Cóż, generalnie miało już nic nie być w tym temacie. Jakiś czas temu jednak w sieci zobaczyłem zdjęcia najnowszej zabawki Henrika Gludagera w postaci Volva FH z malunkiem inspirowanym dziełami Pabla Picasso. Wyglądało dosyć osobliwie i wyróżniało się nie tylko na tle innych aut Guldagera. Oczywiście od razu pomyślałem sobie wtedy, że fajnie byłoby mieć model tego FH. W tym temacie można było liczyć na WSi, które już wcześniej wypuściło kilka modeli aut z floty Guldagera i tak też wkrótce stało się z nowym FH.
Sam Henrik Guldager na początku lat 80 tych założył w Danii firmę transportową do dzisiaj zajmującą się transportem kontenerów morskich. Było to jednak dla niego nie tylko źródło dochodów, lecz także życiowa pasja, która już w 1985 roku przyniosła mu pierwszą nagrodę na zlocie Nordic Trophy. W kolejnych latach Volva FH pierwszej generacji zdobywały zachwyt jury i były wielokrotnie nagradzane na zlotach.
PS. Nie sugerujcie się zbytnio kolorami, zdjęcia oryginału są mocno obrobione, a moje nie są idealne.

Aktualnie aura na zewnątrz jest jaka jest i ciężko zrobić modelom dobre zdjęcia.
Zdjęcia: eurotransport.de, photography-on-the.net
Tekst: v10.pl