• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wybór rozstawu na makiecie.

Kedar

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
Dzień dobry,

Pomimo że jestem od dawna na forum, miałem wiele lat nieaktywności. Teraz powrócił do głowy pomysł aby popełnić makietę jednej stacji, bo na horyzoncie pojawiła się wizja realizacji finansowej tego projektu.

Tu się pojawia pytanie. Jest to stacja rzeczywista, na której spotykają się szlaki 1435 i 1000mm. Tylko czy jest możliwość połączenia się z kimkolwiek przynajmniej w Polsce z makietą H0m? Czy jednak jest to tak rzadko występujące, że musiałbym nagiąć rzeczywistość i stację wąskotorową zrobić w modelu jako linia 750mm? Wolałbym szczerze zadbać o realizm całego modelu, ale jeśli nie miałbym totalnie możliwości wpięcia tej stacji w jakikolwiek rzeczywisty układ, to wydaje mi się że lepiej byłoby "przekuć" tą stację na mniejszy rozstaw.

Pozdrawiam kolegów.

OP
OP
K

Kedar

Użytkownik
Reakcje
29 0 0
Polecam jednak rozważyć H0e. H0m to jest nisza w wąskotorowej niszy...
Dziękuję, właśnie tego się obawiałem. Przemyślę jeszcze temat, może poszukam czegoś podobnego, ale występującego w rzeczywistości jako styk 1435/750mm.
Z drugiej strony szkoda, że nawet tak niszowy temat jak tor wąski ma jeszcze swoją niszę jak rozstaw 1000mm.