• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zestaw dla początkującego (jakże by inaczej)

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
A resetowałeś w CV 8 wprowadzając 8?
Po resecie adres powinien ustawić się na 3, w myszce również musisz mieć w bibliotece lokomotywę z adresem 3, krok 28, albo 128, jak ustawisz 14 lok może nie jechać (adres można zmienić na inny, ale musi być jednakowo, żeby sterować). Dla pewności możesz ustawić CV 29 na 6.

Jak jest niemiecki, to powinien dać się ustawić angielski, wchodzisz w programowanie -> einstellungen -> bedienung -> sprache -> eng..

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Nie resetowałem. Ale zaraz to zrobię. Z cv29 mam taki problem że nie mogę tam wejść. Klikając menu+29 wchodzi mi w cv2 i zmienia wartość na 9 :p. Jestem za wolny. Język zmieniony. Dzięki za podpowiedź

Wchodzę w cv8, już wtedy miga 8 poprawiam na 8. Zatwierdzam i nic

D

Docteur

Gość
A jak przeczytasz kiedyś instrukcję do multiMAUS to będziesz wiedział, że "na skróty" można programować tylko CV 1-5 i 8, a całą resztę przez menu Programowanie.
Więc teraz RTFM drogi Kolego...

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
"Prawdziwy mężczyzna nie potrzebuje instrukcji obsługi ;)"

Wykonane zgodnie z instrukcjami. Poprawy brak ale przykładając ucho do lokomotywy na torach słychać przepływ prądu w instalacji. Czyżby jednak usterka mechaniczna?

Silnik się kręci, tryby w wózkach wyglądają jak trzeba. Żadnych paprochów, trochę smaru. Wygląda normalnie

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Tak. I to jedyny sukces dzisiejszego wieczoru ^^. Dzięki za pomoc. Nie napiszę że mi głupio z powodu nieumiejętności zmiany samemu bo to oczywista oczywistość. A napisz mi jeszcze Jarku jak szybko mają migać diody aby stwierdzić przeciążenie deka? Czy raz na 4-5 sekund to dostateczna częstotliwość aby to podejrzewać? W czasie postoju i "ruchu"

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Raz miałem taki przypadek, na pewno była to większa częstotliwość.
To teraz wchodzisz w tryb programowania program -> Cv modification -> Cv i wpisujesz numer cv którą chcesz zmienić , pojawia się V wpisujesz potrzebną wartość ok i powinno zadziałać.
Spróbuj stworzyć w bibliotece nową lokomotywę z adresem 4 i krokiem 128, zaprogramuj w dekoderze taki sam adres (CV1 = 4).

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Wszystkie próby niestety palą na panewce. Próbowałem wszystkiego co mi pisałeś jak i mojego poprzedniego sposobu. Sprawdzałem czy może gdzieś w trybach nie zalęgło się jakieś dziadostwo, ale pusto. Niestety nic nie skutkuje. Żarło bydle tak ładnie a zdechło ;). Pobawię się jeszcze jutro, ale wielkich nadziei sobie nie robię. Szkoda tylko że jeszcze dobrze się nie pobawiłem a już loko musi jechać na serwis. W sumie to jakby się dobrze zastanowić to nie pierwszy raz coś takiego mi się przytrafia. Nie ma to jak życiowy fart :p. Może w między czasie kupię jakiś model, chociaż to może być ryzykowne przedsięwzięcie. Dziękuję Ci za pomoc. I szczere chęci. Ja już spadam w kimę, także jak masz jeszcze jakieś pomysły to pisz i jutro jeszcze zawalczymy ;). Jak się nie uda to wysyłka. A na razie życzę Ci dobrej nocy.

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Przeszło godzina maglowania Brki i konsternacja. Dałem sobie spokój z dekoderem i rozebrałem lokomotywę. Pokręciłem ręcznie silnikiem założyłem na tory i ruszyła. Wykonała kilka kółek w obie strony bez przygód. Ale kiedy przykręciłem płytkę do podwozia, skończyło się dobre i znowu strajkuje.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No to masz odpowiedź. Albo robi zwarcie po przykręceniu albo mechanicznie coś blokuje. Możesz sprawdzić dekoder wieszając go z boku na przewodach a loka skręcając tylko bez obudowy . Zawsze sinik możesz sprawdzić bez zaślepki podając zasilanie 12V stałego bezpośrednio na silnik jak już ją rozebrałeś.
Po kolei najpierw silnik sam. Potem z dekoderem na luzie a potem mocowanie dekodera.
Nie grzeb w ustawieniach fabrycznych od początku bo to najlepsza droga do rozregulowania wszystkiego.
Zacznij od najprostszych testów, a nie od razu z grubej rury.

