• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon Ls models 48015

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
Zdjęcie jest za małe by jednoznacznie orzec, ale z tego co wiem od rozkładu 2005/2006 sprawiające problemy niemieckie WRkmz 858, zastąpiono naszymi Z1AWR (WRdmnu), przebudowanymi przez PESĘ z wagonów Z1A ABB. Przy czym od 2009/2010 te wagony zaczęły jeździć w Polonii już z nowym oznaczeniem WRmnouz. Taki wagon ACME wydało w zestawie EC Polonia.

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No wlasnie sie zastanawialem sie bo zdjecie pochodzi z polowy 2006. wiec mysle sobie czy moze to jednak jest jeszcze DB czy coz nasz Z1AWR. Jesli juz Wrdmnu to czy byloby lepiej uzyc restauracyjnego z Polonii zamiast trzymac sie ACME z zestawu ze sliperetka.

link do zdjecia http://rail.phototrans.eu/14,4478,0,PaFaWag_104Eb_EP09_012.html
to proste, zakladajac ze ACME wydalo poprawnie model restauracyjnego EN i Polonii to jest to nasz Z1AWR (WRdmnu) (brak napisu EN JAN KIEPURA!!!!!) na restauracyjnym jest napis EN JK, na wagonach DB widac napis ewidentnie

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
W zestawie Polonia jest Z1AWR, w malowaniu Jan Kiepura... ale z datą rewizji 2009, czyli jak już przestał jeździć w Kiepurze, i z odpowiednio nowszym oznaczeniem WRmnouz zamiast WRdmnu. Od roku 2009 w Kiepurze zaczął jeździć na odcinku z Warszawy do Rzepina barowy Y 113A (WRou) zamiennie z XBar'em 155A (BRmnouz). Kwestia gustu czy jesteśmy 100% purystami i przeszkadza nam że wagon z Polonii jest z okresu jak już nie jeździł w Kiepurze. Czy też podchodzimy do tematu bardziej liberalnie. Jeśli jesteśmy 100% purystami to 152Az od ACME ma na tablicy kierunkowej Bruksele... a tam Kiepura dojeżdżał jedynie w okresie czerwiec 2004-czerwiec 2005, następnie został skrócony do Frankfurtu nad Menem, a obecnie dojeżdża do Amsterdamu

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.261 118 11
To jak ma być reedycja... to ja do "listy życzeń" bym dodał poza poprawnym kolorem dachu... żeby był inny numer i co dla mnie najważniejsze, żeby miał datę rewizji pasującą do kompletowanego przeze mnie składu kiepury z sezonu 2004/2005. Bo tylko do tego okresu pasuje niemiecki WRkmz 858 od ACME.

Jak wygląda w takim razie twoje zestawienie wagonów? Czym ciągniesz ten sklad? Epoką?

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.261 118 11

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
pewnie wagonik osiagnie kosmiczna cene ;). Ja poczekam cierpliwie do przyszlego roku na wznowienie edycji ls 48 015 bo juz jestem splukany jak na ten rok :(. A tak na marginesie to moj Janek" w pełni uzbrojony będzie liczył 14 wagonów :D

Ryba_miecz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W zestawie Polonia jest Z1AWR, w malowaniu Jan Kiepura...
Nie do końca tak jest. Ten wagon (oryginał jak i model) otrzymał malowanie podobne do malowania Kiepury. Farby, którymi pomalowano ten wagon to te same, których używa się do malowania... wagonów sypialnych PKP ICCC. Chodzi przede wszystkim o niebieski, ale również o szary, którym pomalowano dach oraz wózki i fartuchy. Jak ktoś ma zestawy Kiepury i Polonii to polecam ustawić Z1AWR-a obok sliperetki albo WRkmz-a. Różnice w malowaniach widać wtedy dosyć dobrze.

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kompletowaniem swojego składu opieram się na filmikach z youtube oraz obserwacji na żywo jak mam możliwość. W moim składzie są 3wagony RZD, 1 sliperetka, 3 kuszetki DB (biało-czerwone), 1 DB z miejscami siedzącymi, 1 kuszetka citynightline, barowy Tillig-a no i w przyszłości białoruski BC i 2 polskie sypialne z napisem JK, ew. jeszcze 2 kuszetki DB Jk (niebiesko-białe)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.261 118 11
O pierwszego sie bilem. Niestety poleglem:cry: (mógłbym przysiadz ze dawałem do 290 ale z allegro nigdy nie dostałem potwierdzenia)

Ktokolwiek sprzedawał to na drugim sobie odbil "niska" cenę pierwszego wagonu. Moim zdaniem gdyby wrzucił /a zdjęcie do pierwszej aukcji to by ostateczna cena byłaby wyższa

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
O pierwszego sie bilem. Niestety poleglem:cry: (mógłbym przysiadz ze dawałem do 290 ale z allegro nigdy nie dostałem potwierdzenia)

Ktokolwiek sprzedawał to na drugim sobie odbil "niska" cenę pierwszego wagonu. Moim zdaniem gdyby wrzucił /a zdjęcie do pierwszej aukcji to by ostateczna cena byłaby wyższa
A u mnie przy próbie licytacji zrywało połączenie:(. No cóż trzeba będzie czekać może się pojawi coś jeszcze. Jak nie to trzeba mieć nadzieje na wznowienie edycji w przyszłym roku wtedy się kupi nowy model za rozsądniejszą cenę:)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.261 118 11
no i poszedl za 649.99!!!!!! ktos chyba ma za duzo pieniedzy..nic tylko pogratulowac sprzedajacemu! takiej przebitki to dawno nie widzialem

PS: ciekawe ze dwie poprzednie aukcje wagonow BC od tego samego sprzedajacego ktore wygrala jedna i ta sama osoba nie sa zaznaczone w profilu sprzedajacego z jakimikolwiek komentarzami (czy to od kupujacego czy od niego samego).