• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wydzielone z Wagon "ryflak" 101A - masowa produkcja

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.177 542 30
Na stronie p. Andrzej Massela jest jeszcze drugie zdjęcie "Odry" w tym malowaniu:
http://archeo.kolej.pl/jareks/am/tr.htm
W ogóle jest tam dużo bardzo ciekawych zdjęć.

Warto dodać, że w latach 1970-tych przygotowano w ten sposób dwa składy. Drugi z nich jeździł jako Ex "Opolanin". Składy były zestawione z wagonów typu Y, łącznie z wagonem bagażowym, widocznym na obu zdjęciach, ale pamiętam, że był też tak pomalowany wagon bagażowy starszego typu. Jak to niestety zwykle bywa, jednolite składy niezbyt długo się utrzymały, a te kremowo-wiśniowe wagony pojawiały się także w innych pociągach.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
933 79 5
Jak jeździłem do szkoły, to jako dziecko kolejowe mogłem podróżować 1kl. co z lubością czyniłem w ryflaczku z siedzeniami lotniczymi w pociągu relacji Gdynia-Zd.W.Karsznice.
Albo podróże na trasie Grudziądz-Brodnica. Do dziś wspominam ten półmrok panujący w wagonach. :)

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
483 1 0
Na stacji w Sieradzu pojawił się ryflak dawno temu przydzielony do Stalowej Woli Rozwadowa. Ma zachowane wyposażenie wewnętrzne. P1100548.JPG

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
483 1 0
Wątpię, tkwi tu już od ponad tygodnia. W piątek 18 maja na sieradzkiej stacji było naraz 7 lokomotyw należący do 5 serii, TGM40, 118, ST43, SM42, ET41 i dwie ET22.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.898 446 99
Kolega odgrzał stary temat z przed 3 lat.
A skoro już o tym mowa... niebieski i tyle :D. Ciekawie to ten SKPL-owski jest pomalowany :) TEN,
i TU.
Taki niebieski kolor ma też ten egzemplarz 43A : http://wolf.ict.pwr.wroc.pl/ksk/galeria/43A/17443_43A_02-05-2012.jpg
(Być może to ten sam. Ten akurat jest pozyskany przez KSK Wrocław od PKP PLK S.A.)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.898 446 99

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
979 10 0
Po dwóch latach nadal w Sieradzu
W którym dokładnie miejscu w Sieradzu stoi (o ile jeszcze stoi) ten 102A pochodzący ze Stalowej Woli? To ciekawy wagon, interesujące do kogo może należeć.

A czy ktoś z Was pamięta ryflaki 1 klasy w nowym czerwono-kremowym malowaniu? Czy ktoś się z nimi zetknął w ruchu liniowym?
Pytam, bo podczas 3 dniowej imprezy Chabówka - Zagórz - Krościenko - Chabówka z Ty2-911 w 1993-1994 roku (teraz dokładnie nie pamiętam) podczas postoju w Nowym Sączu z kładki nad torami widziałem takowego, świeżo wymalowanego na torach ZNTK Nowy Sącz.
Był to pierwszy i ostatni raz kiedy miałem okazję zobaczyć "jedynkę" ryflaka w tym malowaniu. Dwójek zielono-kremowych było dużo, ale jedynki nigdy więcej nie spotkałem.
Ciekaw jestem do jakiej stacji miał ten wagon przydział, bo z kładki nie dało się zobaczyć.
W tych latach wszystkie ryflaki 1 klasy hurtowo degradowano na 2 klasę i to bez zmiany wnętrza, więc mógł to być jedyny wagon w tym malowaniu.
Były takie pojedyncze przypadki, ale zasadniczo umknęły wszelkiej dokumentacji. Być może krótko po naniesieniu barw czerwono-kremowych zostały zdeklasowane i kolor zmieniono, być może zostały wycofane z liniowego ruchu na PKP i przekazane innym przedsiębiorstwom... jest to moje domniemanie, gdyż jedyne zdjęcie wagonu tego typu jakie kojarzę wykonano na terenie KWK "Wujek" około 1992-1994 r.,

http://fotopolska.eu/323394,foto.html

Ostatnio edytowane:

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
477 4 0
Były takie pojedyncze przypadki, ale zasadniczo umknęły wszelkiej dokumentacji. Być może krótko po naniesieniu barw czerwono-kremowych zostały zdeklasowane i kolor zmieniono, być może zostały wycofane z liniowego ruchu na PKP i przekazane innym przedsiębiorstwom... jest to moje domniemanie, gdyż jedyne zdjęcie wagonu tego typu jakie kojarzę wykonano na terenie KWK "Wujek" około 1992-1994 r.,

http://fotopolska.eu/323394,foto.html
Świetne znalezisko. Napisy na bucie potwierdzają Twoją tezę, że należał juz do jakiejś prywatnej spółki. Szkoda ze nie przetrwał do naszych czasów.