• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wystawa Miniaturowej Kolei Stęszew 2026 - 2 edycja

Reakcje
58 5 0
Klub Wajcha Poznań oraz OKMK H0+ zapraszają na drugą edycję Wystawy modelarskiej w Stęszewie w dniach 28-29 marca 2026 .
Można się już zapisywać na listę ,link poniżej

https://docs.google.com/forms/d/e/1...bEXmh4x9eAp3XMoRVlR0cvfMeQ08z6iA/formResponse

W tym roku jak i w poprzednim dla wszystkich uczestników zgłoszonych na listę z modułami będzie jedzonko oraz nocleg( dotyczy tylko osób biorących udział przez cały weekend z modułami )

Zaplanowana została również Atrakcja,bardzo podobna do zeszłorocznej ,która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem tj .przejazd nieczynną linią kolejową Grodzisk Wlkp- Kościan , Dzięki uprzejmości Grodziskiej Kolei Drezynowej - więcej szczegółów podać nie mogę bo mamy również niespodzianki ;)

Godziny wystawy piątek -dzien organizacyjny od godziny 15...
Sobota wystawa od 10 do 17
Niedziela Od 10 do 16

Wszystkich chętnych zapraszamy do zapisów ,liczba miejsc ograniczona ...

kacper.szczecin

Użytkownik
Producent
Reakcje
119 0 0
Układ wydarzenia poniżej.

Makieta zaprojektowana w taki sposób, by zapewnić możliwie długi przejazd między stacjami dwutorowymi. Dla lubiących manewry możliwa zabawa w zestawianie składów przy Trzcińsku / Dobrowodzie / Leśnej Hucie. By makieta się przesadnie nie korkowała należy wziąć pod uwagę, że nie wszystkie pociągi muszą jeździć od Trzcińska po Nojewo. Najbardziej przepustowym odcinkiem jest trasa Krzywołuk - Mareczki. Przy projektowaniu uwzględniłem, by nie trzeba się było schylać i przeciskać pod makietą.

Stoiska handlowe umieszczone są poglądowo. Nie dla wszystkich udało się wygospodarować miejsce przy ścianie, więc część stoisk będzie w formie wyspowej. Wymiary obejmują kwadrat wokół nazwy stoiska natomiast w miarę możliwości będzie można rozbudowywać stoiska wedle potrzeb.

Osoby przyjeżdżające z modułami bardzo proszę o weryfikację, czy zgłoszone moduły zostały prawidłowo wykorzystane.
Stęszew 2026 v1 małe.png

OP
OP
Marcin Walczak
Reakcje
58 5 0
Stęszew 2026 Info
Piątek - od godziny 10:00 - 22:00 rozkładanie makiety modułowej na dużej hali.
Obiadokolacja godzina 17:30 dla uczestników.
Nocleg w hotelu Szablewski dla Osób z modułami z listy
Sobota śniadanie w hotelu, pokazy od godziny 10:00 do17:00
14:00 obiad
Sobota odjazd pociągu KW ze stacji Stęszew o godzinie 17:42. (Bilet płatny u Konduktora 27zl w obydwie strony )
Przyjazd do Grodziska Wielkopolskiego o godzinie 18:00
O 18 00 przesiadka na Grodziską Kolej Drezynową i dojazd do Stacji Ujazd a następnie
Ognisko i Kiełbaski
Powrót z Grodziska Wielkopolskiego do Steszewa pociągiem KW o godzinie 20:03
Transport że stacji Stęszew do hotelu Szablewski we własnym zakresie
Niedziela
Pokazy 10-17
Obiad godzina 14:00
O 17:00 rozpoczynamy składanie makiety.
Teren hali należy opuścić do godziny 22:00

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.408 64 5
Dodam jeszcze ,że jak ktoś by zapragnął przejażdżki parowozem na trasie Stęszew -Poznań i z powrotem to pociąg jedzie do o 12.17 ,a wraca o 16.16. sobota.

kacper.szczecin

Użytkownik
Producent
Reakcje
119 0 0
Po kilku dyskusjach i intensywnej burzy mózgów projekt został dopracowany - poniżej finalna wersja. Makieta rozplanowana w taki sposób, by nikt z nas nie miał publiki za plecami - myślę, że wszyscy powinniśmy być zadowoleni. Na Kuźnię w tym roku jedynie teleport... :D

Makię proponuję zacząć rozstawiać od narożnika, w którym jest Leśna Huta, łuki Piotra Karwatki i szlaki Tomasza Wilczaka. Zarówno Leśna Huta, jak i szlaki powinny być odsunięte o około 1,5 metra od ściany.

Stęszew 2026 v3 male.png

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
378 0 0
Mam pytanie odnośnie planowanej trasy po której poruszać powinni się sterujący pociągami.
Sądząc po wcześniejszym rysunku, poruszać się powinni na zewnątrz makiety, czyli od strony ścian.
Problem (a dokładnie konieczność przejścia pod modułami) pojawi się w przypadku, gdy pociąg kierować będzie się w kierunku modułów Widera.
Dla ułatwienia życia uczestnikom, proponuję dodanie do układu naszych przejść pod makietowych.
Przy tak przyjętej zasadzie poruszania, aż się prosi o wstawienie takiego modułu gdzieś przy (albo nawet wewnątrz) modułów Konrada W.
Nasze moduły maja długość 1m i są w układzie 2T.
Przejście podmakietowe.jpg

Ostatnio edytowane:

JUNIOR TMM

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 1 0
Mam pytanie odnośnie planowanej trasy po której poruszać powinni się sterujący pociągami.
Sądząc po wcześniejszym rysunku, poruszać się powinni na zewnątrz makiety, czyli od strony ścian.
Problem (a dokładnie konieczność przejścia pod modułami) pojawi się w przypadku, gdy pociąg kierować będzie się w kierunku modułów Widera.
Dla ułatwienia życia uczestnikom, proponuję dodanie do układu naszych przejść pod makietowych.
Przy tak przyjętej zasadzie poruszania, aż się prosi o wstawienie takiego modułu gdzieś przy (albo nawet wewnątrz) modułów Konrada W.
Nasze moduły maja długość 1m i są w układzie 2T.
Zobacz załącznik 1178106
Jestem za zawsze można na miejscu coś poprawić skorygować tak by było dla obsługi lepiej.

kacper.szczecin

Użytkownik
Producent
Reakcje
119 0 0
Dodałem do projektu wąskie przejścia podmakietowe - czy uda się je zmieścić zweryfikujemy już na gruncie. Dodatkowo Nojewo wraz z Dobrowodą podmienione miejscami.

Maszyniści spokojnie mogą iść po zewnętrznej i wewnętrznej stronie makiety bez konieczności wchodzenia w przestrzeń między modułami. W takim przypadku nie ma konieczności schylania się pod makietą i takie też założenie obrałem podczas projektowania układu. Boxów mamy sporo :)

Stęszew 2026 v4 male.png