• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zespół spalinowy

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.953 627 30
Tak, jak w historii, opisanej na forum infokolej (link podany przez MichałaK), tyle, że było to na przełomie epoki IV i V, nie w III. Pociągi LKR obsługiwały generalnie szeroko rozumiane okolice Zielonej Góry, w tym linie Wolsztyn - Nowa Sól i Wolsztyn - Sulechów, ale weekendowe pociągi docierały też np. do Karpacza i chyba gdzieś nad morze.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
Bo takiego nie było.
Z tego co wiem, były pewne podchody pod opracowanie i wykonanie takiego modelu, jednak brak dokumentacji spowodował, że nie jest możliwe opracowanie napisów.
No chyba, że jest jakaś osoba, która wtedy gdy te składy jeździły, nakręciła film, bądź zrobiła dokładną sesję foto wagonów, gdzie można się wszystkiego doczytać. Istniejące znane mi materiały (a tak się składa że mocno się interesowałem tym), ukazują tylko te większe elementy.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.178 34 2
CoCu napisał(a):
były pewne podchody pod opracowanie i wykonanie takiego modelu, jednak brak dokumentacji spowodował, że nie jest możliwe opracowanie napisów.
To ciekawe co piszesz, bo składzik też jest bardzo ciekawy i oryginalny jak na nasze klimaty. A kto miał takie zamiary co do wykonania go w barwach LKR?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
Model byłby super, ale przypuszczam że miałby mało odbiorców, tym bardziej że cena byłaby nie mała, bo to nie jeden wagon, czy jedna lokomotywa, ale cały zestaw trakcyjny.
Ogólnie miała to robić zapewne firma Roco, jako producent rodziny tych modeli (potocznie zwanych "Lyntogami").
O zamiarach wiem od pewnej osoby, która zajmuje się opracowywaniem dokumentacji do modeli. :p Osobę tę przy okazji tego tematu serdecznie pozdrawiam, bo mi kiedyś udzieliła kilku wskazówek odnośnie tych zespołów.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.283 56 6
CoCu napisał(a):
Bo takiego nie było.
Nie rozumiesz chyba dobrze co mam na myśli. Sprzedający w tej aukcji pisze, że na życzenie nanosi na model oznaczenie LKR. Więc go pytam czy może pokazać model po naniesieniu oznaczeń. Paniał? A że modelu Lyntoga LKR nie ma - to nie nowina .
Zresztą sam kiedyś tu obiecywałeś że zajmujesz sie "aktywnie" tematem naniesienia nań oznaczeń LKR.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
garcia ramirez, a no masz rację. Nie wczytywałem się w tę aukcję, bo mnie zakup nie interesował, gdyz już taki model mam.
Nie zauwazyłem, że wystawca tego modelu zaoferował i taką opcję. Myślałem przez to, że mowa jest o modelu fabrycznym. A tutaj nie napisano, że chodzi o przemalowanie przez sprzedawcę.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.283 56 6
Najpierw walały się gdzieś po bocznicach w Czerwieńsku, gdzie były regularnie demolowane. Potem zdaje się, część pocieto, a kilka wagonów sprzedano i służyły jako jakaś świetlica czy cuś podobnego. W każdym razie śladu po nich nie uświadczysz.