• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ziemia na makietę

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Ja do robienia ziemi na makiecie używałem prawdziwej ziemi. ( u mnie jest glina) smarowałem wikolem, następnie na sitku ścierałem przyschnięte bryłki.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie ziemi na makietę. Czy ta podsypka nie jest przeskalowana? http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=251_292&products_id=191
Jest to pył czy coś większego? Mógłby ktoś jakieś podobne podsypki obfocić i wstawić tu zdjęcie? Z góry dziękuje za odpowiedź ;)
Według opisu to jest piasek barwiony na ciemny kolor ,ja mam ten produkt tyle ,że w naturalnym odcieniu piasku nie pamiętam numeru katalogowego ale ten mój jest dość grubo ziarnisty wrzuciłem trochę tego piasku do młynka do kawy( w ten sposób można zniszczyć młynek ) podczas mielenia wytwarza się super miał w postaci ''dymu'' i włazi we wszystkie możliwe części wirnik ,szczotki ,stojan powodując zacieranie ruchomych części więc trzeba uważać aby nie spalić młynka i oczywiście generalne czyszczenie całego sprzętu. Drugi produkt który ma imitować ziemię np. uprawną są to trociny barwione na ciemny kolor także poddawałem je mieleniu w młynku nie jest tak szkodliwe dla młynka jak piasek.Do skali H0 te produkty są dość przeskalowane dlatego je mieliłem lub trzeba kupować do N-ki lub Z-ki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.480 552 30
Koledzy, ale właściwie o czym my rozmawiamy? Nie znam tego produktu, ale jeżeli to jest podsypka (jak w opisie na stronie sklepu), to powinna to być imitacja tłucznia stosowanego jako podsypka w torze (tzw. "szuter"). Wtedy pozostaje kwestia granulacji i kształtu ziaren (odpowiednia wielkość i kształt - nie powinny to być kulki). Jeżeli ma to imitować ziemię, to nie jest to podsypka i nie powinna mieć ziaren wcale - chyba, że ma imitować piasek. A zielonej podsypki (jak na tej stronie) to jeszcze w życiu nie widziałem.:p

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Albo przesiewać przez pończochę od babci piach/pył z drogi o różnych odcieniach. Daj spokój z kupnem gotowych półproduktów.

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.132 23 0
Albo kupić sobie Kulort w Ikea - czyli zmielone szkło dowolnej barwy :) ja kupiłem czarne 5.99 zł za 700 gram :) do tego wizyta w sklepie dla plastyków celem nabycia dowolnej liczby suchych pasteli - dowolnego koloru :) cena jednej pasteli - jeden kolor, coś koło 1.5 - 1.6 zł :) potem kruszymy pastele i dodajemy do Kulort w dowolnej konfiguracji celem uzyskania pożądanego koloru :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Pył z ziemniaków, starta sucha glina. Szkoda forsy na posypki. ...a jak już to to co @piterson pokazał bo widziałem osobiście. Tylko po doliczeniu przesyłki wychodzi ze dwie dychy za dwie garście czegoś co na pierwszym lepszym placu leży :D

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Rany koledzy co wy za problem macie?. Ja przecedzam przez pończochę morski piasek potem sypię na klej potem spryskuje wodą i potem rozcieńczonym wikolem. Jak wyschnie traktuje to pigmentami i mam kolor ziemi, piasku w różnych odcieniach. Po co kupować za sporą kase coś co leży tonami pod nogami.

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Piasek też mam - sprawdza się również ten dla papug (tylko przesiać trzeba).... nigdy nie próbujcie nic robić z pyłem dla szynszyli - wiele straconych nerwów i po poradzie Daniela-Loko - odrzucony dożywotnio materiał:)

OP
OP
Młody

Młody

Znany użytkownik
Reakcje
0 1 0
Tutaj muszę się zgodzić z przedmówcą. Zacząłem sitować pończochą jednak to nie jest do końca to. Metodą prób i błędów powstanie coś konkretnego ;)

draccus

Znany użytkownik
Reakcje
768 0 0
Może warto by użyć drobnych trocin jak na tym filmiku wystarczy zabarwić na dowolny kolor
Można użyć też bardzo drobnoziarnistego piasku wykorzystywanego przy oczyszczaniu elewacji budynków

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Ja także używam ziemi... takiej prawdziwej z doniczki z kwiatków ;) przesiewam ją, lub ewentualnie dodatkowo mielę w starym młynku, czasami dodaję miału węglowego przesianego także :)