• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Wagon gospodarczy z papieru

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
23.007 541 29
Jak będziesz robił następny wagon, to pomyśl, aby czoła dachu i obramowania okien i drzwi zrobić o połowę węższe.
No i to "czoło" dachu to był z reguły blaszany okap lub nawis zrobiony z papy, a nie drewniana deska.... :confused:
Rozumiem, że wagon będzie "fantastyczny", ale mimo wszystko powinien być zbudowany zgodnie z zasadami.
No bo jak nie to Cię nikt nie pochwali.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 2 0
Panowie... traktuję budowę tego modelu jako kolejną próbę doskonalenia warsztatu i technik.
Bardzo się cieszę z wszystkich rad i wskazówek, które pojawiają się w tym wątku, i bardzo za nie dziękuję.

Gdy zaczynałem budowę nawet nie wiedziałem, że tego "typu" wagony były budowane w konkretnym miejscu
i zgodnie z jakimiś ogólnymi wytycznymi - nie zakładałem, że buduję miniaturę jakiegokolwiek konkretnego
egzemplarza, nikt z zaglądających do tego wątku nie dysponuje albo dysponuje ale nie uznał za stosowne
podzielić się nawet podstawowymi wymiarami oryginału. Zgodnie z tytułem wątku - nie buduję modelu
jakiegoś konkretnego, istniejącego wagonu - staram się zbudować wagon gospodarczy.

No dobra, my tu gadu, gadu a wagon sam się nie poskleja :)

Dzisiaj siadłem do stolarki okiennej i tylko utwierdziłem się w moich obawach, że to nie
będzie łatwe zadanie. Najpierw próbowałem wyciąć w kartonie całą ramę, ale niestety nie
potrafiłem zrobić tego z zachowaniem szerokości wszystkich elementów, jakość samego wycinania
też pozostawiała sporo do życzenia. Rzuciłem to w kąt i postanowiłem zrobić to zupełnie inaczej.
Wyciąłem z kawałka przeźroczystej folii kawałek w rozmiarze okna a z kartonu wyciąłem paseczek
o szerokości 1mm, nasączyłem go cyjanoakrylem i przeszlifowałem
20260214_145916.jpg
potem kleiłem kolejne elementy ramy a po przyklejeniu docinałem
20260214_150349.jpg
w efekcie powstało takie okno
20260214_193829.jpg
które po podszlifowaniu (i okna i futryny) udało się osadzić i pomalować
20260214_201337.jpg

Ta technika wydaje się OK, choć wykonanie pozostałych 5 okien jawi się jako dosyć mozolne zajęcie.
Jak to u Was robicie? Czy wogóle ktoś to jeszcze robi ręcznie a nie przy pomocy lasera?

A, no i dokończyłem krycie dachu papą. Tak jak pisałem ten papier ścierny świetnie ją imituje ale ma też
pewną wadę - łapie wszystkie możliwe farfocle i zabrudzenia - trzeba bardzo uważać przy klejeniu.
Imitację lepiku zrobiłem zgodnie z radą farbą olejną ale chyba będę przy tym musiał jeszcze pogrzebać.
20260214_134311.jpg

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 11 1
Panowie... traktuję budowę tego modelu jako kolejną próbę doskonalenia warsztatu i technik.
Bardzo się cieszę z wszystkich rad i wskazówek, które pojawiają się w tym wątku, i bardzo za nie dziękuję.

Gdy zaczynałem budowę nawet nie wiedziałem, że tego "typu" wagony były budowane w konkretnym miejscu
i zgodnie z jakimiś ogólnymi wytycznymi - nie zakładałem, że buduję miniaturę jakiegokolwiek konkretnego
egzemplarza, nikt z zaglądających do tego wątku nie dysponuje albo dysponuje ale nie uznał za stosowne
podzielić się nawet podstawowymi wymiarami oryginału. Zgodnie z tytułem wątku - nie buduję modelu
jakiegoś konkretnego, istniejącego wagonu - staram się zbudować wagon gospodarczy.

