Tak, dokładnie o ten skan mi chodziło. Trochę się wdałem z w/w Jarkiem w dyskusję, bo to co robi nie ma sensu według mnie, ale ok. Z jednej strony liczy się to że mu się chce, ale że nie chce tego udostępniać (nawet odpłatnie) to już kicha.
Teraz dopiero (wcześniej wyświetlałem go tylko na telefonie) dojrzałem na tym skanie intrygujące słowo "obrotnica" przy jednym z wąskich rozjazdów. Na szkicu od kolegi z Niemiec nie ma żadnej obrotnicy, jest tylko zapadnia transporterowa, ale to trochę poza tym co widzimy na skanie.
W sumie to cieszę się, że nie ma tam splotu, w sumie to po co on komu? Zapadnia transporterowa żeby zawieźć wagony normalnotorowe bez przeładunku do Stepnicy wystarczyła. A miejsca na oba szlaki było więcej niż potrzeba, to też nie było konieczności robienia splotu, tylko by wpływał na przepustowość i dozwolone prędkości na linii 401.
Muszę podpatrzeć jak wyglądały załadunki (z tego co pamiętam to koledzy na 750mm już zrobili to w modelu) wagonów normalnotorowych na transportery. Niestety wygląda na to, że to właśnie transportery będą najtrudniejsze do zdobycia i chyba trzeba będzie nauczyć się projektowania i samemu zrobić projekt pod wydruk.
Jeśli chodzi o tabor, to wiem zarówno o Lxd2 od Bemo (no prawie, jednak nawet wersje na 1000mm różnią się od tego co mamy w Polsce), jak i o tym że kolega Piotr buduje Peixa i chyba będzie też wersja na 1000mm (sugerują to zaproponowane przez niego numery inwentarzowe). Lyd2 nie zamierzam nabywać, bo taka po prostu nie jeździła na Pomorskich Kolejach Dojazdowych. Najbardziej mnie dziwi, że żaden producent, ani manufaktura nie zrobiły jeszcze MBxd2 i Bxhpi. Przecież u schyłku wszystkich kolei dojazdowych, to właśnie one były taborem szkieletowym w ruchu pasażerskim na sporej ilości wąskotorówek, zarówno 1000 jaki 750mm.