• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Węglarka 3W - "model" w skali 1:1

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.492 168 86
Takie śruby młotkowe do mocowania desek stosowano też w wagonach wąskotorowych (w węglarkach).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Pociągnąłem dalej temat szalowania węglarki.
Zamodelowałem zylion otworów i śrub... :) A dokładnie 172. W modelu 3D postarałem się odtworzyć szalowanie oryginalne, widoczne na archiwalnych zdjęciach.
Oryginalny rozstaw otworów na śruby mocujące deski jest bowiem nieco inny niż znormalizowane przez PN wymiary desek i bali obrzynanych (140, 150 albo 160mm). Dlatego w późniejszych czasach wagony te podczas kolejnych napraw były już szalowane deskami albo za wąskimi, albo zbyt szerokimi, co wymuszało ich sztukowanie lub przycinanie oraz powodowało ogólną niezgodność układu szalowania z istniejącym układem otworów i śrub mocujących.

Oszalowany model 3D wygląda obecnie tak:

3W-16.jpg

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Powróciłem jeszcze do ściany czołowej. Znalazłem bowiem w swoich materiałach potwierdzenie, że pierwotnie deski oszalowania ścian czołowych też były mocowane śrubami za krawędzie, podobnie jak na ścianach bocznych. Tyle, że szybko zaczęto odchodzić od tej zasady.
Przy okazji zmieniłem też konstrukcję szkieletu ściany czołowej zgodnie z najstarszą wersją (najmniej zmodyfikowaną) jaką udało mi się wymierzyć.

3W-17.jpg

3W-18.jpg

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Skończyłem modelować zamknięcie ściany czołowej.
Przy okazji ciekawostka - w wagonach 3W/4W/11W eksploatowano dwa różne rodzaje mocowania wału blokady. Do swojego modelu przeniosłem rozwiązanie starsze, nieco prostsze. Natomiast większość z zachowanych do dziś egzemplarzy ma już nowszy typ mocowania, który składa się z odlewanego korpusu i zamykającej od góry obejmy. Widocznie w warunkach eksploatacyjnych dochodziło do wypadania wału i stąd koniecznośc modernizacji.

3W-22.jpg

3W-23.jpg

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Dopracowuję detale podwozia.
Screen'y poniżej przedstawiają kompletne prowadzenie maźnicy. W modelu 3D konsekwentnie odwzorowałem wersję najbardziej zgodną z oryginałem, gdzie zarówno blachy widłowe jak i ślizgi maźnicy były nitowane. Wiele wagonów z serii 3W/11W otrzymało bowiem w późniejszych czasach prowadzenie zestawów kołowych zgodne z UIC, całkowicie spawane.

3W-24.jpg

3W-25.jpg

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Przeniosłem do 3D ostatni element oryginalnego zawieszenia węglarek 3W/4W - resor 9-piórowy 1200x90.
Po "przynitowaniu" koziołków do ostojnic oraz złożeniu elementów w całość wygląda to jak na dolnym zrzucie ekranu.

3W-30.jpg

3W-31.jpg

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
W świąteczne wieczory rozrysowałem kolejny element - hak cięgłowy typu "A", zgodny z katą UIC 520. Ten typ haka był powszechnie stosowany w urządzeniach cięgłowych nawskrośnych, choć nie tylko.
Model 3D opracowałem na podstawie stosunkowo nowej dokumentacji konstrukcyjnej, dużo młodszej niż dukumentowane tu wagony 3W/4W. Zakładam jednak, że przez ostatnie 50 lat budowa tego znormalizowanego elementu nie zmieniła się jakoś zasadniczo. ;)

Sprzeg-1.jpg

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Za mną jest już pierwszy element instalacji hamulcowej - kurek końcowy K-H4K25 P (prawy).
Rozrysowałem go na podstawie dokumentacji z 1965r. Na tyle dokładnej, że powstał w pełni funkcjonalny model. Dzięki temu można nawet prześledzić sposób jego działania, co normalnie jest niemożliwe do obserwacji.

Głównym elementem kurka jest trzpień zamykający (żółty), wyposażony w specjalnie ukształtowaną, kulistą część. W stanie zamknięty ta kulista powierzchnia jest ściśle dociśnięta do uszczelki (brązowy). Trzpień ma możliwość przesuwania się wzdłuż swojej osi (ok. 1,9 mm). Za jego położenie odpowiada rolka w rękojeści poruszająca się po krzywce. W pozycji innej niż otwarty krzywka ta powoduje otwarcie zaworka znajdującego się w tulejce (fioletowy). Zaworek ten poprzez system kanalików oraz otwór w dolnej części korpusu kurka (widoczny na 2 rys.) łączy z atmosferą przewód sprzęgu hamulcowego.

