• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wybór rolek do testowania i konserwacji modeli?

Które rolki będą lepsze:

• 1. fotka pierwsza - pojedyńcze nadstawki na tory

Votes: 2 50,0%
  • 2. fotka druga - przesuwane na wałkach

Votes: 2 50,0%

• Ogółem głosujących
    4

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.889 33 1
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
i ciąg dalszy, teraz Bachmann:

bachmann.JPG

No i, jak dla mnie, istne cudo:

cudo1.jpg cudo2.jpg cudo3.jpg

Przy okazji natrafiłem na dość ciekawy pomysł na czyszczenie kół lokomotywy:

hehe1.jpg hehe2.jpg

Jak i też ciekawy system mocowanie lokomotywy na rolkach ;) :

moc1.jpg moc2.jpg moc3.jpg

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Ja używam rolki KPF-Zeller (podstawka wykonana własnoręcznie). Są rożnych długości każdy znajdzie coś dla siebie. Moja akurat jest najdłuższa wiec spokojnie wchodzą trzy elektrowozy. Jestem z nich bardzo zadowolony.

100_3204.JPG

100_3205.JPG

100_3206.JPG

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ja używam rolki KPF-Zeller (podstawka wykonana własnoręcznie). Są rożnych długości każdy znajdzie coś dla siebie. Moja akurat jest najdłuższa wiec spokojnie wchodzą trzy elektrowozy. Jestem z nich bardzo zadowolony.
Masz też może ten ich system pomiaru prędkości Speed-Cat i ten patent do mocowania modeli do rolek Rotofix?
Jeśli tak to napisz na ich temat jakąś opinię z praktycznego użytkowania.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Dzięki panowie za pomysły, inspiracje i linki. Już zamówiłem sobie łożyska, jak zrobię, to podzielę się zdjęciami :)

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Masz też może ten ich system pomiaru prędkości Speed-Cat i ten patent do mocowania modeli do rolek Rotofix?
Jeśli tak to napisz na ich temat jakąś opinię z praktycznego użytkowania.
Mam tylko to co jest na fotkach. Żadne inne "wodotryski" nie są mi do niczego potrzebne.
Za cały komplet, który jest widoczny na fotkach (za wyjątkiem podstawki) dałem 70€. Zakupiłem go na stoisku firmowym na targach modell-hobby-spiel w Lipsku.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
A jak wyglądają takie rolki od strony technicznej? To obrzeże koła toczy się po rolce, czy koło jest umieszczone identycznie jak na szynie?

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
A jak wyglądają takie rolki od strony technicznej? To obrzeże koła toczy się po rolce, czy koło jest umieszczone identycznie jak na szynie?
Tak chociaz przez moment pomysl od strony technicznej jak mialby sie model utrzymywac na stanowisku gdyby kolo stalo na lozyskach na swoim obrzezu? Oczywiscie, ze wspolpraca kol z lozyskami (rolkami) odbywa sie tak jak na szynach czyli poprzez czesc toczna, a obrzeze zapobiega wypadnieciu modelu ze stanowiska.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.425 513 29
Czyli dla pewności, u siebie montowałeś o wymiarach 6x6x3 ?
Czy mógłbyś pstryknąć jakąś bliższą fotkę samego wózka ;-)
O to to, większe fotki z kilku stron, może całkiem z bliska.
I czemu dopiero teraz temat wypływa, nigdy forum nie będzie miejscem wymiany doświadczeń i poglądów, jeśli każdy to co zrobi chować będzie w sejfie.
Wstydź się Zbyszku.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.889 33 1
Czuję się zawstydzony Paweł
zawstydzony.gif
Nie myślałem , że kogoś moja partaninka zainteresuje(n)
Ale skoro temat wypłynął za sprawą kol Darka( Filonnxxl) - to postanowiłem to pokazać- nie schowałem w sejfie jak piszesz:D
Obiecuję z Nowym Rokiem poprawę święty.gif Jeżeli coś stworzę to podzielę się z Wami pomysłem.
Pozdrawiam Noworocznie
Zbigniew

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
I tak trzymaj Zbyszku (y)
"Partaninka", hehe, dobre sobie, toż to prawie gotowy wyrób do sprzedaży, trochę dopieścić, zapakować w ładne pudełko i... na jebaja ;)

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Uszczelnienia w łożyskach dzielą się na gumowe i metalowe, zwane popularnie "blaszkami", nawet u specjalistycznych sprzedawców "robiących" w tej branży, ortodoksie jeden ;)
Ale fakt, formalnie masz rację, uszczelnienia metalowe.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 17