• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Wiadukt

OP
OP
1
Reakcje
0 0 0
Szymon a jak za wysoki wyszedł to go trzeba było zrobić na takiej górce z piasku(taki mały nasyp) na makiecie byś umieścił trochę niżej i by nie było widać.

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ale i tak ze złaj strony piłowałem szyne, i musiałem ją przykleić do podkładu zamiast wsunąć... Jeszcze na pewno spróbuje :D

OP
OP
1
Reakcje
0 0 0
prace poruszają się powoli ale na szczęście biorę się dziś za malowanie.

Element widoczny obok wiaduktu to jego dolna część przykleję po malowaniu ,wie ktoś jak wykonać nity i śruby.

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
SD napisał(a):
Ostbahn napisał(a):
Zamiast kartonu polecam polistyren. O wiele fajniejszy w obróbce i bardziej wytrzymały.
To rzecz względna - o wytrzymałość i inne własności mechaniczne bym się spierał, zależy jak wykorzystać karton. Np. dwie warstwy brystolu sklejone distalem czy poxipolem są sztywniejsze od HIPS analogicznej grubości, stabilniejsze termicznie, obróbka też jest bardzo fajna, farba się ładnie trzyma, można pobawić się fakturą powierzchni...
I tak wolę polistyren :D

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
ja nity robiłem kiedyś przy użyciu wikol-u wlanego do strzykawki z bardzo małą igłą. Po prostu robisz bardzo malutką kropelkę i jak wyschnie malujesz. Efekt moim zdaniem super. Ale bardzo pracochłonne :)

OP
OP
1
Reakcje
0 0 0
Dzięki zrobię po długości ale jak pomalować balsę aby wyglądała jak stare deski.I jak i czym ubrudzić podkłady żeby wyglądały jak by były ubrudzone w smarze, oleju itp

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
382 10 1
19czacha08 napisał(a):
Dzięki zrobie po długości ale jak pomalowac balse aby wygladała jak stare deski.I jak i czym ubrudzic podkłady żeby wyglądały jak by były ubrudzone w smaże oleju itp
Balsę barwisz bejcą, zanurzasz np. wycięte deski i czekasz jakiś czas tak aby złapało zadowalający odcień.

Do wykonania imitacji smarów będą Ci potrzebne:

-sucha pastela w kolorze oleju,
-drobny papier ścierny,
-lakiery bezbarwne: półmatowy (np. Humbrol nr. 135) oraz błyszczący (np. Humbrol 35),
-pędzelki ze ściętymi końcami.

Pastelę seszlifowujesz na proszek na papierze ściernym. Gdzieś na boku wylewasz trochę lakieru półmatowego, obok trochę błyszczącego. Następnie rozrabiasz startą pastelę z lakierami, w zależności od koloru jaki chcesz uzyskać (dodając pasteli do lakieru zmniejszasz jego połysk). Tak przygotowaną "papkę" nanosisz pędzelkiem na wybrane miejsca. Nanoszenie najlepiej wykonywać prostopadłymi ruchami do patynowanej powierzchni. Jeśli po wyschnięciu powłoka lakieru okaże się zbyt matowa, to potraktuj ją delikatnie już samym lakierem.

Powodzenia.

Kamil K.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
382 10 1
19czacha08 napisał(a):
bo nieposiadam bejcy
popytaj w sklepach gdzie mają lakiery, farby, gwoździe itp. pierdółki. Koszt bejcy to jakieś 4-5 zł. za 0,25 litra i wystarczy Ci na kupę czasu, a efekt barwienia bejcą taki jaki być powinien. Zakup najlepiej o kolorze "orzech ciemny" bądź "orzech średni".

OP
OP
1
Reakcje
0 0 0
Mam pytanko, czy te wewnętrzne szyny są konieczne? Kamil dzięki za podpowiedzi zrobiłem brud na torach(olej smar) ale nie robiłem z suchej pasteli tylko tą normalną (olejową podajże)

OP
OP
1
Reakcje
0 0 0
Fotki dam dziś wieczorem bo pożyczyłem aparat tacie.Efekt fajny z pasteli niektóre kawałki się nie rozpuściły i wyszły fajne zacieki(użyłem do rozpuszczenia utwardzacza do paznokci) nie miałem nic innego a człowiek musi sobie radzić. :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 6
Techniki modelarskie 11
Techniki modelarskie 5