• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wrocławska Kolej Dojazdowa

Pitt35

Użytkownik
Reakcje
94 0 0
Czy to na pewno jest konstrukcja szachulcowa? Czy pod tymi pionowymi deskami jest rzeczywiście mur z gliny? Nie wiem, czy taka konstrukcja z deskami ma jeszcze jakąś inną nazwę, ale w Wikipedii znalazłem tylko dwa rodzaje takiego muru z drewnianą kratownicą: szachulec, gdzie wypełnieniem jest glina zmieszana z trocinami, wiórami czy sieczką oraz mur pruski z wypełnieniem ceglanym. Ale ja się mało na tym znam, jeżeli ktoś może uzupełnić ew. sprostować te informacje, byłoby super.
Ogólnie mówiąc szachulec lub tzw. pruski mur są konstrukcjami ryglowymi. Szachulec cechuje się prymitywnym fundamentem podobnym do konstrukcji zrębowych. W konstrukcji ryglowej szachulcowej ściany tworzą pionowo zamontowane żerdzie przeplatanymi cienkim słomianym sznurem, który jest odpowiednio ubity. W ten sposób tworzy się ścianę szachulca. Taką ścianę obrzuca się z obu stron zaprawą będącą mieszaniną gliny i potarganej słomy lub sieczki. Grubość takiej polepy jest równa grubości belek ryglowej konstrukcji. Rozkwit szachulca za ziemiach polskich pod zaborem pruskim przypada na wiek XIX głównie przez zarządzenia władz pruskich dotyczących eksploatacji lasów i prowadzenia coraz bardziej rygorystycznej gospodarki leśniej. Trzeba mieć na uwadze, że szachulec miał zastąpić brak drewna. Taka była wtedy polityka leśna prowadzona przez władze pruskie. Drewno w tamtym okresie było bardzo deficytowym towarem. W tamtym czasie Europa północna i zachodnia odczuwały duże braki drewna.
Ciekawostką jest nietypowa występująca tylko na Kaszubach konstrukcja ryglowa. Ściany takiej konstrukcji wypełniano torfem. Wycinano go w formie cegieł i umieszczano w konstrukcji ryglowej. Na tak wypełnione ściany narzucano glinę ze żwirem.
Konstrukcja ryglowa wypełniona cegłą swój szczyt rozwoju osiągnęła w Prusach w wieku XIX i zanika na początku XX wieku.W konstrukcji ryglowej wypełnionej cegłą fundament był bardzo solidny na cegle lub kamieniu wiązany cementem.
Według mnie ten magazyn był konstrukcją ryglową wypełnioną cegłą. Wskazuje na to właśnie solidny fundament. Ktoś po rozbiórce z jakiegoś powodu cegły zastąpił ją deskami.

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.189 151 0
Wygrzebki z internetu, dostałem w ramach spamu Pinterestowego ;)
Nagłowek "KIK" w adresie strony może być mylący ;)
Obrazki poniżej, w kolejności linków,mam nadzieję, że się udało

Klub Inteligencji Katolickiej Stacja kolejowa Wrocław Wąskotorowy (dawna), pl. Staszica Stanisława, Wrocław - zdjęcia (polska-org.pl)
Fragment pl. Staszica oraz torowiska przy Dworcu Kolejki Wąskotorowej. Lokomotywa Krauss 1898 nr fabr. 3763. Skan z EK - Special 3 Quartal 2005.
09 czerwca 1936

Klub Inteligencji Katolickiej Stacja kolejowa Wrocław Wąskotorowy (dawna), pl. Staszica Stanisława, Wrocław - zdjęcia (polska-org.pl)
Lokomotywa kolejki wąskotorowej wyrusza z pl.Staszica. Lata 1930-1940

to zdjęcie już było w pierwszym poście
Dworzec Kolejki Wąskotorowej na pl.Staszica. Widok w stronę pl. Staszica. Autor Carl Bellingrodt.
Lata 1930-1940

A może to było to: "Dworzec Kolejki Wąskotorowej na pl.Staszica. Po lewej kościół Kościół Odkupiciela" - rok 1930

Kilka innych, to tylko linki podam - opisy na stronach
Skład gotowy do odjazdu na stacji Wrocław wąskotorowy. Rok 1936

Kolej wąskotorowa Wrocław-Trzebnica-Prusice (Wrocławska Kolej Dojazdowa) - zdjęcia (polska-org.pl)
Skład gotowy do odjazdu na stacji Wrocław wąskotorowy. Rok 1936

Klub_Inteligencji_Katolickiej_Stacja_kolejowa_Wroclaw_Waskotorowy_dawna_pl_Staszica_Stanislawa...jpg
Klub_Inteligencji_Katolickiej_Stacja_kolejowa_Wroclaw_Waskotorowy_dawna_pl_Staszica_Stanislawa...jpg
Kolej_waskotorowa_Wroclaw_Trzebnica_Prusice_Wroclawska_Kolej_Dojazdowa_77791.jpg

Reakcje
27 0 0
IMG_1647.jpeg

W imieniu Stowarzyszenia Wrocławsko- Milickiej Kolei Wąskotorowej pragnę serdecznie zaprosić państwa na wydarzenie organizowane przez nasze stowarzyszenie i jednocześnie nasz debiut w samym Miliczu. 16.09.2023 zabierzemy Państwa w miejsca związane z koleją wąskotorową. Opowiadając o jej historii i znaczeniu przez wiele lat. Opowie nam o tym wszystkim wykwalifikowany przewodnik. Który napewno państwa zainteresuje. Odbędą się dwa takie przejścia o godzinie 11:00, oraz 13:00. Czas na jedno przejście to około godzina. Rozpoczynamy na terenie dawnej stacji Milicz Wąskotorowy (przy ulicy Przemysłowej)
Zapraszamy!
Podrzucę jeszcze link do wydarzenia na Facebooku https://facebook.com/events/s/sladami-kolejki/1953333285028312/

