• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Wystawa Makiet Kolejowych 2023 - Kraków NCK 1-3.12.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.758 62 1
Zdecydowanie warto było odwiedzić tą wystawę makiet :) Przed wejściem na główną część poświęconą H0 wystawili się koledzy z makietami w wielkości Z, N, TT oraz H0 Ameryka (tak roboczo nazwałem). Makiety przepięknie zrobione, niestety wcięło mi zdjęcie makiety w wielkości Z :( Co istotne, koledzy przyjaźnie nastawieni do zwiedzających więc można było podyskutować na modelarskie tematy. Poniżej kilka skromnych fotek które nie oddadzą w pełni klimatu jaki panował na wystawie.

IMG_20231202_093821.jpg

Makieta w wielkości N.

img_20231202_094753-1.jpg

Makieta w wielkości TT.

IMG_20231202_095834.jpg

Kolej amerykańska.

IMG_20231202_095731.jpg

Dalszy ciąg kolei amerykańskiej.

IMG_20231202_102205.jpg

Pierwszy rarytas, jeżdżąca WM15.

IMG_20231202_101404.jpg

IMG_20231202_100553.jpg

IMG_20231202_101022.jpg

woprzyk

Aktywny użytkownik
OKMK Piętrusek
Reakcje
115 0 0
Serdecznie dziękuję w imieniu swoim i całej załogi "OKMK Piętrusek" z Oświęcimia za cudownie spędzony czas w miniony weekend w NCK.
Impreza modelarska była przednia, dobrze było Was zobaczyć i wspólnie spędzić ten czas!!!

Raz jeszcze - Wielkie Dziękuję - w kierunku Organizatorów i Uczestników!!!

Do następnego!
__
Szymon Pawlica - ze stacji Dwory :)

MK FILM

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
BGM
Reakcje
407 1 0

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.377 38 4
Czy któryś z Kolegów potrafi coś więcej napisać na temat kremowo niebieskich "ryflaków" i wagonu motorowego SN? Co to za modele? SN to pewnie MTB? Ze względu na malowanie, niespotykane zbyt często na makietach, wystawach, robi to świetny klimat. (y)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.395 550 30
Kremowo-niebieskie "ryflaki" to modele Robo z najstarszego wydania. Ja mam dwa z Lęborka, ale były chyba też z innym przydziałem. SN61 kremowo-niebieski był wypuszczony przez TMF, ale były to modele na zamówienie, z różnymi numerami i przydziałami. O ile wiem, MTB nie wypuściło dotąd SN61 w takim malowaniu, ale teoretycznie biorąc, mógłby to być też model MTB przez kogoś przemalowany.

OP
OP
Brejlovec

Brejlovec

Moderator Działu Imprezy
Zespół forum
FREMO Polska
SMK Katowice
Reakcje
947 16 0
Swoją relacje rozpocznę od przedstawienia układu makiety, która w tym roku wypełniła całą salę i pozostałe skale oraz "Ameryka" zostały rozmieszczone na korytarzu. Udało się zmieścić chyba rekordowo długą makietę (?).
Plan wystawy.JPG

Ilość stacji i p.o. była na pewno największa.
W wystawie uczestniczyło ponad 60 osób.
grupa2.JPG

W tej grupie znaleźli się też młodzi, dobrze zapowiadający się maszyniści.
masz1.JPG
Maszyn2.JPG
Maszyn3.JPG

Jak widać publiczność dopisała.
start.JPG
Solecko - gotowi do rozpoczęcia sesji.
Poniżej druga stacja techniczna - Tychy w trakcie sesji. Na pierwszym planie "Porta Moravica" z panoramą. W tle Prezes rozmawia z Dyrektorem.
Tychy.JPG

W centrum makiety była stacja węzłowa Klonowice.
klono.JPG

stacjami końcowymi były Wyjazdów Małopolski i Grabowo Pomorskie.
wyj1.JPG
wyj2.JPG
grab1.JPG
grab2.JPG

cdn.

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
649 5 1
filmiki fajne, ale zróbcie coś z tymi rogatkami. W krótkim czasie - filmik chyba już z trzeciej czy czwartej imprezy - pokazujący, że gdy jedzie pociąg to
szlabany stoją jak po wiagrze.

jeśli "niedasie" sprawić aby się zamykały (przecież to prymitywne - już 60 lat temu były rogatki z cewką i cięgnęm w jej środku uruchamiane naciśnięciem styku torowego przez nadjeżdżający pociąg) - to zamknijcie szlabany na stałe (np za pomocą taśmy klejącej :p albo zmieńcie je na niestrzeżone.

ktoś powie że się czepiam nieistotnego szczegółu. Istotnego. Dzieci patrzą i uczą się lekceważenia rogatek.

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
366 1 0
Te rogatki to w ogóle jakieś dziwne były, na tym przejeździe na środku jezdni stał w poprzek przystanek autobusowy.
Ale może niech się właściciel tego segmentu wypowie co miał na myśli.