No dobra, my tu gadu, gadu a wagon sam się nie poskleja :)

Dzisiaj siadłem do stolarki okiennej i tylko utwierdziłem się w moich obawach, że to nie
będzie łatwe zadanie. Najpierw próbowałem wyciąć w kartonie całą ramę, ale niestety nie
potrafiłem zrobić tego z zachowaniem szerokości wszystkich elementów, jakość samego wycinania
też pozostawiała sporo do życzenia. Rzuciłem to w kąt i postanowiłem zrobić to zupełnie inaczej.
Wyciąłem z kawałka przeźroczystej folii kawałek w rozmiarze okna a z kartonu wyciąłem paseczek
o szerokości 1mm, nasączyłem go cyjanoakrylem i przeszlifowałem
Zobacz załącznik 1171147
potem kleiłem kolejne elementy ramy a po przyklejeniu docinałem
Zobacz załącznik 1171146
w efekcie powstało takie okno
Zobacz załącznik 1171144
które po podszlifowaniu (i okna i futryny) udało się osadzić i pomalować
Zobacz załącznik 1171145

Ta technika wydaje się OK, choć wykonanie pozostałych 5 okien jawi się jako dosyć mozolne zajęcie.
Jak to u Was robicie? Czy wogóle ktoś to jeszcze robi ręcznie a nie przy pomocy lasera?

A, no i dokończyłem krycie dachu papą. Tak jak pisałem ten papier ścierny świetnie ją imituje ale ma też
pewną wadę - łapie wszystkie możliwe farfocle i zabrudzenia - trzeba bardzo uważać przy klejeniu.
Imitację lepiku zrobiłem zgodnie z radą farbą olejną ale chyba będę przy tym musiał jeszcze pogrzebać.
Zobacz załącznik 1171148
Może coś z profili PVC? 1x1 mają chyba najmniejszy.
Messenger_creation_2426AB6F-2F9D-450A-8F2B-239EBACAFD80.jpg

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 2 0
@Misiek jestem na tym forum od 12 lat i nigdy nie czułem się źle/nieprzyjaźnie/nieżyczliwie potraktowany.
Nie wiem skąd takie przypuszczenie. Wpisy dotyczące niezgodności tego modelu z wyglądem wagonów
o których pisze @t_domagalski, czy @KoVaL są dla mnie OK, ja po prostu nie buduję kopii jakiegokolwiek
istniejącego pojazdu. Jestem przekonany, że przydadzą się innym kolegom, którzy się takiego zadania podejmą.

Będę wdzięczny za umieszczanie w tym wątku, tak jak do tej pory tylko merytorycznych wpisów związanych
z budowanym modelem i stosowanymi przy tej budowie technikami :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
23.007 541 29
To, co napisałem, nie jest krytyką, tylko radą. Przecież każdy z nas ocenia prace kolegów w sposób subiektywny.
Nikt inaczej by nie pomyślał.
Ramki za szerokie brawo za spostrzegawczość ale że są z jednego kawałka i okienne też to już nikt nie zauważył.
Ciekawe czy z całej niemałej liczby wyprodukowanych wagonów nie było choć jednego który w czasie eksploatacji nabył cech wagonu robionego przez Kolegę, oczywiście znawcy wiedzą lepiej, a ja jestem małej wiary człowiekiem.
Jak wrócicie z kościółka może hejtować.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 2 0
Pomieszczenia wewnątrz też będą podświetlane?
Szczerze mówiąc - taki był plan.
Jednak na chwilę obecną plan został zmodyfikowany i oświetlenia wnętrza nie będzie (przynajmniej narazie ;) ).

Rozpoczynając ten projekt nie uświadamiałem sobie ilości elementów, które trzeba będzie zaplanować wyciąć skleić i obrobić.
Zrobienie oświetlenia to na tym etapie już nie problem ale miało by to sens przy jednoczesnym wyposażeniu wnętrza
a na razie nie jestem na to mentalnie gotów :)

Żeby nie być gołosłownym to policzyłem i wyszło mi, że do tej pory z kartonu i tektury wyciąłem 325 elementów
a z innych materiałów (balsa, fornir, wykałaczki, drut, folia) 102 elementy...

