• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

zbuduję makietę HO

pindel

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mam na imię Adrian i mam 15 lat. Mam zamiar zbudować makietę w skali HO. Będzie to makieta stołowa czyli tak zwany torcik. Pokupowałem już tory, pare wagonów i kolejkę tak na dobry początek. Za jakiś czas zacznę przysyłać foto kolejnych etapów budowy. ;)

lukluk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witamy, tak na początku się trochę poprzyczepiam nie ma skali HO to jest nazwa skali 1:87 i nazywa się H0 - half zero a nie HO, życzę miłej budowy - torty też fajne :)

Może napiszesz coś wiecej? jakiś plan?

OP
OP
P

pindel

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
plan

własnie myśle nad planem makiety rysuje go na paincie jak zrobie to wkleje. Zakładam że będzie miała wmiary 2m x 1,50m

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W jakiej epoce/czasie będzie odwzorowana twoja makieta ?,jaki zarząd taboru wybrałeś DB ,PKP czy może jakiś inny?

adeon

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: plan

pindel napisał(a):
rysuje go na paincie
chłopie są na necie programy do projektowania łatwego torów paint to chłam nie polecam :/ za dużo się narobisz a efekt do du... jak będe miał czas to wkleje ci linka z nimi :) pozdro

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja aktualnie bawie się programem o nazwie WinTrack ,wg mnie to jest bardzo fajny program i w miare prosty (co nie oznacza że sie szybko i latwo nauczysz się nim poslugiwać) ,naprawde polecam.
A stąd można sciagnac >>Kliknij Tutaj<<

klaus

Nowy użytkownik
Reakcje
26 0 0
A czy to wewnętrzne "kółeczko" nie ma połączenia z pozostałą częścią makiety?
Bo na rysunku coś nie bardzo widać a jeżeli już to tylko wjazd?

klaus

Nowy użytkownik
Reakcje
26 0 0
Do zabawy w sam raz może nawet cztery składy dało by się uruchomić ale przydało by się więcej bocznic żeby można było więcej taboru upchnąć

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może kolega myślał o składach typu: Kof II + Wddo + Wddo ,albo E69 + Bi + Bi, myśle że takie składy by się zmieściły.

adeon

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
pindel napisał(a):
Ja myślłem raczej o dwóch składach tylko

sorry ale chyba dwie lokomotwyw :/ bo na tej stacji raczej ci nie wyjdzie więcej no chyba że mała prztokówka i jeden wagon Bi to ja bym wolał się już przeżucić na skale N albo Z wtedy coś ci wyjdzie na tej wielości pozdrawia:)

p.s. nie mam złych zamiarów ;)

p.s.2 najlepiej rozłóz tory sobie tak jak masz na tym rysunku i póść na nim pociąg zobaczysz jak ci będzie wchodził w łuki i ile będzie zabierał ten torcik miejsca

klaus

Nowy użytkownik
Reakcje
26 0 0
Zastanawiam się do czego kolega dąży bo powoli ta makieta przestaje być zabawna gdyż jeżdżenie w kólko znudzi się nawet największemu zapaleńcowi może warto jeszcze raz wszystko przeanalizować i zacząć coś sensowniejszego budować albo skalę zmienić
pozdrawiam :D

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
klaus napisał(a):
zacząć coś sensowniejszego budować
Pindel jeżeli masz wprawę w budowaniu czegokolwiek z kartonu i cierpliwosc to polecam modele kartonowe posklejać ,niskie koszta piękny model.
Ja od nie dawna zacząłem budować i bardzo mi się spodobało ,a wciąga jak nie wiem co.
:D

Ns

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
makieta

Widze ze kolega dopiero zayczyna....Dobrze sie zatanów zanim zaczniesz cokolwiek budowac bo jak zaczniesz i nie bedzie ci odpowiadac lub sie znudzi i co..?? rozbiorka i od nowa wiesz miałem juz kilka makiet i dopiero teraz wiem czego chce....odradzam Ci robic koło z torami bo zanim ukończysz prace nad makieta to znudzi ci sie taka zabawa....powodzenia....

OP
OP
P

pindel

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Posłuchałem rady Patryka K i zabrałem się za domek. Prosty tak na początek. Jak skończę to wkleję zdjęcie a jeśli się tym wszystkim znudzę to poprostu przerwę robotę, a po przerwie wróce ponownie do pracy.
Aha mam jeszcze pytanie czy w necie można znależc i zciągnąć tekstury, no wiecie murek albo chodnik

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pindel napisał(a):
a jeśli się tym wszystkim znudzę to poprostu przerwe robotę a po przerwie wruce ponownie do pracy.
Chłopie tym się nie da znudzic ,ja zrobilem kilka dni temu Ls40 i aktualnie SM31 ,a potem SU46 ,ET21 ,Wagon 9W ,Wagon 208K ,3x "Lublin" ,ja potrafię przesiedziec przy klejeniu jednego modelu nawet 7 godzin dziennie ,jak to było w przypadku Ls40 ,cisza ,spokoj ja i model :smile:
Czasami miałem takie chwile ,że chciałem to wszystko "walnąć" w kąt i zapomnieć o tym ,ale jak zrobiłem sobie 30min przerwę to nabrałem sił i znowu zabrałem się do klejenia...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 19
Planuję 17
Planuję 29
Planuję 7
Planuję 18