Gratuluję na prawde udanej konwersji!
Jestem w trakcie budowania pociągu "Podlasiak" jaki kursował w latach 2000-20003:
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPPR&kategorie=P&cislo=18205/4&nazev=PODLASIAK&rok=2003
Piko wypuściło 1 i 2 z tego okresu z przydziałem białostockim, więc mogłem zacząć coś składać.
Najgorzej jest w wagonamie "służbowymi", pocztowym, bagażowym i tym w temacie.
Pozostaje konwersja o ta wyszła super!
Mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś ma może zdjęcia lub zna numery tych wagonów z Białegostoku lub Gdyni?
"Podlasiak" w zależności o okresów roku jeździł na róznych trasach. Podstawowa trasa to Szczecin - Białystok z wagonami do Suwałk. Były też trasy skrócone Białystok Gdynia/Olsztyn. W składzie oprócz wagonów białostockich pojawiały się też gdyńskie.Zbieram wszelkie informacje o tym pociągu.
Podlasiak to nazwa nadana temu pociągowi gdzieś tak na przełomie wieków. Wcześniej przez wiele lat pociąg ten kursował bez oficjalnej nazwy, a jedynie potocznie nazywany był przez kolejarzy i pasażerów Strzałą Północy.
Odkąd sięgam pamięcią, czyli gdzieś do początku lat 80 XX wieku, pociąg zawsze kursował w relacji Białystok - Szczecin - Białystok. Pociągi relacji Białystok - Gdynia, czy Olsztyn - Szczecin to były zupełnie inne pociągi, kursujące w innych godzinach.
Osobiście miałem "przyjemność" podróżować tym pociągiem latem 1984 lub 1985 roku na trasie Gdynia - Giżycko (cała noc spędzona na podłodze przy kiblu, bo pociąg już ze Szczecina przyjechał nabity na maxa) oraz Giżycko - Gdynia - cała noc z kumplem, plecakami i psem między wagonami, bo innych wolnych miejsc już nie było

Natomiast w latach 90. dość często podróżowałem nim na trasie Gdynia - Szczecin. Wtedy już takiego tłoku nie było, a skład z każdym rokiem stawał się coraz krótszy.
Skład chyba od zawsze był białostocko - szczeciński - Białystok wystawiał wagony siedzące (1 i 2 klasy) i bagażowy, a Szczecin sypialne, kuszetki, bar i pocztę (Szczecin - Gdynia - Szczecin). Poczta była wymieniana w Gdyni pierwotnie na białostocką a od końca lat 80. chyba także na gdyńską, która kursowała na odcinku Gdynia - Białystok - Gdynia.
Bar kursował mniej więcej (piszę to wszystko z pamięci) do połowy lat 90, kiedy nastąpił spadek przewozów i chętnych na stołowanie się w tym pociągu ubyło. Wagon bagażowy ze st. Białystok - zwykle był to 209C lub 609A, ale w latach 90 i do końca kursowania pociągu bardzo często zastępowany był białostockim wagonem typu 120A.
Numerów wagonów oczywiście nie przytoczę, bo ich nie spisywałem, ale to co obecnie wypuszcza Piko odpowiada rzeczywistości, którą pamiętam. W latach 90. wiele białostockich wagonów w tym pociągu miało numery z grup 19-30 albo 19-40 (jedynki) i 20-30 lub 20-38 (dwójki) i prędkość ograniczoną do 140 km/h. Sądzę więc, że numery wagonów odwzorowane przez Piko akurat w przypadku wagonów białostockich pokrywają się z prawdą.