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 2 0
Tym razem chyba było więcej demolki niż robienia czegoś nowego, no może nie do końca.

Nadszedł moment w którym nałożyłem budę na podwozie i postawiłem całość na torach.
Od razu rzucił mi się w oczy fakt, że wagon jest jakiś za wysoki a podwodzie jakoś za bardzo widoczne.
Okazało się, że niestety popełniłem błąd w planowaniu i deski ścian bocznych nie sięgały tak nisko jak powinny.
Trzeba było usunąć ścianki działowe i zeszlifować elementy konstrukcyjne ścian bocznych.
20260218_223500.jpg
W efekcie deskowanie ściany "wysunęło się" z 2mm na 3mm i zaczęło to wyglądać zgodnie z moimi założeniami
20260219_181416.jpg
Podjąłem na tym etapie decyzję, że podwozie połączę z buda na stałe a ściągany będzie jedynie dach.
Już zabrałem sie za klejenie ale uznałem, że ta podłoga z forniru to jednak nie jest to o co mi chodziło.
Te deski były zdecydowanie przeskalowane. Całe szczęście udało się je w miarę łatwo usunąć.
20260218_223526.jpg
a na ich miejsce powstała podłoga (a jakże) z papieru. Na kawałek kartonika nakleiłem kartonowe deseczki
20260219_103948.jpg
Całość usztywniłem cyjanoakrylem, pomalowałem podkładem i brązową farbą, potem trochę washa (szczególnie
przy ścianach), trochę jaśniejszego brązu i przetarcia przez środek i nowa podłoga była gotowa
20260219_124023.jpg
Na koniec całość wraz z doszlifowanymi na właściwą wysokość ściankami działowymi została wklejona do
wagonu. Ta wersja podoba mi się zdecydowanie bardziej.
20260219_180148.jpg

Przy okazji ciągłych przymiarek niestety już chyba 3 razy odłamałem bufory. Mam w związku z tym dwa przemyślenia.
Jedno jest takie, że należało je kleić na samym końcu ale drugie jest takie, że jak je robiłem w oparciu o rdzeń z wykałaczki
to trzeba było tej wykałaczki dociąć trochę więcej i nawiercić otwór w czołownicy do którego by ten rdzeń można było wkleić.
Chyba robiąc kominek na dach wydłubię nowe bufory...

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 2 0
Dzisiaj postanowiłem zrobić jakiś nowy element i padło na skrzynie pod podwoziem.
Ustaliłem prawdopodobne wymiary (8x7x22mm) i wyciąłem zestaw elementów z tekturki 1mm
20260220_130415.jpg
po sklejeniu powstał całkiem zgrabny prostopadłościan
20260220_131041.jpg
który nasączyłem cyjanoakrylem, poszpachlowałem, oszlifowałem i z kartki dociąłem imitacje drzwiczek
20260220_134725.jpg
które oczywiście przykleiłem i całość pomalowałem podkładem i czarną farbą
20260220_152846.jpg
gotowy element po lekkim dostosowaniu wzmocnień na łączeniach elementów ramy trafił na swoje miejsce
20260220_184313.jpg

Jako, że denerwowała mnie konieczność ciągłego lutowania i odlutowywania kabelków (w związki z przymiarkami
i poprawkami dachu i budy) postanowiłem to jakoś ogarnąć. Kabelki wychodzące spod podłogi trafiły do "peszla"
i zostały zakończone "wtyczką", a pod dachem wylądowało "gniazdko"
20260220_172818.jpg 20260220_183225.jpg 20260220_183243.jpg
Już było nieźle ale skoro rozgrzałem lutownicę to postanowiłem sprawdzić czy dodanie kondensatora faktycznie
coś zmienia
20260220_183250.jpg
No i musze powiedzieć, że to przenosi oświetlenie takiego wagonika na inny poziom. Nawet po podniesieniu wagonu z torów lampka
świeci jeszcze dobre 4 sekundy. Aktualnie tak wagonik wygląda późnym wieczorem na bocznicy
20260220_182900.jpg

