• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony do przewozu zboża

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.523 18 0
Z racji iż moja druga połowa jest prezesem fundacji zajmującej się ochroną bezdomnymi zwierzętami, zdarza się mi czasami jechać z nią do hotelu dla psów w Szamotułach. Właśnie tam są olbrzymie zakłady zbożowe przy, których często widywałem wagony do przewozu zboża. Nie omieszkałem w trakcie jednego z wyjazdów wykorzystać bytności w ich pobliżu i sfotografowałem stojące na bocznicy wagony.
Zdjęcia wstawię później, bo teraz nie mam możliwości. :devil:

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Wagon platforma 401Z zmodernizowany w Pesie w Bydgoszczy do wagonu Tadds. Kiedyś Fabryka "Wagon" robiła coś co się zwało 439V Tadns.

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 13 0
Wagon platforma 401Z zmodernizowany w Pesie w Bydgoszczy do wagonu Tadds.
To zdrowo musieli przedłużyć 401Z. :D
Dwa pierwsze wagony zostały przebudowane z wagonów 412Z lub 424Z, natomiast 3 ma pochodzenie obce.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.896 33 1
Darku te wagony w Szamotułach są głównie ładowane w Zakładach Tłuszczowych (ADM) a dokładnie ładuje się na nie śrutę rzepakową do portu w Szczecinie.Bywam z racji swojego zawodu tam kilka razy w tygodniu. Jeżeli potrzebne są Wam jakieś szczegóły tych wagonów to porobię fotki (jestem w dobrej znajomości z chłopakami ,którzy wyciągają je na tory PKP :D )
A skoro już mowa o ADM Szamotuły to tak jak w większości zakładów mają tam lokomotywkę 409 dokładnie 2 szt-ale mają tam też lokomotywką z firmy KOLZAM,która stoi w garażu i nie jeździ-co ciekawe są tylko 2 prototypowe egzemplarze tej lokomotywy jeden w Szamotułach a drugi w Zakładach Tłuszczowych w Warszawie. Miałem gdzieś fotkę tej maszynki ale mi wcieło :devil: Jednak przy okazji najbliższego pobytu w ADM-ie zrobię stosowne i Wam zaprezętuję.

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.523 18 0
ZBIN1964
Jesli chodzi o zdjęcia to nie musisz załatwiać, zrobiłem ich dużą ilość ze wszystkimi szczegółami. Nie mam jedynie zdjęcia wagonu od góry. Jesli ktoś ma ochotę to podeślę.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.896 33 1
No to zamieszczę jeszczę fotkę innego wagonu do przewozu zboża i materiałów sypkich(ale chodzi to o artykuły do produkcji pasz i spożywczych- a nie piasku ;) ) Wagon serii Tads. Zdjęcie zrobione na bocznicy ADM Szamotuły. O fotkach lokomotywki pamiętam ale nie mogę ich zrobić w godzinach rannych jak kręci się po zakładzie kierownictwo-jeżeli będę tam na drugiej zmianie fotki są jak w baku-trzeba się spieszyć bo lok ma być pocięty na złom :devil:

Załączniki

Gajowy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A bardzo ciekawe wagony. Kiedyś przeglądałem różne strony i coś mi się kojarzy z pochodzeniem rumuńskim czy bułgarskim. Czy ktoś wie więcej o nich?