Panowie... traktuję budowę tego modelu jako kolejną próbę doskonalenia warsztatu i technik.
Bardzo się cieszę z wszystkich rad i wskazówek, które pojawiają się w tym wątku, i bardzo za nie dziękuję.
Gdy zaczynałem budowę nawet nie wiedziałem, że tego "typu" wagony były budowane w konkretnym miejscu
i zgodnie z jakimiś ogólnymi wytycznymi - nie zakładałem, że buduję miniaturę jakiegokolwiek konkretnego
egzemplarza, nikt z zaglądających do tego wątku nie dysponuje albo dysponuje ale nie uznał za stosowne
podzielić się nawet podstawowymi wymiarami oryginału. Zgodnie z tytułem wątku - nie buduję modelu
jakiegoś konkretnego, istniejącego wagonu - staram się zbudować wagon gospodarczy.
No dobra, my tu gadu, gadu a wagon sam się nie poskleja
Dzisiaj siadłem do stolarki okiennej i tylko utwierdziłem się w moich obawach, że to nie
będzie łatwe zadanie. Najpierw próbowałem wyciąć w kartonie całą ramę, ale niestety nie
potrafiłem zrobić tego z zachowaniem szerokości wszystkich elementów, jakość samego wycinania
też pozostawiała sporo do życzenia. Rzuciłem to w kąt i postanowiłem zrobić to zupełnie inaczej.
Wyciąłem z kawałka przeźroczystej folii kawałek w rozmiarze okna a z kartonu wyciąłem paseczek
o szerokości 1mm, nasączyłem go cyjanoakrylem i przeszlifowałem
Zobacz załącznik 1171147
potem kleiłem kolejne elementy ramy a po przyklejeniu docinałem
Zobacz załącznik 1171146
w efekcie powstało takie okno
Zobacz załącznik 1171144
które po podszlifowaniu (i okna i futryny) udało się osadzić i pomalować
Zobacz załącznik 1171145
Ta technika wydaje się OK, choć wykonanie pozostałych 5 okien jawi się jako dosyć mozolne zajęcie.
Jak to u Was robicie? Czy wogóle ktoś to jeszcze robi ręcznie a nie przy pomocy lasera?
A, no i dokończyłem krycie dachu papą. Tak jak pisałem ten papier ścierny świetnie ją imituje ale ma też
pewną wadę - łapie wszystkie możliwe farfocle i zabrudzenia - trzeba bardzo uważać przy klejeniu.
Imitację lepiku zrobiłem zgodnie z radą farbą olejną ale chyba będę przy tym musiał jeszcze pogrzebać.
Zobacz załącznik 1171148