• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

wagon pocztowy PKP (Tillig H0) vs GOSA Palanka, Jugosławia (1:1)

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.019 57 5
Witam kolegów ,mam pytanie o wagon produkcji GOSA było ich tylko 10 szt. sprowadzone (jak udało się ustalić) pod koniec lat osiemdziesiątych i "nieszczęsny " model Tilliga w skróconej wersji 1:100 .
Tyle wstępu ,przy pierwszej edycji tej miniatury ,została oceniona podobnie jak ten obecny wypust ,że to typowa przemalowanka i że malowanie nie ma nic wspólnego z oryginałem itd.
Byłem pewny ,że coś podobnego było , ale skoro szanowni koledzy tylko wieszali psy to się nie odzywam ,bo żaden ze mnie fachowiec ....,aż do dziś kiedy znalazłem w necie te fotki! Do porównania pozwoliłem sobie ściągnąć zdjęcie modelu od naszego kolegi Karola ,chyba mnie nie zabije....
Oto zdjęcia oryginału (źródło net) i porównanie z modelem (zdjęcie DDC24).
Malowanie już wiadomo ,z jakiego jest wagonu....
gosa poczta.jpg
A2 046.jpg
A2 047.jpg
501335_1.JPG

OP
OP
KoVaL

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.019 57 5
Może inaczej ,chodzi mi o schemat malowania ,a nie o sam wagon ,który na pierwszy rzut oka jest inny . Przy pierwszym wypuście były opinie ,że takiego malowanie nie było. Chodzi o wielkość logo ,liter itd.
Napisałem to mało precyzyjnie....

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jeszcze nikomu nie odmówiłem wykorzystania fotek ze swojego serwisu, gdy o to zapytał ;) To zdjęcie akurat nie jest mojego autorstwa, moje zdjęcia przedstawiają model z pierwszej edycji.

Co do malowania, to przypominam sobie, że była już kiedyś o tym mowa, że wzorowano się na jugosłowiańskim wagonie.