• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza X Festiwal KOLEJ W MINIATURZE - Sosnowiec 14-15 marca 2026

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.529 85 12
To trzeba pogratulować prezydentowi miasta w takim razie. Bo to on jest właścicielem miejsca. Widocznie nie zalezy mu na promocji miasta. Nie chce on to festiwal przygarnie ktoś inny.
Ciekawe tylko co z comiesięczną giełdą - ona też zmieni miejsce?
A co ma do tego prezydent miasta,...??
Pod sobą ma rzesze urzędników w magistracie... Może któryś miał problem ze swoim ego i to on walił gruz pod nogi organizatorom... Chyba, że wprost gdzieś powiedział o swoich żalach wobec imprezy...

Pozdr,...

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
Donator forum
MGKP
GGM
Reakcje
1.277 69 6
Dziwie się że nie bedzie w dotychczasowej lokalizacji bo miejsce ewidnetnie "kolejowe". Zresztą 10 edycji festiwalu w tym miejscu chyba jest dowodem że miejsce było dobre. A szkoda bo to była jedyna w tym rejonie tak duża impreza kolejowa. Jesli zniknie z mapy lub przeniesie w inny rejon kraju bedzie szkoda. Dlatego ciekaw jestem o co chodzi.
Miejsce jak najbardziej fajne. Ale co z tego skoro za ciasne. Kilka lat temu gdy przewinęło się przez szkołę 10k ludzi to nie dało się tam oddychać, o przejściu nie wspomnę. Czas na nowe miejsce (y)

Ja mam pytanie z innej puszki, wiadomo może kiedy będą rozpiski dla jeżdżących taborem?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.383 671 30
A co ma do tego prezydent miasta,...??
Pod sobą ma rzesze urzędników w magistracie... Może któryś miał problem ze swoim ego i to on walił gruz pod nogi organizatorom... Chyba, że wprost gdzieś powiedział o swoich żalach wobec imprezy...
Owszem prezydent ma do tego i to dużo, jeżeli miasto jest właścicielem tego obiektu. I nie jest ważne, czy któryś z podległych mu urzędników "miał problem ze swoim ego", czy sam ma coś przeciwko. Prezydent odpowiada za funkcjonowanie całego miasta i wszystkich podległych mu instytucji i urzędników i tyle. Oczywiście, nie jest to odpowiedzialność karna (chyba, że udowodni się prezydentowi niedopełnienie obowiązków, lub przeciwnie, nadużycie uprawnień), ale jednak prezydent jest zwierzchnikiem tych ludzi i za pośrednictwem swoich urzędników nadzoruje pracę ich wszystkich, a na końcu odpowiada przed wyborcami za swoje działania. Tak więc stwierdzenie "co ma do tego prezydent miasta" jest, delikatnie mówiąc, świadectwem kompletnego niezrozumienia sytuacji. Ale rzecz jasna, nie wiem, jakie są konkretne przyczyny problemów, odnoszę się tylko do przytoczonej wypowiedzi kolegi @Harry Potter. Natomiast bardzo prawdopodobne wydaje mi się to, co napisał wyżej kolega @Adam Kobyliński:
Miejsce jak najbardziej fajne. Ale co z tego skoro za ciasne. Kilka lat temu gdy przewinęło się przez szkołę 10k ludzi to nie dało się tam oddychać, o przejściu nie wspomnę. Czas na nowe miejsce

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.529 85 12
Owszem prezydent ma do tego i to dużo, jeżeli miasto jest właścicielem tego obiektu. I nie jest ważne, czy któryś z podległych mu urzędników "miał problem ze swoim ego", czy sam ma coś przeciwko. Prezydent odpowiada za funkcjonowanie całego miasta i wszystkich podległych mu instytucji i urzędników i tyle. Oczywiście, nie jest to odpowiedzialność karna (chyba, że udowodni się prezydentowi niedopełnienie obowiązków, lub przeciwnie, nadużycie uprawnień), ale jednak prezydent jest zwierzchnikiem tych ludzi i za pośrednictwem swoich urzędników nadzoruje pracę ich wszystkich, a na końcu odpowiada przed wyborcami za swoje działania. Tak więc stwierdzenie "co ma do tego prezydent miasta" jest, delikatnie mówiąc, świadectwem kompletnego niezrozumienia sytuacji. Ale rzecz jasna, nie wiem, jakie są konkretne przyczyny problemów, odnoszę się tylko do przytoczonej wypowiedzi kolegi @Harry Potter. Natomiast bardzo prawdopodobne wydaje mi się to, co napisał wyżej kolega @Adam Kobyliński:
...Andrzeju, dokonałem kompresji danych w wypowiedzi idąc na skróty. Owszem, jako instancja wyższa ma sporo do powiedzenia, ale nie podpisuje się fizycznie pod każdym kwitkiem, bo na nic innego nie miałby czasu... Od tego ma ludzi - podległych mu urzędników...

