• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z czego wykonać budynek ?

QasParX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Siema, chciałem stworzyć makietę kilkunastu budynków ale nwm z czego mogę zrobić. Wiem że wykorzystam styropian bo jest tani i lekki. I widzę to tak że podstawę zrobię ze styropianu podstawie fundamenty i gdy kształt będzie gotowy to ściany styropianu wysmaruje gładźią szpachlową i wykonam na niej (gładźi) ślady cegieł bo jak wyschnie gładź nie dam rady. I gdy wyschnie już to pokoloruję farbą. I właśnie mam problem jak będzie to wyglądało jak pokoloruję farbę na gładź szpachlową. Drugie pytanie czym mogę ''kroić'' styropian.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Styropian to niewygodny materiał do takiej obróbki. Najczęściej robi się budynki z porządnego kartonu modelarskiego. Od siebie proponuje spróbować styrodur. Dużo łatwiejszy w obróbce niż styropian, nawet zwykłym nożem. ...ale jak już się uprzesz to szukaj noży termicznych do styropianu.

OP
OP
Q

QasParX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
gdzie można znaleźć spienione PCV, patrzyłem na alegro że za 20 zł można już kupić ale chciałbym się spytać w jakich typach sklepu można to kupić. Z góry dzięki za odpowiedz.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Szukaj w agencjach reklamowych. Mogą mieć odpady im zbędne, a Tobie się przydadzą. Po co płacić za coś co można mieć za darmo... a jak chcesz kupić to słyszałem, że w Leroyu można znaleźć w większych ilościach.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Q

QasParX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
chyba podstawę zrobię ze styropianu o jakiś wymiarach 1m na 80cm coś w okolicach, a budynki zrobię ze spienionego PCV tylko muszę znaleźć sklepy bo żadnych agencji reklamowych nie znam.
Jeszcze pytanko jak mogę zrobić okna żeby to jakoś wyglądało ładniej.

P.S
jakie są ceny spienionego PCV za 1m2 czy za jakąś płytę grubość 1cm lub 2

Reakcje
570 8 0
Polecam u kolegi Kotebi. Ma różne grubości płytek, wszelkie rurki, belki, szyny itp.
Nie mam tyle doświadczenia co koledzy, ale radziłbym Ci zrobić podstawę ze sklejki i dopiero na tym ukształtowanie z płyty twardego styropianu.
Najgorzej, jeśli się napracujesz, a w końcu wszystko zacznie "rozłazić się" i pękać...:(

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Mattia ma rację i dobry przepis - laserem PCV nie da rady ze względu na toksyczne opary i inne takie - pozostaje nożyk.

Jeśli tektura to można powalczyć i coś tam powycinać. Potem impregnacja np klejem BCG lub cyjanoakrylem i chałupa jak "ta lala"
IMG_1196.jpg
IMG_1256.jpg
IMG_0400.jpg

OP
OP
Q

QasParX

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za pomoc. Znów mam problem gdyż muszę korzystać ze styropianu ( żeby kształt powstał bo reszta za droga żeby wszystko z nich robić mam na myśli spienione pcv itp) i mam sklejke plastikową i jak mam do niej przykleić styropian. Kleje kosztują po 40zł a przydałby się tańszy gdyż już wydałem na makiete wystarczająco. Najlepiej żeby to co polecacie mogło styropian do styropianu i styropian do Spienionego pcv mogło sklejać gdy zwykłym biurowym klejem nie przykleje tego.
Jeżeli możecie dajcie jakiś poradnik, prosty, tani poradnik jak wykonać drzewa 5 cm najwyżej

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
QasParX nie chcę Ciebie urazić ale chyba za dużo kawy pijesz - Twój post jest dla mnie mało czytelny. Co to jest sklejka plastikowa? Może byś coś więcej wrzucił na temat tego budynku (budynków) które opracowujesz - łatwiej będzie coś doradzić

Co do klei - kleje są to cuda specjalistyczne i każdy służy do czego innego. Wspomniany klej biurowy np. z tubki, taki "smalcowaty" ma zastosowanie klejenia na "od wal się" i tyle z niego pożytku.

1. Jeśli chcesz kleić karton tekturę zastosuj kleje BCG, wikolopodobne, hermolopochodne lub introligatorskie.
2. klejenie drewna sklejki drewnianej forniru kleje na bazie wikolu
3. Klejenie styropianu kleje polimerowe lub specjalistyczne np UHU POOR
4. Klejenie tworzyw sztucznych (modele plastikowe, płyty i profile HIPS, ABS i PCV) klejami rozpuszczalnikowymi REVELL HUMBROL CHEMATIC WAMOD - nie radzę nimi kleić styropianu czy styroduru bo zniknie

tyle wymądrzania z mojej strony