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.050 483 99
Porównałem jedno zdjęcie z ujęciem z google maps z teraz... Widać stację Orlen. Za nią znajduje się do dzisiaj dworzec kolejki jako pamiątka tamtych czasów....

d1.jpg

d2.jpg

Oraz drugie ujęcie dla innego archiwalnego zdjęcia pokazanego przez kolegę:

d3.jpg

d4.jpg

Układ rozjazdów widoczny na drugim zdjęciu sugeruje, że tory rozchodziły się do miejsc z obu stron budynku dworca.

Ostatnio edytowane:

marcin sds

Aktywny użytkownik
Reakcje
81 2 0
Porównałem jedno zdjęcie z ujęciem z google maps z teraz... Widać stację Orlen. Za nią znajduje się do dzisiaj dworzec kolejki jako pamiątka tamtych czasów....

Zobacz załącznik 997375

Zobacz załącznik 997377

Oraz drugie ujęcie dla innego archiwalnego zdjęcia pokazanego przez kolegę:

Zobacz załącznik 997379

Zobacz załącznik 997381

Układ rozjazdów widoczny na drugim zdjęciu sugeruje, że tory rozchodziły się do miejsc z obu stron budynku dworca.
To co zaznaczyłeś jako dworzec to późniejsza dobudówka, powstała po likwidacji kolejki. Dworzec kolejki to ta część bliżej placu Strzeleckiego.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
86 2 0
Jak można wyczytać w internecie Wrocławska Kolej Dojazdowa – to sieć kolei wąskotorowej we Wrocławiu i położonych na północ od niego miejscowościach, powstała z połączenia w 1945 roku Kolejki Wrocławsko-Trzebnicko-Prusickiej (Breslau-Trebnitz-Prausnitzer Kleinbahn) ze Żmigrodzko-Milicką Koleją Powiatową. Zlikwidowana ostatecznie w 1991 roku.

Ostatnio byłem we Wrocławiu i postanowiłem obfocić to, co zostało w samym Wrocławiu. Tak to wygląda w chwili obecnej.... Na początek jednak dla lepszej orientacji widok z góry:

Ta niebieska linia - zaznaczyłem nią tor (jego przebieg) jaki wynika w chwili obecnej z obserwacji i tego co jest w terenie. Archiwalne zdjęcia przy budynku dworca pokazują, że tory zlokalizowane też były po drugiej stronie budynku dworca. Obecnie ich tam nie ma (wg mapki wyżej od strony ul. Plac Staszica przed zaznaczonym na czerwono budynkiem).

Tory jakie obecnie widać to zapewne zrewitalizowany fragment przed samym budynkiem (na mapce z lewej strony budynku) i oryginalne fragmenty (Zdjęcie 1, 2, 3)...

Na zrewitalizowanym fragmencie ustawiono parowóz z jakiejś chyba innej kolejki jak i wagon towarowy dwuosiowy (platforma). Na terenie przed budynkiem ustawiono też normalnotorowy kran wodny (strzelam, że przy okazji rewitalizacji skąś przywieziony dla picu, bo strasznie duży jak na wąski tor).

Tak to wygląda:

Jeśli chodzi o pozostałości oryginalnych fragmentów torów /oznaczenia wg mapki/:

ZDJĘCIE 1:
Zobacz załącznik 834142

ZDJĘCIE 2:
Zobacz załącznik 834146

ZDJĘCIE 3:
Zobacz załącznik 834147

Byłem przejazdem we Wrocławiu więc grzech było nie zajechać na byłą wąskotorówkę. Stan na sierpień 2021.
Teren z budynkiem dworca i taborem jest ogrodzony, a przy samym budynku są tablice z historią kolejki i zdjęciami archiwalnymi.... m.in tym:

...i nie wiem, czy na tym zdjęciu nie widać właśnie torów po prawej stronie budynku dworca o czym pisałem wyżej (w oddali widać kościół widoczny na mapce i pierwszym mim zdjęciu - z czerwonej cegły).

Sorry za jakość ostatniego. Światło odbijało.

Pozdrawiam miłośników kolei z Wrocławia.
Ciekawy wątek. Pod poniższym linkiem zdjęcia z b. stacji Breslau Klbf., które zrobiłem w grudniu 2017 r. Dobrze wiedzieć, że choć resztki szyn pozostawiono w jezdni na Pl. Staszica.

https://flic.kr/s/aHsmcp46Rc

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.189 151 0
Kartka z kalendarza Wrocławskiej Kolei Dojazdowej
15.12.1951r.
Dokładnie 74 lata temu z obecnego placu Staszica we Wrocławiu wyruszył ostatni pociąg.

Na zdjęciu widzimy parowóz kolei Wrocławsko- Trzebnicko- Prusickiej nr 5 manewrujący przed stacją na placu Staszica w 1936r. Sam parowóz wyprodukowano w 1899r. w zakładach Krauss
Parowóz przetrwał wojnę i pod koniec lat 40 ubiegłego wieku trafił na inną kolej wąskotorową. W sierpniu 1955 roku sprzedany został do zakładów przemysłowych i na tym kończą się znane losy tej maszyny
Autorem fotografi jest Carl Bellingrodt
źródlo - fajsbuk

600195800_864651666303224_8054471807605523571_n.jpg