• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat budowniczy raf_oct

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
294 3 0
Sklep spożywczy GS-u z szarej cegły wykonany z kartonu,a na to plastikowa płytka imitująca cegłę,dach kryty papą z papieru ściernego,elementy blaszane do wymiany,do dodania kilka szczegółów jak i wnętrze.Okna z grubszego forniru,a drzwi wycięte z ulotki jakiegoś sprzedawcy drzwi pasujące prawie idealnie do skali.Elementy betonowe powinny oprócz szarości mieć również domieszkę żółci,czego dowiedziałem się właśnie od Was. Ściany na początku malowane ciemnym szarym, na to ,,suchym" pędzlem szary humbrol numer1,następnie żółty filtr na całość,powinien być równomiernie na całości ale efekt i tak niczego sobie.Temat do wglądu dla zainteresowanych http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=42172
DSC02157B.JPG
DSC02163.JPG
DSC02158C.JPG
DSC02159D.JPG
DSC02161A.JPG
Zew_40.JPG

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
294 3 0
Ostatnio a właściwie wczoraj,myślałem co można zrobić w trzy godziny,i wymyśliłem sobie wyzwanie wykonania budynku w tym czasie.I było by to możliwe gdyby nie wybór papieru ściernego na papę,jest to zły pomysł z kilku powodów.Przede wszystkim nie chce się dopasować w miejscach gdzie papa łączy się ze sobą i odstaje,trzeba to ratować lejąc na to dużą ilość lepiku a czas leci.Następna sprawa to pękanie papieru w zagięciach.Narobimy się a w zamian nie dostaniemy nic ponad to co zapewnia nam pomalowany odpowiednio papier ksero a jest nawet gorzej. DLATEGO PRZYSIĘGAM UROCZYŚCIE ŻE JUŻ NIGDY NIE UŻYJĘ PAPIERU ŚCIERNEGO NA PAPĘ-TAK MI DOPOMÓŻCIE DSC02178A.JPG DSC02180B.JPG DSC02184C.JPG DSC02185D.JPG DSC02186F.JPG
A teraz o samym budynku, sam go wymyśliłem.Do ścian użyłem nadruku z cegłą,pod to kartonu,poszycie dachu z kawałka starego forniru sosnowego zdartego z jakiegoś mebla.Jego sęki wyglądają jak by był podzielony na deski,trzeba i tak go pociąć na mniejsze deski szerokości kilku mm bo inaczej mogłoby dojść do podwijania się desek.Ścian pod drzwi które nie będą się otwierać nie trzeba wycinać.Próbowałem również dodać przestrzenności niektórym cegłom poprzez naklejenie jeszcze jednej warstwy niektórych cegieł żeby bardziej wystawały.Budowa tego budynku zajęła mi 4 godziny, głównie z powodu papy.Aby zrobić go w trzy godziny być może trzeba by było zrezygnować ze śrub w zawiasach drzwi i innych szczegółów DSC02197G.JPG DSC02199H.JPG DSC02201I.JPG DSC02202J.JPG DSC02204K.JPG Pozdrawiam

Reakcje
3 0 0
Bardzo efektowne prace! Warto docenić to, że powstają od podstaw samodzielnie ( nie z gotowych zestawów), co z pewnością nadaje im niepowtarzalności. Fajnie, że kolega wykorzystuje pomysłowo różne materiały i techniki, udowadnia, że można zrobić niewielkim kosztem "coś z niczego". Także lubię sobie samodzielnie coś tworzyć bez laserów:) dlatego bardzo doceniam, wiem ,że bywa to bardzo pracochłonne. Podziwiam efekty pracy kolegi! :) Pozdrawiam. Jarek

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
294 3 0
Dziękuje za miłe słowa, motywacja rośnie.Nawet gdybym chciał kupić, to i tak nie ma, zwłaszcza budynków kolejowych spotykanych w Polsce.O ile z taborem jest coraz lepiej,to z budynkami jest jak jest co przekłada się na monotonności budownictwa na makietach.Coś tam niby jest ale złożenie takiego budynku, też bywa pracochłonne, nie jest tani, a przy tym bywa że ma za duże cegły itd.A można pójść o krok dalej i mieć dokładnie to co się chce, ja przede wszystkim lubię to robić i najwięcej czasu poświęcam właśnie budownictwu.Dla mnie to nie problem, ale co ze specjalistami w innych dziedzinach którzy w tej się aż tak dobrze nie czują?

