Ostatnio kolega mnie namówił do odwiedzenia zorganizowanej w tzw. "Galerii historii miasta" wystawy pt. "100 lat kolei w Jastrzębiu Zdroju". Miałem nadzieję, że coś nowego czy nieznanego z papieroligii znajdę, ale szczerze pisząc, ta "wystawa" to jakieś co najmniej nieporozumienie było :? Kilka archiwalnych prywatnych zdjęć, kolekcja zabawek tych takich lokomotywek z tej opisywanej ostatnio plastykowej serii, parę książek, przypadkowo zebrane zdjęcia z Chabówki, Wolsztyna i jakiejś wystawy kolejowej z Ostrawy, malutka kolekcja znaczków... Żenujące to było, gdyby nie kopie moich planów ofiarowanych niegdyś GHM, to o Jastrzębiu byłoby prawie NIC
"Wystawiant", przedstawiszy się jako miłośnik kolei, potomek kolejarza, coś tam wydusił z siebie nt. otwarcia linii kolejowej Pawłowice -JZ, według mnie, swój tekst przygotował z materiałów ogólnodostępnych w sieci aby w ogóle wiedzieć o czym mówi :|
Generalnie stracona godzina... pomijając spotkanie z kolegami, którzy również liczyli na coś ciekawego i spotkanie z gościem, który m.in. zaj... tzn. zarchiwizował

oryginalne materiały ze stacji JZ, regulaminy techniczne prowadzenia ruchu, ale niestety z czasów nowożytnych, pod drutami już
Tylko tyle, że zebrałem mniej więcej w jedno miejsce moje archiwa dot. JZ

Nazwa Bad Koeningsdorf-Jastrzemb używana była do 1922 roku, z tego czasu zero obrazków

przedtem ta moja dziura nazywała się Hermannsdorf czy jakoś tak

W czasie IIWŚ Niemcy powrócili do nazwy Bad Koeningsdorf, po wojnie już zostało Jastrzębie Zdrój. Chyba jakiś czas pomiędzy słowami była kreska, ale ja, odkąd pamiętam było to zawsze Jastrzębie Zdrój
Obrazki przedwojenne:
(Zdjęcia pochodzą z aukcji na allegro, ebay'u i ściągnięte z bele kąd z sieci)
Po lewej u dołu stacja JZ, na pierwszym planie nieistniejąca stacja pomp, po prawej pierwsza budka to waga wagonowa:
Po prawej u dołu budynek stacji w Moszczenicy:
A tak stacja Moszczenica wygląda dziś:
Cd. JZ:
Tak wieża wyglądała, już z nową głowicą, gdzieś w latach 70-tych:
A to z budowy (już nie istniejącego) wiaduktu na torem PKP, na wschodnim krańcu JZ:
A tak wyglądał gdzieś ok. 1970 r., w tle zbudowane
króliczoki
Teraz kilka nowszych zdjęć:
Moja papierologia, wszystko oryginały

Plan stacji JZ z 1911, na czerwono poprawki z 1914 roku:
Jastrzębie Górne:
Planik Stacji Bzie:
Mój najstarszy papier, dokumentacja geodezyjna linii kolejowej Jastrzębie Zdrój -Wodzisław Śląski, wymierzony i opisany każdy bzdet: