Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Wow, szacun! Widzę że nie poprzestajesz na pojedynczych egzemplarzach. Te farbki na fotce były użyte do malowania węglarek?
To zdaje się olejne są? To tym większy szacun
Pozdrówka
Storch
@storch , węglarki malowałem sprayem brązowym. Miałem dwa odcienie brązu. Firma to IDEA SPRAY. Poręcze malowałem białym akrylem od Valejo. Potem lakier bezbarwny błysk IDEA SPRAY. Na to kalki i znów bezbarwny błysk. Potem te farbki olejne co są na zdjęciu w tle jako WASH. Na to pójdzie matowy bezbarwny i na to jeszcze może jakieś pudry gdzieniegdzie i całość na podwozie i do gabloty.
Przy okazji węglarek, zauważylem że Flm produkuje w malowaniu PKP coś takiego http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=101507 Niby klasyka, ale w porównaniu do dotychczasowych przemalowanek DBowskiego Eaosa 106 liczba wręgów pudla pasuje do PKP. Na ile dokładnie jest odwzorowane PKP i jaki to typ u nas? Dlugosc pasuje?
Pozdraw
Storch
Storch, to jest ciulograjstwo Fl-a...
Też myślałem o tym secie, ale jak przyszło co doczego, to skończyło się na reklamacji. W efekcie tego mam 4 sztuki Res'ów...
Wyszło lepiej, bo mam jeszcze 2 sprawne pikowskie platformy i 6 kontenerów z odzysku po 2 destruktach co pozwoliło na złożenie sześciowagonowego składu z kontenerami. PKP Cargo czesto ostatnio wozi kontenery właśnie w ten sposób, a także wyciągnęło z krzaków stare platformy zbliżone do tych pikowskich, wiec jakoś sensownie to się prezentuje...
Przy okazji węglarek, zauważylem że Flm produkuje w malowaniu PKP coś takiego http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=101507 Niby klasyka, ale w porównaniu do dotychczasowych przemalowanek DBowskiego Eaosa 106 liczba wręgów pudla pasuje do PKP. Na ile dokładnie jest odwzorowane PKP i jaki to typ u nas? Dlugosc pasuje?
Pozdraw
Storch
Dziś w me rece przypadkiem wpadł wagon (fleischmann 8525k), który ma wózki prawie jak 1XTa. Stwierdziłem że może onespasują do węglarek jakie już mam w swojej kolekcji- ptoducent wszak ten sam...
Wózek na oryginalnym wagonie...
Porównanie z wózkiem od węglarki flesia i z moim 1XTa zrobionym w 3d.
Wózek pasuje w gniazdo węglarki. Istnieje chyba zatem opcja łatwego pozyskania innych typów węglarek, ktorych własciwosci jezdne beda bdb.
Tu wózek zamontowany na seryjną węglarkę.
Dzięki temu można zrobić inne wariacje bardzo mnie to cieszy bo to tylko oznacza różnorodność kształtów i formy nadwozi tych wagonów. Tak jak w realu to jest
Bo jedne i drugie są oparte o typowy projekt UIC, podobnie jak różne odmiany wózka Y25. Warto zauważyć, że wózki rodziny Y25 mają mniejszy rozstaw osi, 1,8 m, w odróżnieniu od tych starszych (w tym nasz 1XTa), które mają 2 m.
Bo jedne i drugie są oparte o typowy projekt UIC, podobnie jak różne odmiany wózka Y25. Warto zauważyć, że wózki rodziny Y25 mają mniejszy rozstaw osi, 1,8 m, w odróżnieniu od tych starszych (w tym nasz 1XTa), które mają 2 m.