Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Cieszę się, że model podoba się Wam
Oilstat, fotka jest super i dużo wyjaśnia! Nawet widać, że to była jednak ażurowa kratka (na wylot) a nie tylko kratka przeciwpoślizgowa do chodzenia po niej.
Z moich spostrzeżeń, to przede wszystkim koła poprawiają wygląd modelu. Od razu widać, że to jest Star.
Skoro znalazła się fotka agregatu, to może ktoś z Was mógłby jeszcze podpowiedzieć odnośnie logo wytwórcy chłodni. Z lat 80-tych pamiętam jak te chłodnie na Starach miały wymalowane okrągłe logo z symbolicznym samolotem:
To racja. Koła dają bardzo dużo. A może by udało Ci się zrobić więcej takich odlewów do Stara? Ja byłbym chętny nabyć drogą kupna i wymienić kółka w moich Starach.
Żeby zapiąć te koła do stara AM to jest chyba większa przeróbka, bo star AM ma zbyt cofniętą oś względem kabiny i te koła tam nie wejdą Tak mi na oko wygląda, ale może wypowie się Flotoma
Zgadza się, te koła to wyrób Jankola. Na jesień zeszłego roku je zaoferował. Tak jest, całego Stara na bazie APM razem z chłodnią też zaoferował Jankol.
Żeby zapiąć te koła do stara AM to jest chyba większa przeróbka, bo star AM ma zbyt cofniętą oś względem kabiny i te koła tam nie wejdą Tak mi na oko wygląda, ale może wypowie się Flotoma
Tu również się zgodzę. Koła Jankola mają większą (prawidłową) średnicę w porównaniu do oryginalnych. Trzeba lekko rozchylać tylny błotnik. Co do kabiny, tak jak Heniek_Star napisał, przez cofnięcie osi względem kabiny nowe koła nie wejdą. U siebie zostawiłem oś na starym miejscu i lekko o około 0,7mm przesunąłem kabinę do tyłu. Nie wypowiadam się tu czy zostaną zachowane właściwe wymiary, bo tak dokładnych rysunków nie mam. Poza tym trzeba lekko odgiąć do tyłu tylne błotniki w kabinie. Przy okazji można podpiłować pilnikiem trochę poziomą część nadkola, bo jest zbyt płaska.
Te reflektory jakie zastosowałem w chłodni są od Tololoko. To detal wytoczony z aluminium. W Starze na koniec czasza reflektora zostanie zalana żywicą bezbarwną. Takie same reflektory zastosowałem w Warszawie zaprezentowanej w pierwszym poście tego wątku.
W wolnej chwili powstaje nowy pojazd. Autobus Skoda 706RO. Model powstał z kitu żywicznego sprzedawanego kilka lat temu na forum. Bagażnik dachowy i drabinka powstały dzięki uprzejmości kolegi Piotr66. Takie Skody występowały w Polsce w latach 50-tych. Do modelu dodałem kilka detali, między innymi kierunkowskazy. To co chcę wykonać będzie trochę fikcją, chciałbym model "zahaczyć" do IV epoki. Być może jakieś egzemplarze dotrwały do końca lat 60-tych w PKS-ie. Na razie nie mam na to dowodów. Kit nie jest idealny, występują błędy na odlewach. Stąd założenie, że model będzie reprezentował już trochę sfatygowany pojazd.
Wygląda bardzo fajnie ale z twoimi umiejętnościami i zdolnosciami to aż prosi się o fototrawione elementy grilla. Wygladałby wtedy już zupełnie genialnie. W końcu nazwa Flotoma kojarzy się z mistrzowskim wykonaniem modeli a to zobowiązuje.