• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Węglarki 415w, 412w i c462w konwersje i druk 3D

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.818 33 0
Tak to prawda że tu widać warstwowość tego wydruku. Jednak nie martwię sie tym. Wiem że finelnie całość zniknie pod wartwami lakiery a zwłaszcza matowego. Tutaj jest położony błysk pod kalki i dlatego taki efekt.

Jeśli chodzi o szlifowanie powierzchni to nie wiem czy nie będzie lepszy papier scierny na kawalku patyczka/mieszadelka jakie można dostac na stacji benzynowej.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.161 301 15
A ja ostatnio równałem trudno dostepne miejsca spłaszczoną końcówką do frezowania obracając w dwóch palcach. Super gładko nie było, bo dość leniwy jestem, ale wyglądało to lepiej niż w paski.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.818 33 0
A ja ostatnio równałem trudno dostepne miejsca spłaszczoną końcówką do frezowania obracając w dwóch palcach. Super gładko nie było, bo dość leniwy jestem, ale wyglądało to lepiej niż w paski.
Czyszcząc pudła wagonów seryjnych wymyśliłem sobie inny patent na szlifierkę roboczą do wąskich powierzchni. Opiszę go lada dzień tylko zrobię fotki aby pokazać co i jak.

Tymczasem udało sie ogarnąć do końca niebieskie węglarki 415w.
20190102_201134.jpg

Teraz czas na brązowe.

Reakcje
35 0 0
Ale Vectron PKP Cargo powinien raczej ciągnąć niebieskie, brązowe znikały już od dobrych kilku lat i nie sądzę, by były ciągnięte przez Vectrona, choć oczywiście mogę nie mieć racji ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.818 33 0
Może w końcu coś drgnie bo kalki dotarły. Jakby ktoś chciał jakaś kalkę na wagon (brązowa wersja lub Cargo) to zapraszsm na PW. Mam 10 numerów.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.818 33 0
Dziś dotarły dwa wydruki węglarki typu 412w po korektach. Liczę że są już ok i szystkie blaszki trawione spasują jak należy.
20190405_145014.jpg

Reakcje
9 0 0
Pado a nie myślałeś by przygotować swoje wydruki pod druk w technologi SLA UV? jest to sposób na uniknięcie faktury "warstw" na wydrukach i znaczne wygładzenie modeli bez szlifowania/

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.818 33 0
Pado a nie myślałeś by przygotować swoje wydruki pod druk w technologi SLA UV? jest to sposób na uniknięcie faktury "warstw" na wydrukach i znaczne wygładzenie modeli bez szlifowania/
Hej Pawle. Co do wydruku SLA to fakt jest dokładny.... niestety żywica ma swoje słabe punkty i póki co to nie planuję w niej drukować pudeł wagonów. Póki co to muszę zaakceptować towar z Holandii.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.818 33 0
No i się udało. Prototypowa wersja węglarki 412w okalkowana. Teraz jeszcze lakiery i patyna i sklądamy w całość...
20190507_153124.jpg
Ta węglarka po lewej to seryjny produkt Arnolda.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 87
W
Tabor 21