• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony typu 120A "Bonanza"

A
Skoro już taki fajny temat istnieje to wbiję się tu z moim pytaniem.
Jaki wagon 120A jest (albo raczej powoli - był) chyba każdy tutaj wie ;). Mnie od jakiegoś czasu męczy inna wątpliwość - jaki miał być. W katalogu wagonów osobowych z 1974 roku jest zamieszczony ciekawy rysunek ilustrujący opis właśnie tego typu - rozsuwane drzwi wejściowe, wąskie okna w "przedziałach" graniczących z przedsionkami wejściowymi, blachy osłaniające stopnie wejściowe rodem z ryflaków. Czy spotkał się ktokolwiek z takim czymś w jakimkolwiek innym źródle? Był to jeden z wariantów koncepcyjnych tego wagonu? Wątpliwe aby ten rysunek powstał tylko na potrzeby katalogu - został zapewne zaczerpnięty albo z Pafawagu, albo z Centralnego Zarządu Wagonów - coś więc pewnie było na rzeczy.
W załączniku rysunek, żeby było wiadomo o co chodzi:

Clipboard01.jpg

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Przede wszystkim bonanzy jeździły, nawet współcześnie na składach pospiesznych. Także nocnych i interregio. Czasami dziwią mnie takie pytania kolegów, bo dowodzą że część z tu obecnych zna kolej jedynie z makiet a nie z autopsji 1:1. A bez znajomości kolei z autopsji ciężko odtwarzać pomniejszoną rzeczywistość. Modelarstwo nie jest celem samym w sobie IMHO- tylko pomniejszaniem znanej nam rzeczywistości. Oczywiście nie sposób odmówić komuś tej przyjemności jeżeli ma ochotę.
Na pewno SU46 jeździły z taborem z ogrzewaniem elektrycznym, a więc:
-z całą rodziną 111/112A i pochodnymi
-z nowszym wagonami klimatyzowanymi także (druga dekada XXI wieku i Lubelszczyna, wcześniej na Eurocity WAWEL.
-z piętrowymi Bipami/Bhp, Bdhpumn (tzw Bohuny), także 120A czy ryflaki
-trafiały się na pewno także starsze czteroosiowe wagony powojennej polskiej rodziny 1A-8A i inne z tej rodziny, widać je na kilku zdjęciach z lat 70 i 80 w składach wagonów nowszych.

Z czym nie jeździły: wagony bez ogrzewania elektrycznego. Więc odpadają różnego rodzaju boczniaki, bolki, donnerbuchsy i inne wynalazki przedwojenne.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Na Północnej DOKP-i SU46 ciągały "sztandarowe" ekspresy Kaszuba i Neptuna od Warszawy do Gdyni/Helu i odwrotnie. Jeździły też od Gdyni na Szczecin. Ale z wagonami 120A to raczej u schyłku ich świetności - może w okolicach Olsztyna...

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
To już współcześnie. Ja mówię o składach z lat 70 i 80, w książce o lokomotywach panów Terczyńskiego i Ćwikły jest pełno zdjęć SU46 z wagonami 120A w pociągach osobowych lokalnych, osobowych dalekobieżnych, a także pospiesznych. Osobiście, jechałem choćby Hetmanem pod ST44 który w składzie miał bonanzy, jechałem nocnym pospiesznym Wrocław-Zamość który miał bonanzę w składzie i od Rzeszowa nasz pociąg zapięto do SM48(!) to był 2006 rok. W 2004 roku jechałem składem SU46-010 z Giżycka do Ełku, były 4 wagony w tym bonanzy, w 2007 czerwiec- mijanka na szlaku Żary-Żagań z przyspieszonym Bobrem z SU46-032 (bonanza w składzie), 2007 koniec sierpnia fotografujemy na wjeździe do Ełku SU46-010 od strony Korsz z trzema bonanzami (osobówka). Było tego, jak bym poszperał w archiwach znalazłoby się więcej

