Pytanie co autor miał na myśli pisząc o "
spotkaniu szlaków 1435 i 1000mm". Może nie chodziło o tzw. splot torów jak np. w Pleszewie (
tam jest splot 1435/750), ale po prostu albo tory blisko siebie, a być może rampę transporterową dla transporterów 1000mm, na które wtaczany jest tabor 1435mm.
Dokładnie tak. Nie splot, a stacja z rampą po jednej stronie 1435, po drugiej 1000mm. Konkretnie Łoźnica, jest to dość przyjemna stacja jeśli chodzi o stronę normalnotorową, ale dla toru wąskiego nie jestem w stanie znaleźć żadnych planów jaki miała układ w czasach jej świetności (albo chociaż chwilę przed zamknięciem).
Najbardziej zgodnie ze sztuką powinienem zbudować tory H0m, ale istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że poza jednym Rumunem z jakimiś wagonami manewrującymi po stacji, nie będę w stanie podłączyć się do żadnego układu na imprezach w Polsce. Mógłbym spróbować to obejść budując sobie trochę szlaku H0m, tak aby zamknąć kółko dookoła stacji normalnotorowej, ale wydaje mi się to słabym rozwiązaniem, ponieważ nadal jest to jeżdżenie samemu w kółko, bez interakcji z innymi modelarzami.
Jedyne zbudowane stacje widzę tylko na tor 750mm (oczywiście bardziej powszechny do dzisiaj). Zbudowanie jej na rozstaw 750mm będzie to spora zmiana dla stacji, okaże się że powstaje stacja fikcyjna inspirowana Łoźnicą. Nie wiem też jak wyglądają różnice w geometrii linii 750 i 1000mm, czy będą musiały zajść duże zmiany w układzie stacji (i odejściu do wiaduktu nad linią normalnotorową).
Od kilku dni skupiam się na poszukiwaniu planów stacji Łoźnica Wąskotorowa i totalnie poległem. Na Semaforku są tylko plany dla starego i nowego układu stacji normalnotorowej. Muszę spróbować poszukać w jakichś źródłach analogowych, archiwum, cokolwiek. Może skansen w Gryficach coś ma. A Wy koledzy skąd bierzecie plany stacji, które fizycznie już od dawna nie istnieją? Wiem że pewnie niektórzy przywołują z własnej pamięci i wspólnymi siłami z innymi forumowiczami odtwarzacie układ, ale ja byłem dzieckiem kiedy totalnie zawieszono ruch na linii, a kiedy zacząłem się w ogóle interesować koleją, to już większość była zarośnięta. teraz już minęły lata, odkąd nie ma torów na linii do Stepnicy.
Edit:
Z 1000mm jest znacznie łatwiej z modelami i torami. A że chętnych nie ma....cóż. Za zachodnią granicą H0m jest bardziej popularne niż u nas.
Z tego co w międzyczasie sprawdziłem, to z dostępnością też nie byłbym taki hop... Oczywiście taboru jest sporo. Ale Szwajcarskiego. Żeby był chociaż Pruski dostępny, to jakoś można by stare wagony zaadaptować na wczesne PKP. Z lokomotyw widziałem tylko Lxd2 na 1000mm (ale chyba wyprzedany, albo na zamówienie) i chyba kolega Piotr66 robiąc Peixa też planuje dać możliwość 1000mm (po numerach inwentarzowych widziałem). Chociaż te dwie lokomotywy zapewniłby mi 100% taboru jaki byłby potrzebny dla tej stacji, tej linii.
Jednak dalej pozostaje kwestia: dalej byłbym z tym sam. Mógłbym brać pod uwagę tylko imprezy "normalnotorowców" i sobie kręcić kółka Rumunem dookoła stacji, albo prowadzić manewry tylko dla siebie, ewentualnie pod publikę. Z drugiej strony - przekucie na 750mm daje mi tą swobodę, że nie muszę dokładnie odtwarzać otoczenia. Robię fikcję inspirowaną i nie mam obowiązku odwzorowywać dokładnie budynków, tego charakterystycznego łuku i dużego dystansu pomiędzy torami szlaku normalnotorowego, na wjeździe od strony Świnoujścia.