• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

zestaw cyfrowy H0e

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Witam,rozważam zakup tego zestawu na początek http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_235_525&products_id=79400
Wiem (cena trochę powala) ale dlatego mam ten zestaw na myśli po 1 nie posiadam żadnego zestawu cyfrowego a po 2 fascynuje mnie też kolej wąskotorowy.Loko z H0 które posiadam są już cyfrówkami,a niektóre może przerobię ale na razie jeżdżą w analogu a z H0e mam jedynie wagoniki lub modele wykonane z papieru i dopiero rozpoczynam przygodę. Myślę że ten zestaw może służyć dobrze w H0 jak i w H0e.Jeśli ktoś ma ten zestaw to proszę o info czy jest wart zakupu.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Z

Zv

Gość
Ja bym tego nie kupil. Centralka Roco bez przyszlosci. Minibox - ktoś tu na forum oferował i fred na poczatek to duxo lepsze rozwiązanie . Do tego lokomotywa z ebay. Wagony hmmm zależy w co chcesz dalej inwestowac jak w PKP to bezwartościowe.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.448 2 0
Jeśli nie masz nic do zabawy w domu, to moim zdaniem multimaus to najlepsze rozwiązanie. Fred i minibox-okej, ale dla typowej zabawy odpada (jedna lokomotywa). Na twoim miejscu poszedł bym w multimausa.

OP
OP
(mariusz)

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Dzięki za info ws tego zestawu.Najlepszym rozwiązaniem jest zakup samego sterowania cyfrowego i resztę odłożyć na zakup jakiejś loko z h0e bo chciałbym jednak coś z PKP.A ta lokomotywa z zestawu nie jeździła u nas .

Z

Zv

Gość
Predzej czy później bedziesz mial fredy... ☺ dlatego odradzam roco bo... predzej czy pozniej je sprzedasz ☺ a minibox relatywnie jest niedrogi i dziala z fredami w przeciwienstwie do roco. Obslugiwalem nim oststnie spotkanie w Istebnej obsuguje 9 lokomotyw i 20 fredow o ile sie nie myle ☺ oczywiście sam przeszedlem przez posiadania multimausa.... dzis bym juz tego nie kupil. Roco nie zaprogramuje freda. Oczywiście zakladam ze bedziesz uczestniczyl w spotkanich z modulami bo jesli budujesz stacjonarną makietę to moja pisanina nie ma sensu ☺

OP
OP
(mariusz)

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Co do budowy makiety to jedynie zrobiona z modułów łatwa do transportu i składowania.Takie coś mnie ratuje bo i mieszkanie małe i na blokach

Reakcje
2.538 79 2
A ja nabyłem ten zestaw i jestem z niego zadowolony. Jak już było wspomniane to hobby do tanich nie należy ale w końcu to czyje oczy ma bawić??? Modelarzy czy właściciela???

Z

Zv

Gość
Ciekawe co bedziesz myslal za 2 - 3 lata.... ja też taki zestaw nabyłem... za kupę kasy a sprzedałem potem za grosze. To trudne uczyć się na cudzych błędach ale da sie. Oczywiście kazdemu wg potrzeb.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.173 504 30
sam przeszedlem przez posiadania multimausa.... dzis bym juz tego nie kupil. Roco nie zaprogramuje freda. Oczywiście zakladam ze bedziesz uczestniczyl w spotkanich z modulami bo jesli budujesz stacjonarną makietę to moja pisanina nie ma sensu
No właśnie w tym jest sedno sprawy. Do zabawy w domu całkowicie wystarczy MM i to nie tylko na najbliższe 2-3 lata. Natomiast na imprezach rzeczywiście stosuje się fredy i jeżeli kolega Mariusz ma zamiar włączyć się w takie spotkania, to może faktycznie warto od razu zainwestować w takie rozwiązanie.

Reakcje
2.538 79 2
Ciekawe co bedziesz myslal za 2 - 3 lata.... ja też taki zestaw nabyłem... za kupę kasy a sprzedałem potem za grosze. To trudne uczyć się na cudzych błędach ale da sie. Oczywiście kazdemu wg potrzeb.
No zobacz ja kupiłem ten zestaw za 1000 z groszami obecnie kosztuje w sklepie 1330 zeta.
Tak że za 2 - 3 lata pewnikiem jest że go ewentualnie odsprzedam z zyskiem ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
(mariusz)

