• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wungiel przywieźli, moje zdjęcia z Węglówki i nie tylko...

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Mam nadzieję że sie nie obrazicie na mój temat.
Hobby to fajna sprawa, siedzi w człowieku i żyje swoim życiem.
I kiedyś tam rypnie, a jak rypnie, to albo mamy szczęście i spotykamy ludzi, którzy pomogą w rozkręcaniu hobby, albo ludzie zaczną podcinać skrzydła i niestety poleci słabo.
Mnie sie udało spotkać mało tych nieprzyjaznych ludzi, a wspierających było znacznie więcej.
Dlatego proponuję jednak nie naciskać zaczynających, a wspierać, pomagać, podpowiadać.

Zacznę od mojej ulubionej lokomotywy, czyli 07.
EU07-424 złapana za stacją Zaryń w stronę Piotrkowa Kujawskiego z wagonami podkontenerowymi.

EU07-424.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.794 37 4
No nareszcie, nie będę musiał szukać po 100 tematach zdjęć :) 07 świetna, Cargounit ma świetne malowanie. Ciut przechylony aparat, ale jest OK. Trzymam kciuki i teraz weekend czyli pewnie kilkadziesiąt fotek :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Sobota zaowocowała jeszcze jednym składem i też siódemek. Kierunek jazdy to Inowrocław.
Duet EU07-403 i EU07-522 HSL Polska Sp.z o.o. ze składem firmy Cemet, a w nim dwa wagony 408S, a potem 440S.
EU07-403.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Niedziela na szlaku zaowocowała w 3 godziny dwoma składami:
Cargoski ET22-713 z kontenerami na Inowrocław, a po kilku minutach Traxx ORLEN KolTrans 186 429-7 w przeciwnym kierunku z cysternami .
ET22-713.JPG
186 429-7.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Czasem jest tak, że budzisz się za wcześnie. Wyjazd był o 6 , a ja o 4.30 byłem juz na nogach. Więc aby nie denerwować domowników, postanowiłem przeczekać na szlaku.
Kłopot był tylko jeden, mianowicie słabe światło.
Pierwszy, to ET22-1207 złapany przed Zaryniem jechał na Piotrków Kujawski
ET22-1207.JPG

A wracając obok stacji zobaczyłem, że na semaforach wyjazdowych w jedną i drugą stronę zielone, więc zjazd na stare miejsce i za chwilę dwa składy.
Pierwszy od Babiaka, już spotkany kiedyś, Traxx JSW 186 354-7 ze składem pełnych węglarek jedzie w dobrą stronę, czyli na porty.
186 354-7.JPG

A za dosłownie 3 minuty przejazdem od Piotrkowa Kujawskiego z kontenerami ET22-910 w bardzo przyjemnym malowaniu PKP Cargo.
ET22-910.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Dziś postanowiłem przetestować quada odebranego niedawno z serwisu.
Plan zakładał dojechanie do stacji Zaryń , potem rozmowa z dyżurnym czy mogę i dalej jazda przy torach do stacji Babiak.
Szczerze to miałem dwa razy dylemat, czy jechać dalej , czy szukać objazdu, ale się udało.
Po drodze trochę deszczu, ogrom robaczków, ślimaków, no i komary.
Nie zdążyłem zrobić zdjęcia ET22-1000, szkoda, fajny numer.
Przejechała drezyna na Inowrocław
drezyna.JPG

Za tym wiaduktem widać semafory wjazdowe na stację Babiak.
Miałem kłopot z pokonaniem wiaduktu i przejechał mi tysięczny byczek.
Ale dalej poszło, pierwszy był skład CTL Logistics ze Skodą 182 163-6 na czele, dalej SM42-2570, wagon do zgrzewania szyn i wagony z szynami na Inowrocław
182 163-6.JPG

Kolejny skład kontenerowy prowadzony przez EU07-512 PCC też na Inowrocław
EU07-512.JPG

Dla odmiany od Inowrocławia Skoda 181 074-6 z cysternami.
181 074-6.JPG

A na samej stacji pierwszy raz spotkany gagar w tym malowaniu. Więc z cysternami M62-1625 wygaszony czołem w kierunki Karsznic.
M62-1685.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Nie samą Węglówką człowiek żyje, szczerze to spędziłem na jej szlaku sporo czasu z ostatnich dwóch lat.
Czasem są jakieś wyjazdy, a przy okazji wyjazdów nowe miejsca, lub miejsca poznawane na nowo.
Przez ostatnie kilkanaście dni odwiedziłem kilka , ale chciałbym pokazać Wam zdjęcia z dnia dzisiejszego, z powrotu z Sulejowa, gdzie miałem okazję uczestniczyć pierwszy raz w pokazie makiety w skali h0e. Przyjemnie było kolejny raz spotkać @Mafo i jego makietę samochodową.
Zdjęcia z Sulejowa wstawiłem w odpowiednim temacie, więc tu Łódź Olechów.
Na pierwszy ogień parowóz - pomnik PT47-1
PT47 1.JPG

