• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony gospodarcze - współczesne

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
Wagony gospodarcze w Żaganiu - sierpień 2001 roku. Skasowane jak i świeżo odmalowane... Nieźle widoczne numery inwentarzowe i opisy:

IMG_4219.JPG

IMG_4221.JPG

IMG_4222.JPG

IMG_4223.JPG

IMG_4224.JPG

IMG_4225.JPG

IMG_4226.JPG

IMG_4227.JPG

przemcol

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Wagony gospodarcze na stacji Baby 21.10.2018, a właściwie jeden wagon i jedno pudło. Zdjęcia słabe, pogoda była niezbyt dobra. Myślałem, że zrobię zdjęcia przy lepszej pogodzie. Dwa tygodnie temu jeszcze były, dziś już ich nie ma.

DSC01280.jpg
DSC01281.jpg

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.605 19 9
Kontynuując wątek wagonów techniczno-gospodarczych - czy ktoś pomoże mi rozwikłać pochodzenie i rolę jednostki (oddziału?) "ZAK Wrocław", której nazwę znalazłem na kliszach z ok. 1993? Jak rozumiem, było to oznaczenie jakiejś jednostki organizacyjnej PKP, podobnie jak DOM. W jakich latach te jednostki istniały?
Od kiedy wprowadzono na wagonach gospodarczych 12-cyfrowe numery UIC?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.807 32 1
Fajny temat i pokazuje zdjęcia wagonów,które można by zrobić jako modele :)
Zakładając,że ktoś chciałby sobie zrobić taki skład pociągu gospodarczego.
Spróbuję odpowiedzieć na pytanie kolegów.
Według mnie to są wagony do przewozu wojska
Tez miałem taką hipotezę - malowanie na wojskowo-zielony i miejsce stacjonowania oraz okienka ...
A nie powinny być wtedy PKP U-t (skoro wagony 208K mają Gbs-t jeśli są przystosowane do przewozu wojska)?
Tutaj należy się wyjaśnienie. Pokazane przez kol. @Zdrada69 wagony-to nie są wagony gospodarcze.
Zdjęcia pokazują Brankardy zbudowane na bazie wagonów 23/223K i były zaliczane do grupy wagonów specjalnych,lub służbowych.
Dlatego seria U. Wagony gospodarcze oznaczane są/były literą X .
Tym samych odpowiedź na pytanie kolegi Tadeusza
Od kiedy wprowadzono na wagonach gospodarczych 12-cyfrowe numery UIC?
Wagony gospodarcze nie miały 12-cyfrowego oznaczenia UIC . Posiadały swój odrębny zakres numeryczny.
Wagony specjalne/służbowe były zaliczane do wagonów z grupy tzw. "handlowej" tak jak pozostałe wagony towarowe dlatego posiadały ujednolicony 12-to cyfrowy numer. Tutaj należało by jeszcze dodać dość istotną informację - wagony o których piszę( w odróżnieniu od pozostałych towarowych ) były na stałe przydzielone do konkretnej dyrekcji i stacji.
Pozdrawiam serdecznie

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Fajny temat i pokazuje zdjęcia wagonów,które można by zrobić jako modele :)
Zakładając,że ktoś chciałby sobie zrobić taki skład pociągu gospodarczego.
...
Pozdrawiam serdecznie
Zbyszku, każde zdjęcie ma wartość, bo zapotrzebowanie na wagony gospodarcze ciągle rośnie.
Poniżej efekt pracy nad takim składem, który obecnie stacjonuje gdzieś za ... Atlantykiem, a powstał właśnie dzięki zdjęciom z sieci.

sklad gospodarczy.jpg

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Maćku to,że zrobiłeś taki skład to wiem. Wyszedł Tobie zaj...efajnie(y):)
Nie żal było się go pozbywać ?
Przyjaciel otrzymał go ode mnie w prezencie na urodziny :)
Dla siebie zawsze mogę zrobić kolejny i pewnie zrobię, bo te wagony wychodzą mi coraz lepiej, ale i możliwości, jak i wersji też przybywa, więc nie mam czego żałować, bo widziałem wielkiego banana na twarzy solenizanta tuż po otwarciu prezentu :)

Ostatnio edytowane: