• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie ZNLE Griffin

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.700 128 1
@am-70, ten skład z Helu to wiadomo jaką trasę ma?
A widzę, że Kolega nie wszedł w zamieszczony link;)
Pociąg z Helu
  • 10:11 – Odjazd z Helu
  • 11:13 – Przyjazd do Gdyni Głównej | Odjazd: 11:37
  • 11:45 – Przyjazd do Sopotu | Odjazd: 11:50
  • 12:00 – Przyjazd do Gdańska Głównego | Odjazd: 12:13
  • 13:35 – Przyjazd do Bydgoszczy Głównej | Odjazd: 13:50
  • 14:20 – Przyjazd do Torunia Głównego | Odjazd: 14:35
  • 16:01 – Przyjazd do Poznania Głównego | Odjazd: 16:22
  • 19:10 – Przyjazd do Warszawy Zachodniej | Odjazd: 19:18
  • 19:30 – Przyjazd na Warszawę Stadion

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.027 79 12
...pytanko ( może trochę naiwne)...
Czy był ktoś na peronie
p.o. Warszawa Stadion w.momencie wjazdu pociągów??
Niestety wjazd pociągu z Helu złapał mnie na środku przejscia dla pieszych na al. Zielenieckiej, a mechanik zrobił niezły koncert na syreny... A ten z Zakopanego wjechał z minutę później...

Pozdr,...

ps. jedynie znalazłem takiego shorta... z Warszawy Zachodniej...tego "Zakopianczyka"...
https://youtube.com/shorts/tIPiQqT55LY?si=MPKw5mxQaZq31Wvf

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.700 128 1
...pytanko ( może trochę naiwne)...
Czy był ktoś na peronie
p.o. Warszawa Stadion w.momencie wjazdu pociągów??
Niestety wjazd pociągu z Helu złapał mnie na środku przejscia dla pieszych na al. Zielenieckiej, a mechanik zrobił niezły koncert na syreny... A ten z Zakopanego wjechał z minutę później...

Pozdr,...

ps. jedynie znalazłem takiego shorta... z Warszawy Zachodniej...tego "Zakopianczyka"...
https://youtube.com/shorts/tIPiQqT55LY?si=MPKw5mxQaZq31Wvf
Nie byłem, ale może to...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.391 38 4
07.02.2025. Olsztyn Główny (rampa).
Wprawdzie już ten okaz publikowałem, stronę wcześniej i w swoim wątku. Ale skoro był to wypadało się przejść i popatrzeć, nieco czystszy niż zazwyczaj. (za nim Alf Miratrans 6Dh-018).
E4MSU-001
tory 7 lu 25 6000 2000 stare logo.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.700 128 1
Reakcje
111 1 0
Lubomirski najciekawszy skład w mojej okolicy regularnie do złapania, wczoraj pierwszy raz odwiedziłem stację Sitkówka-Nowiny, ledwo wyszedłem z samochodu i coś jedzie, plus ogromny że tam pociągi nie jadą zbyt szybko.
EU160 048, 19.03.2025, Sitkówka-Nowiny

EU160 036, 18.03.2025, Miąsowa

Reakcje
111 1 0
Więcej by złapał z pewnością, ale shorty trudniej wychodzą jak są wycinane. Ciężko by było uniknąć cienia, słońce miałem nisko za plecami a postanowiłem tym razem nagrywać z peronu, pierwszy raz zresztą. Uczę się dopiero fotografii i nagrywania, najchętniej nagrywałbym poziomo... hm może by nagrywał z siatką?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.462 552 30
shorty trudniej wychodzą jak są wycinane
Nic z tego nie rozumiem. Co to znaczy, że "trudniej wychodzą" i że "są wycinane"? Ale niezależnie od tego, te "shorty" na YT to jakaś masakra, tego się w ogóle nie da oglądać. No a przede wszystkim, to chyba chodzi o to, żeby zrobić dobry film, a te pionowe dobre nie są, zwłaszcza przy filmowaniu takich obiektów, jak długi pociągi jadące zwykle poziomo, a nie pionowo. ;)
Ciężko by było uniknąć cienia, słońce miałem nisko za plecami
To fakt, że warunki nie ułatwiały zadania, ale można było odejść trochę dalej od krawędzi peronu, a przy ustawieniu telefonu poziomo cień byłby znacznie mniej widoczny. A tak, to widać głównie ten cień i jakiś statyw, stojący obok filmującego.
może by nagrywał z siatką?
O jaką siatkę chodzi?

Reakcje
111 1 0
Miałem w kadrze Class66, z prawej wyjechała EN57, przy okrojeniu do formatu z shortów nie dało się mieć najciekawszych według mnie elementów w kadrze, uśrednione wyszło tak że jest kawałek dzioba Class66, w większości ale nie cały i kawałek tyłka EN57 i dopiero z dalszej odległości jest całości. Jak mówiłem, najlepiej byłoby mieć nagranie poziomo, film powinien być priorytetem a short dodatkiem ale shorty są prostsze dla początkującego.

Nie chciałem stawać zbyt blisko drugiego toru, to był drugi raz kiedy byłem tak blisko pędzącego pociągu. Na tej stacji mam jeszcze miejscówkę inną, wygodniejszą bo z dobrym widokiem na szlabany i z możliwością oczekiwania w samochodzie, ale tu chciałem z peronu.

Mam taką opcję w telefonie "pokaż siatkę" i kadr dzieli się na sześć pól ale to chyba jednak nie dobry pomysł.

Reakcje
111 1 0
Tak, tiktokizacja, nabijanie wyświetleń. Co mnie osobiście wnerwia to autoodświeżanie Facebooka, czytasz wpis, wychodzisz na siku, wracasz a Facebook sam się odświeża, bo masz oglądać inne rzeczy i inne i inne, jak nie kojarzysz strony z wpisem to już nie znajdziesz. A do tego nagminne proponowanie wpisów z profili których się nie polubiło, u mnie dominują wpisy z profili których nie polubiłem a te które lubię to jakiś margines. Pomijam wpisy sponsorowane, które też potrafią wyskakiwać regularnie co 2 zwykłe wpisy. Teraz pierwsze 10 to dwa sponsorowane, dwa z polubionych i 6 z rzędu obce!

Dzisiejszy przelot Lubomirskiego z EU160 021 na czele:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 8
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 29
Koleje w Polsce 47