• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wnetrza

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Witam,

robiac moja makiete doszedlem do etapu gdzie musialbym poswiecic dosc duzo czasu jednorazowo zeby posunac prace na przod jesli chodzi o moduly. Ciagle tylko wyjazdy na konferencje itd. a jak teraz nie wyjazd to wypada czas z rodzina spedzic i Malenstwem sie nacieszyc :). Ale gdy Malenstwo idzie spac - zawsze mozna cos porobic co sie w przyszlosci przyda, mianowicie budynki!

Na przystanku Jaski Male bedzie budynek poczty. Bedzie to po prostu budynek administracji Auhagena zadadoptowany jako poczta (obrazek budynku ponizej). Budynek ma dosc duze okna i zrobilem tez jedne drzwi uchylone.

Podstawowe pytanie: Czy jak robicie budynki na makiecie to robicie ich wnetrza tez?

Przez te otwarte drzwi troche bedzie widac podlogi np. Podloga jest juz zrobiona. Budynek nie bedzie oswietlony.

Załączniki

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Jeżeli wnętrze nie jest oświetlone, to z zewnątrz widać przez zamknięte okna mniej więcej to, co przez okna dworca na Twoim awatarze :p
Na pewno trzeba zrobić podłogi - w budynku poczty na parterze dałbym płytki terakotowe, a na piętrze deski. Ważne są ścianki działowe, na dole może być jedno pomieszczenie na przestrzał budynku (tu zamarkowałbym ladę, ale bez wchodzenia w szczegóły) i dwa mniejsze. U góry pewnie było mieszkanie, więc zrobiłbym tyle pomieszczeń, ile okien. Warto pobawić się w jakieś firanki i zasłony, ale przy braku oświetlenia wnętrza na pewno nie ma sensu robienie mebli.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
:) To jest dokladnie taki uklad pomieszczen jaki mialem na mysli! Nawet wiem jak wykonac lade itd. Co do plytek na podlodze na parterze to juz sa i tak jak napisales sa terakotowe!

Wlasnie chodzilo mi o to czy nalezy robic meble czy nie. Z tego co sie przygladalem po zalozeniu dachu i scianki wewnatrz to przez okna widac niezbyt wiele. Wazna jest sciana na przeciwko okna. Dzieki!

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Ok - tutaj sa zdjecia. Taka tam szopka ktora bedzie na podworku i rzeczony budynek poczty. Podloga taka z takich czarno-bialych plytek (nie wiem, kamien czy ceramika...)

Scianki dzialowe beda w nastepnej kolejnosci.

Załączniki

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Pomyśl może nad okienkami, by były bardziej przestrzenne i może któreś skrzydło było otwierane. Tak to ładnie :)
Wydaje mi się też, że może troszkę zbyt duże różnice są w kolorach poszczególnych cegieł, może to tylko takie wrażenie.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 68 5
Walter, jest git. W sprawie wnętrz skontaktuj się z Asanem. On takie rzeczy robi genialnie :)

Czekam na dalszy ciąg, bo póki co, już zapowiada się cacuszkowo :)

Tylko powolutku, bez pośpiechu :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Witajcie! Cieszę się że Wam się spodobało to co wymodelowałem do tej pory :) Ogrom pracy jeszcze przede mną ale łatwiej się zmotywować gdy ktoś to docenia.

Na weekend była praca nad skrzynkami ale również i nad takim małym co-nieco z serii "Wszyscy mają taką szpokę... mam i ja!"

Załączniki