• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wybór rolek do testowania i konserwacji modeli?

Które rolki będą lepsze:

• 1. fotka pierwsza - pojedyńcze nadstawki na tory

Votes: 2 50,0%
  • 2. fotka druga - przesuwane na wałkach

Votes: 2 50,0%

• Ogółem głosujących
    4

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam

Jako, że przymierzam się do wejścia w posiadanie takowym prozaiczną drogą kupna, to mam pytanko do "użyszkodników":
Posiada ktoś rolki firm: Marion Zeller lub KPF-Zeller (może razem z urządzeniem do kalibracji prędkości (nazwy własne to: "Speed-Cat" w KPF-Zeller i "system MAX" w Marion Zeller)) i mógłby napisać kilka uwag z użytkowania?
Jakieś wady, zalety, spostrzeżenia?

Pozdrawiam
Darek

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Mam od Marion i trochę jestem zawiedziony: strasznie głośne, szybko się brudzą te mosiężne rolki, przez co słabo kontaktują, czasem się blokują, przez co niektóre koła "zeskakują" z rolek.

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Uuuuu... to żeś mnie trochę zmartwił. Myślałem, że jak mają w logu KFZ "funktionell, schwabisch, genial" to lepiej się nie da a tu masz...
Ale z tego co widzę to te z KFZ różnią się trochę kształtem tych mosiężnych rolek od tych od Marion, hmmm... może rzeczywiście "genial"? ;)

OK, a jakieś przemyślenia na ten temat? Znalazłeś coś lepszego czy może warto samemu na łożyskach podłubać? Np. coś w ten deseń (w sumie konstrukcja tylko trochę bardziej skomplikowana niż budowa cepa):

rolki.JPG

Zdjęcie pochodzi od sprzedawcy z E-bay bima-modellbau

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
No cep zasadniczo składa się z 3-ch elementów, cytując za Wikipedią:
"Cep zbudowany jest z dwóch kijów, długiego zwanego dzierżakiem i krótkiego, zwykle dębowego, bijaka. Cieńsze końce dzierżaka i bijaka połączone są rzemieniem, wysuszoną skórą z węgorza lub metalowym przegubem nazywanym ósemką,gązwą lub gackiem, a na Zamojszczyźnie kapicą."

NO, a tutaj, biorąc pod uwagę symetryczność konstrukcji, też są 3 różne elementy + śrubki i nakrętki je łączące...
[DOUBLEPOST=1451420840][/DOUBLEPOST]
@Filonxxxl to żeś mi sprawił zagwozdkę na kilka dni ;)
Ale chodzi o te rolki czy o budowę cepa? Jak to drugie to masz ciut wyżej wyjaśnione ;)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Chodzi o to zdjęcie. Chciałem kiedyś zakupić te rolki, jednak zdjęcie, gdzie ktoś zbudował takie samemu widzę po raz pierwszy i dla mnie jest to genialne rozwiązanie! :)

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Tutaj jest pewna samoróba do której kiedyś się przymierzałem jednak zabrakło zapału
http://www.forotrenes.com/foro/viewtopic.php?f=6&t=983
I właśnie tym linkiem chciałem teraz "rzucić", zamiast tego, dla inspiracji dam jedną z niego fotkę:

final 1.JPG

Dzisiaj, będąc w sklepie elektrycznym po "termokurczki" przy okazji kupiłem "na próbę" duuuże kostki elektryczne - to z nich pochodzą te mosiężne elementy - i... eureka !
W otwór "na kable" wchodzi idealnie pręt/rurka 4mm a na alledrogo mają nawet coś takiego jak półmetrowe wałki liniowe 4mm po 20 peelenów, hehe...

Teraz tylko pytanie, która wersja będzie lepsza:
1. nadstawki na tory z fotki pierwszej
2. przesuwane rolki na wałkach z fotki drugiej

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.008 33 1
Zawsze chciałem takie rolki kupić sobie, ale cena kilkuset euro mnie zniechęcała- nie stać mnie po prostu na taki wydatek .
Rozkładanie kilku odcinków toru też nie jest najlepszą alternatywą zważywszy na fakt jak się chce loka rozpędzić na full;)
I pomyślałem nad zrobieniem własnych. Koszt nie chcę skłamać chyba ok 60 zł-własnej pracy (parę godzin) nie liczę:D
Wydłubałem takie cuś . Na tyle uniwersalne,że można też testować tabor w DCC i Analogu.
rolki H0.jpg rolki H0 2.jpg

Rozmiar tylko H0 , bo inny mi nie potrzebny;)
Pozdrawiam

OP
OP
Filonxxxl

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Nie no, to już pełna profeska, serio. A nie chciałbyś "dłubnąć" jeszcze jednych. Powiedz tylko za ile i... patrz, bo będziesz miał kupę zamówień ;)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.008 33 1
Żadna profeska- domowa partaninka.
Materiały kątownik mosiężny (wcześniej był alu,ale się nie sprawdził ) 15x10mm
Mikrołożyska kupione na alletanio
Kawałek starego toru
Kilka płytek polistyrenowych
Kątownik alu aby wszystko zamknąć w całość
Dwa gniazda z odzysku do bananków i kilka śrubek M3 do trzymania tych rolek.
Ot cała filozofija:)

MISIONT

Moderator Grupy GGM
Zespół forum
GGM
Reakcje
141 10 0
Piękne te Twoje rolki Zbyszku. I nie mów, że domowa partaninka bo są wykonane naprawdę porządnie. Wyglądają też na bardzo funkcjonalne. Sam bym takie u Ciebie zamówił. Przemyśl wypowiedź kolegi Filonxxxl.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 17