• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Węglarki od Lenza

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
Reakcje
321 0 0
Firma Lenz zapowiedziała ciekawe nowości w swoim asortymencie, które nadają się na konwersje na PKP. Będą to węglarki typu
UIC/ORE omm-43-tür-offen.jpg
Villlach omm-43.jpg
Linz. omm-32.jpg
Razem z wcześniejszymi węglarkami typu
Breslau 42110-07_Om12_DB.jpg
będzie można złożyć całkiem długie i ciekawe składy pociągów z węglem…

Poza tym jest kolejny ruch w sprawie BR50. Prace przeszły z fazy projektu do budowy modelu wzorcowego.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.328 67 3
Zapowiadaja sie piękne wagony. Te drewniane Villach i Linz nadają się do oznaczenia PKP. Jako ciekawostkę moge podać ze w latach 80-tych spotkałem w krzakach wagon typu Villach z pomostem i co najciekawsze na ostoi była tabliczka firmowa powojenna polskiego producenta (niestety nie pamiętam jakiego). Tak wiec krótko po II wojnie w polskich fabrykach wyprodukowano jakąś liczbę wagonów niemieckich (różnych typów) z pozostawionych materiałów i kontynuowano dalej produkcję bardziej udanych konstrukcji.
Natomiast węglarka Omm43 nie jest całkiem wagonem typu UIC/ORE tylko jedną z bardzo wielu konstrukcji powstałych z przebudowy wagonów starszej konstrukcji w tym przypadku przebudowany z Villach. Od końca lat 50-tych DB wprowadziły na szeroka skale program przebudowy wagonów starszej konstrukcji Om12 Breslau, Om21Konigsberg, Omm32 Linz, Omm33 Villach, Omm34 Klagenfurt, Omm37 Omm29 Duisburg a nawet Omm 49 (Vtr typu CSD) Duisburg. Wagony krótsze oraz część Klagenfurtów były gruntownie przebudowywane wg standartów UIC/ORE (rozstaw osi 5,4m). Natomiast Linz Villach oraz większość Duisburgów zachowało swoje podwozia bez wielkich zmian (rozstaw osi 6m) i tylko nowe było nadwozie wzorowane na standardzie UIC. Według moich żródeł prawdopodobnie tylko seria Omm55 / E lub Es 040 była budowana w całości z nowych materiałów i według dokumentacji UIC odpowiednik polskiego wagonu 9W.

OP
OP
Konrad 0

Konrad 0

Zespół forum
Reakcje
321 0 0
Dostępne są już modele wagonów otwartych typu Villach i Linz w dwóch wersjach z pomostem hamulcowym i bez oraz druga wersja wagonu typu UIC/ORE z pomostem hamulcowym, wszystkie oczywiście produkcji firmy Lenz.
Bardzo ładnie prezentuje się węglarka typu Villach z zaokrągloną budką hamulcową.
Będę zamawiał z rabatem -10% u Schnellenkampa kilka modeli, transport za darmo, więc jeśli ktoś chce jakieś modele, to proszę o kontakt na PW.
(foto: SNM, Lenz)
Lenz-42134_Omm33_Bremserhaus.jpg Lenz-42131_Omm32_01-Bühne.jpg 42130_Omm32_01.jpg 42137_Omm42_01.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Konrad 0

Konrad 0

Zespół forum
Reakcje
321 0 0
Tutaj masz ceny u Schnellego - zakładka "wagony towarowe" (Güterwagen), po 100€ za Villach z budką, 95€ bez budki, 95€ za Linza
Jeśli nie ma obrazka przy Lenzu, to masz numer katalogowy Lenza, a ten z kolei znajdziesz u Lenza : http://www.digital-plus.de/spur0-gueterwagen-offen.php
Jeśli cena 0,00 tzn brak w sklepie, albo jeszcze nie ma osiągalnego modelu.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.328 67 3
Jeden wagon dla mojego kolegi przerobił Rocketman. Z tego co wiem kalki były jego projektu. W razie czego mam z nim dobry kontakt.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.328 67 3
Akurat ten kolega nie jest zarejestrowany na forum a ma całkiem niezłą kolekcję taboru w skali 0. A Rocketman jest niby zarejestrowany ale coś mu szwankuje konto a administracja nie potrafi sobie z tym poradzić więc położył lagę na to. Jest też na giełdach w Sosnowcu I Warszawie. Sprzedaje różne konwersje taboru PKP z epoki III i II. Mam dobry kontakt z jednym jak i drugim. Jakby coś to możesz do mnie na PW a ja przekażę dalej.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wagony towarowe 25