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Niestety już tego nie sprawdzę . Paka nadana na poczcie i w najbliższych dniach trafi do sklepu. Zresztą jeśli okaże się że nawaliła jakaś pierdoła to i tak sam bym się za to nie zabierał. Wolę nie sprawdzać już w drugi dzień jak duża jest tolerancja sprzedawcy na samowolkę klienta. I tak się cieszę że zgodził się na rozkręcenie bez konsekwencji. O wynikach przebiegu sprawy poinformuję gdy wszystko już będzie załatwione. Oby pozytywnie.

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Po przeszło tygodniowym oczekiwaniu, dostałem z powrotem lokomotywę. Okazało się ze uszkodzony był dekoder. Obecnie Lok śmiga sobie po torach bez problemu. Ale wyniknął inny problem... Mianowicie dekoder który wymienili na nowy, jest taki sam jaki mam w drugim pociągu z zestawu-ICE :ROFL:. No i sprawa ma się w ten sposób że obydwa składy reagują na polecenia z jednego adresu... Jak oceniacie moje szczęście? Już miałem dzwonić z powrotem do sklepu ale dałem sobie spokój bo i tak chcę sprzedać ICE. W między czasie zacząłem skupywać torowisko PIko.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Było już tu mówione - ustawiasz inny adres w dekoderze - CV1 np: 4 i w myszy tworzysz nową lokomotywę z adresem 4.
Fabrycznie dekodery mają ustawione CV1=3

A jak przeczytasz kiedyś instrukcję do multiMAUS to będziesz wiedział, że "na skróty" można programować tylko CV 1-5 i 8, a całą resztę przez menu Programowanie.
Więc teraz RTFM drogi Kolego...

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sam łatwo zapominam, ale nie czuję się z tego powodu błaznem ;)
A przejrzenie instrukcji jak najbardziej polecam, nie chodzi o uczenie się na pamięć, ale później łatwiej znaleźć potrzebne informacje :)

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Patrzyłem dla przypomnienia tylko nie wypatrzyłem tej zależności ;]. Szczerze mówiąc to myślałem ze każdy dek ma inny adres (a'la IP). I nawet kiedy 2 dekodery są zapisane na tym samym adresie CV w MM to wtedy śmiga tylko jeden, ten pierwszy zapisany. Ewentualnie spodziewałem się errora i postoju obydwóch loków. A jak przez przypadek, odkryłem że oba składy reagują na adres ICE to już zmiękłem bo pierwsza myśl jaka mnie naszła to to że wsadzili mi przez przypadek deka z tym samym IP co już mam :p Bynajmniej otrzymałem cenną lekcję, którą zapamiętam już chyba na zawsze. Ewentualnie będę się w przyszłości posiłkował informacjami zawartymi tutaj.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tu trochę pasuje porównanie do kanałów radia CB - ci co są na jednym kanale słyszą się, można zmienić kanał, ale muszą to zrobić dwie stacje żeby się słyszały ;)

OP
OP
Ingvar
Reakcje
0 0 0
Zapamiętam. A tak przy okazji zapytam się jeszcze o jeden szczegół. Kupiłem kilka torów Piko w tym tor przyłączeniowy na którym zamontowany jest klips podłączeniowy analogowy. Po otwarciu jest taki element:
hmm.jpg
Już z góry przepraszam za to pytanie... Czy mam dobre wrażenie że to kondensator?:LOL:

Zanim zaczniecie bić pospieszę z wyśnieniem: taki ze mnie elektrotechnik jak z koziej dupy trąba, ale wiem że kondensator (stricte w elemencie zasilającym tor) jest zbędny, jak nie niepożądany jeśli chodzi o DCC.