdjęcia a skoro W28 ma zbliżony odcień na tej fotce to pewnie też bym tak wnioskował.Widać że kolorystyka samochodów MPO z tamtego okresu nie była aż tak jednorodna.Stary 28/29 też jak teraz sobie przypominam występowały w pomarańczowym i szarym kolorze.Szary hakowiec był np. w jednym z odcinków "Zmienników".Tak czy siak podoba mi się taka zabudowa.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.725 109 2
Bardzo ciekawy model się zapowiada.
Niestety tak często jest z dokumentacją zdjęciową że, trzeba się domyślać.
Żółty sam siebie jest ładniejszym kolorem jednak szary idealnie pasuję do PRL-owskiej rzeczywistości.
Tak czy inaczej czekam na dalsze pracę.

OP
OP
oilstat

oilstat

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Po ukończeniu RYBEX-a (pokazanego w osobnym temacie) zabieram się za coś prostszego i nowszego. Na "taśmę produkcyjną" wjechał DAF XF 105 który zasili szeregi pewnej znanej i lubianej firmy transportowej ;-)
Kabina została pomalowana lakierem bezbarwnym na który zostaną położone kalki. Koloru nie zmieniałem, bo docelowo ma ona być w kolorze białym. Pomalowałem również obejmy zbiorników paliwa.

130118 015.jpg

130118 017.jpg

OP
OP
oilstat

oilstat

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Warsztat ZNPM wznowił produkcję modeli w skali 1/87 :) Do zrobienia trafiły dwa modele. Jeden, to kontynuacja wątku H. ESSERS-a, a drugi to kolejny model z mojej "firmy". Sporo jeszcze jest do zrobienia, ale prace postępują systematycznie do przodu.

131203 015.jpg

131203 014.jpg

131203 018.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.374 389 20
Fajnie to już wygląda. Podoba się. Czekam na rozwój prac, no i oczywiście na fotorelację.