• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

WM-MODEL: Model budynku stacji Jastrzębie-Zdrój

K

Kpt.Nemo

Gość
OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0
Ostatnio kolega mnie namówił do odwiedzenia zorganizowanej w tzw. "Galerii historii miasta" wystawy pt. "100 lat kolei w Jastrzębiu Zdroju". Miałem nadzieję, że coś nowego czy nieznanego z papieroligii znajdę, ale szczerze pisząc, ta "wystawa" to jakieś co najmniej nieporozumienie było :? Kilka archiwalnych prywatnych zdjęć, kolekcja zabawek tych takich lokomotywek z tej opisywanej ostatnio plastykowej serii, parę książek, przypadkowo zebrane zdjęcia z Chabówki, Wolsztyna i jakiejś wystawy kolejowej z Ostrawy, malutka kolekcja znaczków... Żenujące to było, gdyby nie kopie moich planów ofiarowanych niegdyś GHM, to o Jastrzębiu byłoby prawie NIC :devil:
"Wystawiant", przedstawiszy się jako miłośnik kolei, potomek kolejarza, coś tam wydusił z siebie nt. otwarcia linii kolejowej Pawłowice -JZ, według mnie, swój tekst przygotował z materiałów ogólnodostępnych w sieci aby w ogóle wiedzieć o czym mówi :|
Generalnie stracona godzina... pomijając spotkanie z kolegami, którzy również liczyli na coś ciekawego i spotkanie z gościem, który m.in. zaj... tzn. zarchiwizował :D oryginalne materiały ze stacji JZ, regulaminy techniczne prowadzenia ruchu, ale niestety z czasów nowożytnych, pod drutami już ;)
Tylko tyle, że zebrałem mniej więcej w jedno miejsce moje archiwa dot. JZ :D
Nazwa Bad Koeningsdorf-Jastrzemb używana była do 1922 roku, z tego czasu zero obrazków :( przedtem ta moja dziura nazywała się Hermannsdorf czy jakoś tak ;) W czasie IIWŚ Niemcy powrócili do nazwy Bad Koeningsdorf, po wojnie już zostało Jastrzębie Zdrój. Chyba jakiś czas pomiędzy słowami była kreska, ale ja, odkąd pamiętam było to zawsze Jastrzębie Zdrój :LOL:
Obrazki przedwojenne:
(Zdjęcia pochodzą z aukcji na allegro, ebay'u i ściągnięte z bele kąd z sieci)

Po lewej u dołu stacja JZ, na pierwszym planie nieistniejąca stacja pomp, po prawej pierwsza budka to waga wagonowa:

Po prawej u dołu budynek stacji w Moszczenicy:

A tak stacja Moszczenica wygląda dziś:

Cd. JZ:

Tak wieża wyglądała, już z nową głowicą, gdzieś w latach 70-tych:

A to z budowy (już nie istniejącego) wiaduktu na torem PKP, na wschodnim krańcu JZ:

A tak wyglądał gdzieś ok. 1970 r., w tle zbudowane króliczoki ;)

Teraz kilka nowszych zdjęć:

Moja papierologia, wszystko oryginały :D
Plan stacji JZ z 1911, na czerwono poprawki z 1914 roku:

Jastrzębie Górne:

Planik Stacji Bzie:

Mój najstarszy papier, dokumentacja geodezyjna linii kolejowej Jastrzębie Zdrój -Wodzisław Śląski, wymierzony i opisany każdy bzdet:

:D

Załączniki

Azrael

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wielkie dzięki Władku, trafiłeś idealnie w to co potrzebuję, a napisałem w innym wątku.

Miałbym jeszcze jedną prośbę. Bym mógł wszystko ładnie przeliczyć i przemierzyć, możesz podać mi wymiary swojego modelu, który wykonałeś? Chodzi mi głównie o podstawę.

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0
Potrzebowałem wyskoczyć na stację JZ, bo chciałem szybko zwymiarować i zrobić zdjęcia zwrotnika, takie coś zastałem :? Dawno na stacji nie byłem...

Załączniki

ciacho2002

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No niestety. Ciesz się że owy dworzec nie został wyburzony. Miałem właśnie taką historię gdy odwiedziłem stację Promno(ok. 30km od Poznania) i okazało się że zamiast niej jest pusty placyk.