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Dzięki za opinie na temat tego zestawu bo warto wiedzieć więcej niż kupować 2x. Tak więc teraz będe rozważał zakup Freda i reszty osprzętu bo później byłyby problemy z komunikacją między modułami.Zresztą ciągle się pojawiają nowinki techniczne że za pół roku czy rok sterowniki które są teraz będą już inne. Będę śledził co i jak i przed zakupem pytał.Dzięki i pozdrawiam (y)

TiDżej

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
rzeczywiście stosuje się fredy
Witam. Mój pierwszy post ;-) i zaznaczam że poczytałem. Jest tutaj jakiś wątek "poradnik DCC"? Przyznaje ze mam mały mętlik już.
Mam analogowy BR119. Chce zrobić przesiadkę na DCC. Co potrzebuję...
- dekoder do BR119 - ktoś poradzi jaki albo odeśle mnie gdzieś?
- tego miticznego freda - jakiś link do tego gdzie to znaleźć?

rozumiem iż tego nie brać: https://www.roco.cc/uploads/documents/pdf/multiMAUS/10810_multimaus_pl.pdf - wiec co?
mityczny fred... http://fremodcc.sourceforge.net/diy/fred/manual.en.html? czy dobrze rozumiem iż jeden fred obsługuje jedną lokomotywę? a jak bede miał dwie to dwa fredy? w takim razie jak wygląda centralka? ktoś mógłby mi to narysować, odesłać gdzieś? na ebay czy alegro.... ?

Z góry dzięki. Idę szukać dalej.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.739 141 0
Do obsługi FREDa będzie potrzeban centralka obsługująca Loconet. Roco się do tego nie nadaje, chyba, że Z21 (duże Zet, o ile pamiętam, no pewnie ta droższa ;-) )
Mając jednego FREDa i 5 lokomotyw, wystarczy że na czas użytkowania sobie go zaprogramujesz do danej lokomotywy - jak chcesz jeździć więcej niż jedną lokomotywą na raz, to oczywiście używasz dwóch FREDów, chyba, że Twoja Centrala ma możliwość dodatkowo sterowania lokomotywami.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.239 30 1
Maciek napisał wyżej cyt."ktoś tu oferował" (chodzi o freda ,miniboxa) to tylko do Marka:
http://forum.modelarstwo.info/threads/minibox-i-spax.28932/
Tak jak Maciek sprzedałem swój zestaw MM na rzecz Miniboxa + fredki.
Jest możliwość nawet zabawy w domu przy pomocy miniboxa i fredków i to kilkoma lokomotywami na raz oczywiście przy dołączeniu jeszcze do tego
spaxa:)

TiDżej

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki wielkie, coś juz rozumiem więcej. Ale jak zawsze jak coś zrozumiem to zaraz nie rozumiem czegoś innego ;-)
Wiec tak -
- potrzebuje dekodera który trzeba zamontować w lokomotywie, np takiego: http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=308&vw_name=detail&vw_id=10771? troche drogi w porównaniu do tych http://makieta.pl/162-dcc-loko-dekodery - skąd róznica? (moze nie wpadajmy w off topic doktoratu z dekoderów, ale to chodzi o dzwięk? tak?)
- potrzebuje centralki - ta cetralka to jest minibox? tak? i to Marqus składa sam (fajne!) i można od niego kupić?
- potrzebuje freda / fredów dwóch (które podłaczam do centralki) (dwa, trzy, ile chce? ile ma centralka?) i je również można zakupić od Marqusa...
- centralka tez jest podłaczana do torów, tak? musze do tego mieć inne podłaczenie jak do analoga bo tam jest jakiś kondensator, tak? czyli takie http://www.lokland.com.pl/pl/p/Podlaczenie-zasilania-cyfrowe,-PIKO-55275/1306, tak?

to teraz - spax? ide szukać ;-)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.239 30 1
Kolego TiDżej proponuję poczytać tutaj
Dekodery jazdy:http://www.dcc24.eu/node/5
Boster:http://www.dcc24.eu/node/4
Jeżeli chodzi o dekodery to pytanie czy masz lokomotywy (lokomotywę) z gniazdem do dekodera,czy bez.
Koledzy z tego forum a jest ich kilku mogą pomóc w tej sprawie. Takie dekodery sprzedają np. karol_mar ,lub Elvis oboje zajmują się też montowaniem takowych.
Twój wybór do kogo się zwrócisz w tej sprawie;)
Centralka - jeżeli chcesz MiniBoxa to jak już pisałem te robi Marek (Marqus) manipulatory Fred i spax-y też.
Teraz trochę o MiniBoxie. To urządzenie ma wbudowany mini boster (600mA) pozwalający sterować jedną lokomotywą.
Jednakże istnieje możliwość sterowania nawet 8 lokomotywami jeżeli do MiniBoxa dołączony jest boster SPAX.
Taki układ pozwala na sterowanie modelami w standardzie LokoNet (ten system jest stosowany głównie na imprezach modelarskich)
System podłączenia do torów z tym jest różnie na modułach koledzy lutują kable bezpośrednio do szyn , w przypadku torów np. Roco można to zrobić przy pomocy takich złączy jak z oferty kol Krzyśka : (tam też min. gniazda do dekoderów ,wtyczki itp.)
http://forum.modelarstwo.info/threa...densatory-ups-do-dekoderów.23223/#post-508880
Tutaj jeszcze opracowanie kol Karola dotyczące MiniBoxa:
http://download.gbbkolejka.pl/doc/MiniBox_Manual_pl.pdf

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Pozwólcie że podłączę się pod temat bo też od dobrych kilku tygodni czytam o DCC i chciałbym usystematyzować informacje.
Chciałem zakupić w MM zestaw roco 35010 (moja skala to tt), ale z tego co tu czytam system sterowania multimaus już jest przestarzały i wychodzi z obiegu. Czy na imprezach w skali TT chłopaki też korzystają z wyrobów np Marqusa?
Pewnie lepiej byłoby zadać pytanie na forum TT ale nie jestem tam zarejestrowany.
Czy dobrze rozumiem, że fredem można sterować jedną lokomotywą w danym momencie, ale po zatrzymaniu jednego składu można uruchomić inny (oczywiście pierwszy sobie stoi)?

Jeśli tak to w jaki sposób następuje wybór lokomotywy na manipulatorze, którą chce jeździć?
W mulimausie jest wyświetlacz, na którym każdą można sobie nazwać i po nazwach potem wybierać.
Dodatkowo jak wygląda proces programowania/wprowadzenia nowej lokomotywy "do" Freda?
Z tego co wyczytałem w multimausie, po postawieniu na tor serwisowy, urządzenie odnajduje dekoder lokomotywy, wprowadzam sobie jej nazwę, następuje przypisanie adresu a potem pod klawisze funkcyjne wprowadzam światła, dźwięki i inne duperele.
Jak to wygląda we fredzie?

I na koniec (to pewnie pytanie już do Marqusa)
załóżmy, że głównie jeżdżę w domu ale nie wykluczam sytuacji, że jak się przemogę w sobie to chciałbym kiedyś wziąć udział w imprezie jak byłby koszt urządzeń które potrzebowałbym do zabawy.
Nie wiem czy w czytelny sposób napisałem to co chciałbym wiedzieć ale wybaczcie. Narazie dcc to dla mnie czysta teoria więc wielu rzeczy jeszcze nie kumam, a jak się czyta na raz taką ilość informacji z przełomu ładnych kilku lat to człowiekowi się miesza.
Wątek nam trochę odjechał od pierwotnego założenia więc jak coś to można kontynuować w dziale DCC.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
447 8 0
z tego co tu czytam system sterowania multimaus już jest przestarzały i wychodzi z obiegu.
Dlaczego ma być przestarzały? To jest inny system sterowania.
Czy dobrze rozumiem, że fredem można sterować jedną lokomotywą w danym momencie, ale po zatrzymaniu jednego składu można uruchomić inny (oczywiście pierwszy sobie stoi)?
Tak, jak wypiszesz/odmeldujesz jedną lokomotywę i przypiszesz drugą. Lub masz dwa Fredy, wtedy każda działa niezależnie.
Dodatkowo jak wygląda proces programowania/wprowadzenia nowej lokomotywy "do" Freda?
Za pomocą centralki, np. MiniBox
Z tego co wyczytałem w multimausie, po postawieniu na tor serwisowy, urządzenie odnajduje dekoder lokomotywy,
W wersji podstawowej MultiMaus nie odczyta adresu dekodera, MiniBox tak.
Fred jest tylko manipulatorem. Bez Freda MiniBox też odczyta adres i inne wartości CV z dekodera.
I na koniec (to pewnie pytanie już do Marqusa)
załóżmy, że głównie jeżdżę w domu ale nie wykluczam sytuacji, że jak się przemogę w sobie to chciałbym kiedyś wziąć udział w imprezie jak byłby koszt urządzeń które potrzebowałbym do zabawy.
Zapraszam na PW. Choć ceny Freda i MiniBoxa są znane z działu "Giełda" kiedy mam w ofercie.