Pozdr,...

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.373 104 4
Masz rację to prezydent wymienia żarówki, papier toaletowy i sprząta po imprezie, odpowiada też za to że Kowalski (przysłowiowy) pijany złamał nogę snując się nocą po miejskim chodniku.
To tak jak obwinia się włodarzy za realizację, niekiedy od czapy wymyślonych, projektów obywatelskich.
W województwie, gminie, mieście jest jak w firmie, niekiedy szeregowy pracownik potrafi zniszczyć nawet najlepiej zarządzaną, przez głupotę, czy zwyczajnie z lenistwa.

OP
OP
Brejlovec

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
1.084 16 0
Historyczne tramwaje na X Festiwal KOLEJ W MINIATURZE Sosnowiec 2026

1773397782754.jpg

Stałym partnerem Festiwalu „KOLEJ W MINIATURZE” są Tramwaje Śląskie S.A., dzięki którym przez tydzień poprzedzający Festiwal linią nr 24 koło Festiwalu – Dworca PKP kursują historyczne tramwaje 105Na nr 321 i N nr 1118 informujące i reklamujące Festiwal.

1773397710189.jpg

W dniach od niedzieli 8 marca do piątku 13 marca linią 24 jeździ wagon 105Na nr 321.

1773397680834.jpg

1773397851721.jpg

W weekend od soboty 14 marca od godz. 9:50 do niedzieli 15 marca jeździ wagon N nr 1118.

1773397887641.jpg

OP
OP
Brejlovec

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
1.084 16 0
Zabytkowym autobusem Ikarus 280 na Festiwal 2026

Dzięki współpracy z firmą SimKol S.A. także w tym 2026 r. dodatkową atrakcją jest możliwość przybycia na Festiwal zabytkowym autobusem. Podobnie jak w poprzednich latach, zabytkowe autobusy Ikarus 280 obsługują linię autobusową: Katowice, ul. Piotra Skargi – Sosnowiec Dworzec PKP. Ponadto na Festiwal 2026 udało się wytyczyć trasę zabytkowych autobusów również przez ul. Kilińskiego obok budynku szkoły, gdzie odbywa się Festiwal (!), a wcześniej "zbierać" pasażerów również spod dworca PKP w Sosnowcu, tak aby nie było problemu z przejściem podziemnym.

Ikarus2026.jpeg
Ikarus_rozklad_2026_grafika.jpeg

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.550 12 0
Przykuwający uwagę jamnik. Szabrownicy już się dobierają do listwy;)

IMG_2286_copy_4583x3055.jpg

Belkowiec 084:love:

IMG_2288_copy_4828x2715.jpg

Jest klimacik, choć za dwutorami nie przepadam...

IMG_2291_copy_5184x3456.jpg
IMG_2292_copy_5184x3456.jpg

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
4.010 72 5
Krótka relacja z dziś, bez zdjęć, bo nie robiłem.
Główna makieta fajna, podobała mi się stacja Wojtkowice, z podświetlanymi tablicami z rozkładem jazdy.
Oświęcim też już coraz fajniej wygląda, ale można by było nad tymi peronami popracować też, bo wyglądają jak wydłużone rampy towarowe.
Leśna Huta była tu chyba gwiazdą wśród stacji.

Szkoła mogłaby wyłączyć ogrzewanie.....Bez sensu grzali, kiedy na dworze tak ciepło, w salach mnóstwo ludzi, którzy też swoje ciepło dodawali.

Podobała mi się część wystawy z taborem angielskim.
Mała makieta z wąskotorówką na głównej sali też przyciągnęła moją uwagę. Taka trochę vintage (staromodna), ale jednak DCC. :)
Makieta USA taka łysa trochę, ale tabor robił wrażenie. Chłopcy fajnie prowadzili jazdy, z taką gracją, jak te prawdziwe na filmach.
Reszta, czyli stoiska - jak zwykle, było w czym wybierać. Nowością była dla mnie pula taboru w promocyjnych cenach - skusiłem się na węglarki Albert Modell.

Generalnie, w tym roku cała reszta przyćmiła nieco przymałą makietę główną. Podobno to był ostatni raz. Co dalej ?

Reakcje
66 1 0
Nowością była dla mnie pula taboru w promocyjnych cenach - skusiłem się na węglarki Albert Modell.
Potwierdzam, udało mi się nabyć w cenie 150 Gondolę od AM w Świecie Modeli
Szkoła mogłaby wyłączyć ogrzewanie.....Bez sensu grzali, kiedy na dworze tak ciepło, w salach mnóstwo ludzi, którzy też swoje ciepło dodawali.
To niestety też potwierdzam przy makiecie w skali 0; N i Z było jak w saunie

PS Jak ktoś jedzie pociągiem to jak najbardziej da się przejść z peronu 3 przejściem podziemnym na festiwal.