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
323 11 1
Dzisiaj postanowiłem zrobić jakiś nowy element i padło na skrzynie pod podwoziem.
Ustaliłem prawdopodobne wymiary (8x7x22mm) i wyciąłem zestaw elementów z tekturki 1mm
Zobacz załącznik 1172403
po sklejeniu powstał całkiem zgrabny prostopadłościan
Zobacz załącznik 1172402
który nasączyłem cyjanoakrylem, poszpachlowałem, oszlifowałem i z kartki dociąłem imitacje drzwiczek
Zobacz załącznik 1172401
które oczywiście przykleiłem i całość pomalowałem podkładem i czarną farbą
Zobacz załącznik 1172400
gotowy element po lekkim dostosowaniu wzmocnień na łączeniach elementów ramy trafił na swoje miejsce
Zobacz załącznik 1172399

Jako, że denerwowała mnie konieczność ciągłego lutowania i odlutowywania kabelków (w związki z przymiarkami
i poprawkami dachu i budy) postanowiłem to jakoś ogarnąć. Kabelki wychodzące spod podłogi trafiły do "peszla"
i zostały zakończone "wtyczką", a pod dachem wylądowało "gniazdko"
Zobacz załącznik 1172394 Zobacz załącznik 1172398 Zobacz załącznik 1172397
Już było nieźle ale skoro rozgrzałem lutownicę to postanowiłem sprawdzić czy dodanie kondensatora faktycznie
coś zmienia
Zobacz załącznik 1172396
No i musze powiedzieć, że to przenosi oświetlenie takiego wagonika na inny poziom. Nawet po podniesieniu wagonu z torów lampka
świeci jeszcze dobre 4 sekundy. Aktualnie tak wagonik wygląda późnym wieczorem na bocznicy
Zobacz załącznik 1172395
Zamierzchłe czasy 100 Watowych żarówek :love:

Możesz spróbować złamać nieco barwę "do żółci" farbką typu clear.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 2 0
Fotka zdecydowanie "podkręca" jasność tej żarówki - na żywo wygląda na 60W ;)

Dzisiaj postanowiłem zmierzyć się z pomostem, a konkretnie z barierkami i podłogą.
Pierwsza próba zrobienia barierek polegała na wycięciu naciętego w połowie 2mm paska kartonu,
pocięcia go na kawałki i pozaginania w celu uzyskania efektu kątownika.
20260221_185110.jpg 20260221_185156.jpg
Efekt niestety nie zachwycił. Podstawowym problemem były zaokrąglone krawędzie i generalny
brak prostych krawędzi. Kombinowałem dalej.

Spróbowałem wyciąć pasek o szerokości 1mm i posklejać z niego najpierw płaski kształt.
20260221_185600.jpg 20260221_190226.jpg
Następnie dokleiłem przestrzenne elementy kątowników
20260221_191123.jpg
Efekt był więcej niż zadowalający - uznałem, że mam to czego oczekiwałem.
Zabrałem się za podłogę - czyli 4 deski :)
20260221_192213.jpg
które następnie usztywniłem, wygrawerowałem słoje
20260221_194716.jpg
i razem z barierkami pokryłem podkładem
20260221_200117.jpg
Ostatnim krokiem było pomalowanie wszystkich tych elementów
20260221_222841.jpg
Już chciałem sie brać za klejenie do wagonu, gdy okazało się, że brakuje jeszcze progu, który szybko musiałem dorobić
20260221_225857.jpg 20260221_230147.jpg

Teraz już można było kleić podłogę pomostu
20260221_231723.jpg
i przykleić przygotowane barierki
20260221_233312.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 14
Tabor 29
Tabor 4
Tabor 0