• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zm po mojemu

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.002 79 12
W dzisiejszym odcinku: próba i błąd.

Żeby nie musieć kupować tłucznia do Z zmieliłem tłuczeń od H0. Przy próbie klejenia metodą "najpierw klej, potem tłuczeń" klej poszedł do góry i wyszły "hałdy"/"zaspy" na torach. Diorama chyba do wyrzucenia. Może i da się to uratować, ale nie ma tam praktycznie nic wartościowego do ratowania.
...kiedyś.demontowałem wytwór makietopodobny w 0m. Piach do piasecznic klejony był na wikol z wodą ½/½... Daniel Loko wtedy mi zasugerował spryskać to wodą i poczekać - klej na bazie wody, trochę rozmiękł i trochę torów odzyskałem. Może tym sposobem i tu się uda...

Pozdr,...

OP
OP
Jaco3011

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
255 52 0
...kiedyś.demontowałem wytwór makietopodobny w 0m. Piach do piasecznic klejony był na wikol z wodą ½/½... Daniel Loko wtedy mi zasugerował spryskać to wodą i poczekać - klej na bazie wody, trochę rozmiękł i trochę torów odzyskałem. Może tym sposobem i tu się uda...

Pozdr,...
Tutaj wszystko jest klejone na wikol. Jedyny wyjątek to przyklejenie szyn do podkładów, bo część robiłem na wikol, część na cyjanoakryl. A podkłady są z MDFu.

Jak na razie nie stać mnie na zakup torów Ne od Lemiso.