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.176 504 30
odpadają różnego rodzaju boczniaki, bolki, donnerbuchsy i inne wynalazki przedwojenne
Tylko w zimie, w lecie bywało różnie. Ale SU46 z 2- i 3-osiowymi wagonami przedwojennymi, to raczej w bardzo wyjątkowych sytuacjach, niezależnie od sprawy ogrzewania. W czasach świetności SU46, czyli w latach 70. i 80. XX wieku - a wtedy jeszcze takie wagony były w normalnym ruchu - SU46 jeździły z pociągami wyższych kategorii, niż lokalne pociągi osobowe. 120A w pociągach dalekobieżnych, zwłaszcza pospiesznych, to już raczej lata 80., kiedy sypały się stare, choć już powojenne wagony przedziałowe, a 120A, mimo kiepskiego "komfortu" na dłuższe trasy, były jednak nowocześniejsze i mogły jechać z większą prędkością (120 km/h), niż wychodzące z eksploatacji starsze wagony, gdzie prędkość była ograniczana do 100, a nawet 80 km/h.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Wagony 120A trafiały się także w latach 70. Szczególnie w pociągach dalekobieżnych osobowych. A to ze względu na to że były nowe, że miały ogrzewanie elektryczne i fakt że wagony te miały dopuszczoną prędkość 140 km/h a nie 120

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.176 504 30
Racja, 140, choć praktycznie nie miało to znaczenia, bo tylko na linii Warszawa - Poznań były odcinki z prędkością szlakową 130 km/h, cała reszta sieci to najwyżej 120 do czasu, kiedy w 1984 roku wprowadzono ruch pasażerski na CMK (najpierw 140, a potem 160 km/h). Ale 120A w pociągach dalekobieżnych w latach 70. to chyba rzadkość, ja sobie nie przypominam - no ale nie jeździłem po całym kraju. Jednak powszechniej zaczęło się to zdarzać w latach 80.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.576 120 86
Że Wy to wszystko pamiętacie! Ja głównie jeździłem przedziałowymi albo piętrusami w latach 70/80/90. Ze 120A to może raz się przejechałem. Ale zawsze to były oliwkowe.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Po wycofywaniu SU46 z obsługi pociągów pospiesznych - połowa lat .80 - kierowano je do obsługi ruchu lokalnego. Najczęstszym wtedy zestawieniem w okolicach Olsztyna był skład 4 x 120A plus SU46/45.
Ale wagony te - niestety - z braków taborowych PKP były też włączane do pociągów dalekobieżnych, pospiesznych, dziennych, nocnych. Tragedia...
Ale - SU46 plus 2 x 120 - jak najbardziej podstawowy skład dla lokalnego pociągu. Deko wyobraźni ;)....

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.901 111 11
Panowie, trzymajmy się ram czasowych a w pytaniu podstawowych o spięcie SU46 z 120A mówimy o tym co się działo 40 badz 50 lat temu (!) Tak jak już niektorzy wpsominali, w latach 70tych SU46+120A to raczej wynalazek niż reguła. W latach 80tych kiedy zostały przerzucone na linie lokalne to już był bardziej powszechny widok. A już sugestie ze się w latach XXI wieku widywało zestawienie z bonanzami to tylko świadczy że się nie doczytało o co konkretnie było pytanie badz już się temat zamulił.

Ale zeby nie bylo że takich zestawień nie bylo, to poniższe z 1980 z Krynicy. SU46-048 z ryflakami jako osobowy
Neg. 738_1_SU46z pociągiem osobowym  na stacji Krynica.jpg

Źródło: Cyfrowa Stacja Muzeum
https://cyfrowa.stacjamuzeum.pl/zas...-048-z-wagonami-osobowymi-na-stacji-w-krynicy
Data: 1980

Ostatnio edytowane:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.656 37 1
bo wtedy była taka kategoria jak osobowy przyspieszony, byłby to takie pospiechy z bilatami na pociag osobowy i zatrzymywały sie też na mniejszych stacjach, ale relacje czesto miały przez pół Polski :)