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
raf_oct
... co do uzycia papieru sciernego na imitacje pokrycia papowego to trzeba trochę pokombinować i wiedzieć jak za to się zabrac i go odpowiednio przygotować ( papier scierny zaginając go w jedna strone peka a w druga nie szczególnie te z niskim numerem 60,40,.. , aby podczas klejenia nie było sladow pekniec . Jeżeli kleimy wikolem to dobrze jest wcześniej przygotować sobie takie kawałki które maja być pozaginane (delikatnie zwilżone wod w miejscu zagięcia ) podczas zaginania nic nie peka , nie kleimy na "zakladke" tylko na styk , imitacja zakładki jest waski paseczek zrobiony z wikolu i po wyschnieciu pomalowany na kolor czarny satynowy . Tu dach " papa " jeszcze mokra po pierwszym malowaniu , imitacja "lepiku" pierwszy raz pomalowana kolorem czarnym matem , na to kolor czarny satynowy po całkowitym wyschnieciu pierwszej warstwy " lepiku"

004.JPG
008.JPG
009.JPG
010.JPG
012.JPG
013.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
294 3 0
... co do uzycia papieru sciernego na imitacje pokrycia papowego to trzeba trochę pokombinować i wiedzieć jak za to się zabrac i go odpowiednio przygotować ( papier scierny zaginając go w jedna strone peka a w druga nie szczególnie te z niskim numerem 60,40,.. , aby podczas klejenia nie było sladow pekniec . Jeżeli kleimy wikolem to dobrze jest wcześniej przygotować sobie takie kawałki które maja być pozaginane (delikatnie zwilżone wod w miejscu zagięcia ) podczas zaginania nic nie peka , nie kleimy na "zakladke" tylko na styk , imitacja zakładki jest waski paseczek zrobiony z wikolu i po wyschnieciu pomalowany na kolor czarny satynowy . Tu dach " papa " jeszcze mokra po pierwszym malowaniu , imitacja "lepiku" pierwszy raz pomalowana kolorem czarnym matem , na to kolor czarny satynowy po całkowitym wyschnieciu pierwszej warstwy " lepiku"
To co widzimy to najprawdopodobniej skala większa, ale to nie szkodzi.Ja miałem papier 1800 już czarny.Jak widzimy trochę więcej roboty z tym jest, a w pocięty papier ksero wklepujemy po prostu farbę i efekt mapy bardzo podobny, a w dodatku metoda identyczna jak w oryginale czyli na zakładkę.Oczywiście nie neguje tej metody, obie są poprawne,Czy skala to 1 24? Chyba gdzieś już ten warsztat widziałem bo umywalka mi się obiła o głowę:ROFL::ROFL:.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
294 3 0
A co powiecie na klimaty żuławskie?Na zdjęciach zagroda holenderska liniowa z Jegłownika, niedługo kończę swoją podobną do tej.Relacja wkrótce:cool:
y skanseny 234.JPG
y skanseny 235.JPG
y skanseny 237.JPG

OP
OP
raf_oct

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
294 3 0
Ramy bez okien były już przygotowane na zamontowanie okien otwartych, nawet już dawno powstały ale pojawił się problem i to nie jeden, dlatego postanowiłem wykonać otwierane.Umożliwia to ich większą ,,żywotność,, ponieważ połączenie klejone w końcu musi puścić, a tutaj przy przenoszeniu zamykany i nie musimy się przejmować że się urwie.Siłą rzeczy są one trochę grubsze ale bardzo trwałe.Wykonane z elementów widocznych na pierwszym zdjęciu, jedyne czego brakuje to drucika 0.2mm który wkleja się w przewiercone otwory i jeszcze to coś z forniru.Być morze pokuszę się na wykonanie zawiasów w rogach okien, no i oczywiście należy podmalować okno1.JPG okno2.JPG okno3.JPG
Na zdjęciach widać ryski które ledwo widzę gołym okiem a okularów nie noszę

Chciałbym również pochwalić się że zostałem przyjęty na staż na stanowisku malarza figurek w firmie zajmującej się składaniem i malowaniem figurek do gier bitewnych.Po stażu bardzo możliwe przyjęcie na umowę o pracę, i nie ukrywam że to w pewnym sensie wymarzone zajęcie

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Wyszło extra, ale wysokość gniazda moim zdaniem przesadzona. Ogólnie proporcje tego gniazda trochę się chyba rozjechały bo na moim terenie jest sporo bocianich gniazd i są bardziej rozłożyste i niższe.;)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Wyszło extra, ale wysokość gniazda moim zdaniem przesadzona. Ogólnie proporcje tego gniazda trochę się chyba rozjechały bo na moim terenie jest sporo bocianich gniazd i są bardziej rozłożyste i niższe.;)
Bo to dla pterodaktyla gniazdo jest, nie dla bociana.