• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon bipa-model, rysunki

JacekR1974

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Post już dawno nieaktualny, ale zamieszczam coś co znalazłem na niemieckiej stronie. Może się komuś przyda..

Załączniki

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
43 5 1
Nie wiem, czy w środę czy w czwartek zakupiłem za kwote 100DKK, duńska korona, to jest równowartość 62 Polskich Złotych. Bipa jest w malowaniu DR, ale mam co do niej plan, oczywiście znalazłem 2 człony, w opakowaniu, zapytałem właściciela czy ma pozostałe 2. W minutę w czeluściach swojego sklepu znalazł pozostałe 2. Tak więc za kwotę 15,50 za człon, mam bazę na zrobienie czegoś fajnego. Nie rozumiem pomysłu z wycinaniem z kartonu, sklejaniem, kombinowanym z wózkami, kołami. Poszukaj może na OLX czy allegro takiego zestawu, do czasów kiedy firma rivarossi wyprodukowała nowa wersję, naprawdę każdy modelarz / kolekcjoner z tamtych lat miał takie coś u siebie. Mało tego, członów skrajnych było jakby więcej, hardkorowcy, a moim zdaniem modelalarze cieli po prostu skrajne czlony żeby mieć środkowej. Brakowało tylko jednego wózka 3 osiowego. I naprawdę nikomu nie przesKadzalo 5 zamiast 6 wywietrznikow na dachu.
IMG_20240501_210229.jpg

Załączniki

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
586 24 3
Nie wiem, czy w środę czy w czwartek zakupiłem za kwote 100DKK, duńska korona, to jest równowartość 62 Polskich Złotych. Bipa jest w malowaniu DR, ale mam co do niej plan, oczywiście znalazłem 2 człony, w opakowaniu, zapytałem właściciela czy ma pozostałe 2. W minutę w czeluściach swojego sklepu znalazł pozostałe 2. Tak więc za kwotę 15,50 za człon, mam bazę na zrobienie czegoś fajnego. Nie rozumiem pomysłu z wycinaniem z kartonu, sklejaniem, kombinowanym z wózkami, kołami. Poszukaj może na OLX czy allegro takiego zestawu, do czasów kiedy firma rivarossi wyprodukowała nowa wersję, naprawdę każdy modelarz / kolekcjoner z tamtych lat miał takie coś u siebie. Mało tego, członów skrajnych było jakby więcej, hardkorowcy, a moim zdaniem modelalarze cieli po prostu skrajne czlony żeby mieć środkowej. Brakowało tylko jednego wózka 3 osiowego. I naprawdę nikomu nie przesKadzalo 5 zamiast 6 wywietrznikow na dachu. Zobacz załącznik 1050984
Ładne zgrupowanie KSW.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.012 531 30
I naprawdę nikomu nie przesKadzalo 5 zamiast 6 wywietrznikow na dachu.
A dlaczego miałoby przeszkadzać? To jest model starszej serii zestawów piętrowych, które miały właśnie po 5 wywietrzników, równomiernie rozmieszczonych. Dopiero następne serie miały po 6 wywietrzników, przy czym między trzecim i czwartym był mniejszy odstęp. Na PKP były i takie, i takie.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
43 5 1
A dlaczego miałoby przeszkadzać? To jest model starszej serii zestawów piętrowych, które miały właśnie po 5 wywietrzników, równomiernie rozmieszczonych. Dopiero następne serie miały po 6 wywietrzników, przy czym między trzecim i czwartym był mniejszy odstęp. Na PKP były i takie, i takie.
A to dobrze cos nowego się dowiedzieć, ze początkowo było ich 5. To ten problem dotyczył osób, które decydowały się na konwersję na nowsze wersję, łacznie z dobudowywaniem płaskich zakończeń dachu?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.012 531 30
To ten problem dotyczył osób, które decydowały się na konwersję na nowsze wersję, łacznie z dobudowywaniem płaskich zakończeń dachu?
Nowsze wersje, w tym wszystkie z prostym dachem, rzeczywiście miały 6 wywietrzników. Ale stary model Schichta odwzorowywał wcześniejszą wersję. Jeżeli ktoś decydował się na przeróbkę tego modelu na nowszą wersję, musiał liczyć się z różnicami w wyglądzie kolejnych serii produkcyjnych.
Poszukaj czasopisma "Koleje Małe i Duże 2-3 2007" i tam się dowiesz dużo na temat Bipy/Bhp.
A jeszcze lepiej "Świat kolei" nr 5 z 2001 roku.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
309 35 1
Wagon Bhp 50 51 26-19 105-03 na filmie Schlesien - Land der Eisenbahn z lokomotywą Tr5 na stacji Jedlina Zdrój
Bhp Jedlina Zdroj.jpg
Nie są to plany, ale za to jest dużo ujęć, które mogą pomóc w odtworzeniu składu w miniaturze. W wątku o parowozie Tr5 więcej o samej lokomotywie z tego składu.