• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Wiercenie, frezowanie, szlifowanie - czym i jak?

Reakcje
3.561 253 31
Szacun za nawiercanie osi Brawy! Byle wiertłem nie ma co do nich podchodzić - twardy materiał zastosowali.
dużą wiedze doświadczalnie musiałem posiąść , wiertła ze spieków również lecą jak szkło, olej i minimalne ruchy, w kolejności 0,3 , 0,5, 0,8 , 1,1
Ale to nie wszystko !!! , jeszcze usunąć błony między szprychami , każdymi !!! iglaczkiem

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Zastanawiam się jaki rozmiar mają te iglaczki?
No bo żeby szlifować przestrzeń między szprychami to muszą być naprawdę jak igła.
Stąd moje zainteresowanie.

Kiedyś jak pracowałem na serwisie motocyklowym to miałem właśnie takie jak igła. Niestety nie pamietamnjakiej firmy były.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Mam takie 45 letnie i nie chcą się zużyć, robią w metalu dodam, to szwajcarska firma .
45 lat pracy i jeszcze zbierają.
Pewnie podpadnę śmierdząco ale do takich spraw używam od lat mikrosilnika protetycznego i odpowiednich (cienkich i precyzyjnych) frezów.
Nie wyobrażam sobie rzezania kompletu kół ręcznie. Szkoda życia na to.
Jest tylko jedno ale, trzeba mieć już do tego rękę. Długo się uczyłem ale warto było. Praca idzie duuuuużo sprawniej.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
takie trzy wiszą pod stołem ,co by mieć pod ręką i nie zmieniać z tarcz na wiertła, czy frezy non stop.
https://allegro.pl/oferta/proxxon-m..._unit_id=cd27c8a8-e831-40f7-ad0b-255748c4b902
Podziwiam Cię, że chce Ci się tym pracować. To jest jednak już sprzęt z przeszłości. Wrzeciono bez samozacisku, masa i gabaryt urządzenia.
Saeyang z prostnicą Marathon jest o połowę mniejszy jak nie 1/3. Do tego jest mocniejszy i bardziej precyzyjny. Naprawdę szacun, że tym robisz takie modele.