Nie chciałem łazić zbytnio po terenie, ale spotkałem manewrującą S42-1309, ciekawi mnie ten liczny tabor w tle swoją drogą.
SM42-1309.JPG

Niedaleko wypoczywa, a może rdzewieje EDK-300
EDK-300.JPG

Przed nim kolejno ustawione SM42-1039, SM42-1085 oraz SM42-1087
SM42-1039.JPG
SM42-1085.JPG
SM42-1087.JPG

Aby nie szukać kłopotów powrót do auta i powiedzmy, że plan był jechać do domu, podczas wchodzenia na kładkę złapałem jeszcze SM42-1294 manewrującą z wagonami na części myślę, ze postojowej stacji.
SM42-1294.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Włocławek.
Swoją drogą może ktoś ma jakieś układy w zakładach Anwil S.A. Kilka fajnych lokomotyw można tam cyknąć.
A na stacji 25 sierpnia stała BR233 970, kręcili się koło niej ludziska, więc pewnie niedługo miała starować do pracy.
BR233 970.JPG

Miałem chwilę czasu, więc posiedziałem na peronach, spotkała mnie niespodzianka w postaci T448-047. Przyprowadził pusty skład węglarek od strony Kowala, pewnie z bocznic i zabrał pełne węglarki w tą samą stronę.
T448p-047 (2).JPG
T448p-047.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Miałem przyjemność spotkać wielu fajnych ludzi w swoim życiu.
Jedni pomagają bardziej pozytywnie rozwijać pasje, inni przez swoje dziwne podejście do otoczenia niszczą sporo wkoło siebie. Problemem tych drugich jest chyba brak patrzenia na zmieniający się świat, kiedyś było prościej i zostali chyba w realiach świata sprzed iluś lat, może lat Ich pracy.
Świat żyje swoim życiem i zmienia się, nie zawsze na dobre, ale nie i my łapmy ze świata to, co jest pozytywne i dobre, bo nastawienie pozytywne robi znacznie więcej dobrego, niż negowanie rzeczywistości.
Ale, jak to mówi mój przyjaciel, do brzegu.
Brzegiem są zdjęcia w temacie kolejowym.
Ta przygoda wystartowała dawno temu, kierowała się chęcią robienia zdjęć taborowi i okolic kolejowych.
Obserwacja forum, a w zasadzie wpisów w interesujących nas tematach pokazuje jakiś obraz ludzi coś robiących w interesujących nas tematach, sferach zainteresowań.
Plan rozwijał się jakiś czas, bo człowiek z człowiekiem może się spotkać, ale potrzebne jest miejsce i czas. Miejsce było wiadome, Karsznice, tylko czas był tematem do dogadania. Swoją drogą, to połazimy mam nadzieje jeszcze tu i tam.

Wiec do brzegu, fajny dzień i ładna pogoda.

Byłem w niezłym zdziwieniu zaglądając na Szadek po drodze.
Stacja wróciła do sytuacji, kiedy budował stację Michał, czyli zlikwidowali ten nieszczęsny skład węgla. Pył węgla powoli jest sprzątany z okolic i z samego środka budynku.
Przygoda tamtego dnia zaczęła się na Szadku, najpierw 178 147-2 a potem ET22-840.
187 147-2.JPG
ET22-840.JPG

OP
OP
robertmuszka

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.353 171 19
Po kilku chwilach na Szadku trzeba było jechać dalej, godzina spotkania z kolegą @Speedway zbliżała się, a że lepiej dotrzeć w umówione miejsce o czasie , wiec w drogę.
Spotkaliśmy się i pojechaliśmy do Karsznic.
Karsznice, dawno temu zdawałem sobie sprawę z istnienia stacji osobowej i tyle.
A na forum poznałem sporo otoczki tej stacji.
Więc jak pamiętasz @Speedway zaczęło się od sporego gwizdu, a potem poszło.

E6ACTa-005 z cysternami przejazdem przez remontowaną stację w kierunku Szadku.
E6ACTa-005.JPG

Teraz tak myślę i zrobiłem spory błąd , nie mam zdjęcia nastawni Karsznice. Budynek bardzo specyficzny i będący w mej pamięci.
Zrobi sie kolejnym razem.
Obok nastawni wygaszony E6ACT-006
E6ACT-006.JPG

Kawałek dalej fajna Skoda 182 105-7 szykuje się do drogi.

182 105-7.JPG

W międzyczasie manewruje SM42-2477
SM42-2477.JPG

Dalej 181 047-2
181 047-2.JPG

A od Szadku po stronie bloków dojechał E186 143-4 z cysternami
E186 143-4.JPG

To było na tyle z części postojowej. Kolejny etap, to część napraw taboru.