• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Wycieczka do Rumunii - plan

Reakcje
2.020 197 0
Na majówkę mam obiecaną wycieczkę do Rumunii. Plan jest taki aby samolotem polecieć do Bukaresztu, tam ze 2 dni pozwiedzać a następnie jechać koleją przez Budapeszt do Warszawy. Głównym tematem ma być zaliczenie linii kolejowej biegnącej przez Karpaty. I teraz pojawia się pytanie - która z tamtejszych linii (a widzę na mapie przynajmniej 3) jest najbardziej godna uwagi? I jak to zaplanować, aby jechać nią w dzień, coby focić i kręcić filmy? :)

OP
OP
A
Reakcje
2.020 197 0
No i co? Nikt nic nie podpowie? Na mapie widzę 3 linie:
1) Bukareszt - Ploiesti - Braszów - Medias - Alba Iulia
2) Caracal - Dragasani - Ramnicu Valcea - Sibiu - Alba Iulia
3) Craiova - Targu Jiu - Petrosani - SImeria - Alba Iulia
Którą wybrać? :)

MisioPas

Aktywny użytkownik
Reakcje
667 5 1
cóż można Ci poradzić? Rumunia to nie Szwajcaria - tam jeżdżą tylko ciężko zdeterminowani

wpisz sobie w YT cabview z dodatkiem nazwy którejkolwiek miejscowości lub kawałka trasy (całości nie znajdziesz bo rumuńskie cabviewy są krótkie).

Np. taki:

Obejrzysz i wybierzesz

Ja przez ten dziki kraj jechałem tylko samochodem. Ale na wielu fragmentach szosa biegnie blisko pociągu - po prostu przedrzeć się przez Karpaty inaczej nie można). I z mojego doświadczenia (samochodowego) poleciłbym Ci tę pierwszą trasę

choć dużo ciekawsza IMHO byłaby trasa:

Bukareszt - Craiova - Targu Jiu - Alba Iulia,

ale gugiel pokazuje, że tam nie ma bezpośredniego, trzeba się ze 2-3 razy przesiadać i podróż zajmie 2 dni

Jechałem samochodem wzdłuż obu (do i z Bułgarii), bo nie lubię wracać tą samą trasą

Patryska

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Fajny plan na majówkę! W Rumunii zdecydowanie warto przejechać się przez Karpaty, a jeśli chodzi o najbardziej widowiskową trasę, to polecam linię kolejową Ploiești Sud – Brașov, która biegnie przez Przełęcz Predeal. Jest tam mnóstwo tuneli, wiaduktów i naprawdę piękne widoki, a żeby jechać nią w dzień, musisz dobrze zgrać pociągi z rozkładem jazdy. Ewentualnie, równie malownicza jest linia Târgu Jiu – Petroșani, ale tam jest mniej połączeń.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
A

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.020 197 0
No to miał być plan na majówkę 2024, potem na majówkę 2025. Ale na razie nic z tego nie wyszło. Może kiedyś się jednak wybierzemy. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 24