Widok kurka
Kurek-1.jpg

Kurek-2.jpg

Przekrój kurka w stanie zamknięty
Kurek-3.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Kolejny element instalacji pneumatycznej hamulca - odpylacz z trójnikiem K-H5P2.
Urządzenie to nie ma żadnych elementów ruchomych, a jego zasada działania jest banalnie prosta.
Powietrze z przewodu głównego przepływa do górnej komory odpylacza niecentrycznym kanałem. Kształt kanału wprawia powietrze w komorze w ruch wirowy. Drobiny zanieczyszczeń są odrzucane siłą odśrodkową na ścianki boczne, skąd opadają do dolnej komory odpylacza. Oczyszczone powietrze uchodzi z komory środkowym otworem i przepływa do dalszej części instalacji. Grzybek (żółty) zabezpiecza przed wtórnym porywaniem zanieczyszczeń przez powietrze.
Odpylacza wymagał okresowego odkręcenia korka (różowy) i usunięcia zgromadzonych w dolnej komorze zanieczyszczeń.

Odpylacz-1.jpg
Odpylacz-2.jpg

Reakcje
3.845 34 0
À propos układu hamulcowego w węglarkach 3W. Na stronie modelarstwott zamieściłeś w styczniu tego roku wpis na temat węglarek tego typu z hamulcem Oerlikona, zamieszczając kilka najnowszych zdjęć modelu tak zmodernizowanej węglarki. Link do wpisu:
http://www.modelarstwott.pl/2023/01/weglarka-3w-wersja-z-hamulcem-oerlikona/

Piszesz m.in. cytując Twoją wypowiedź: "Zdobyte w zeszłym roku materiały oraz dokładna analiza konstrukcji zachowanych do dziś w muzeach wagonów 3W i 4W pozwoliły mi udoskonalić dotychczasowe modele tych wagonów, a także opracować nowy wariant modelu węglarki 3W, przedstawiający wagon po modernizacjach przeprowadzanych w latach 60-tych i 70-tych ubiegłego wieku. Modernizacje te obejmowały m.in. instalację hamulca Oerlikona w miejsce przestarzałego Westinghouse’a"

Prośba. Czy mógłbyś nieco ujawnić rąbka tajemnicy do jakich materiałów (rozumiem jakiejś dokumentacji, "kwitów") dotarłeś w zeszłym roku ?

Ponizej fotografia zamieszczona przez Ciebie 2,5 miesiąca temu na w/w stronie:

T. Domagalski - węglarka 3W z hmulcem Oerlikona.jpg

Rozumiem, że prędzej czy później model zostanie pomalowany i wykończony (pięknie będzie wyglądał).

Nurtuje mnie jednak to co widzę na fotografii. Wg tego o czym dyskutowaliśmy w temacie "Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)" na stronach 66 - 67, poczynając od wpisu #1.312 gdzie pisałeś, m.in. że hamulce Oerlikona w węglarkach tej rodziny miały blokowaną dźwignię przestawiacza O-T w pozycji T (zaprezentowałeś m.in. przyspawany płaskownik w węglarce typu 11W blokujący tego typu dźwignię #1.318 ) i że wagony 3W nie miały możliwości pracy z hamulcem Oerlikona w trybie O-GP tylko O-G. Czy mógłbyś powiedzieć jak na Twoim modelu, na fotografii którą zamieściłem, jest to rozwiązane, bo z tego co widzę na tablicy jest "rączka" nie tylko do przestawiania trybu Ład. - Próż. ale też rączka druga (a nie zaspawane okienko), w dodatku umożliwiająca (chyba ?) zmianę pozycji przestawiacza :niepewny:. Oczywiście, może nie rozumiem tego co widzę i hamulec Oerlikona ma zablokowany przestawiacz w pozycji T (???).

Jako laik odnośnie szczegółów budowy węglarek tego typu, z zainteresowanie zapoznam się z informacjami na ten temat, ale jeżeli można to proszę o odpowiedź w tym temacie, bo kiedyś na mój wpis z pierwszej strony (dotyczący również Twojego modelu ze wspomnianej strony modelarstwott), odpowiedziałeś, że model ten to "fikcja. To był tylko testowy prototyp i miał sporo błędów" ale w innym temacie, przez co pytanie z pierwszej strony w tym wątku pozostało nijako zawieszone w próżni i bez odpowiedzi.

OP
OP
T

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
...przez co pytanie z pierwszej strony w tym wątku pozostało nijako zawieszone w próżni i bez odpowiedzi.
Kolego Stanisławie, zostało bez odpowiedzi, bo ten wątek dotyczy wyłącznie modelu 3D węglarki 3W w programie FreeCAD.
Jak chcesz się "popastwić" na moimi modelami, to zapraszam do odpowiedniego wątku w dziale Tabor TT/TTm/TTe.

Reakcje
3.845 34 0
Kolego Tadeuszu jakiekolwiek "pastwienie" się (nawet pisane w cudzysłowie ;)) nad materią nieożywioną (nie mówiąc już o istotach żywych) uważam za wyjątkowo niepokojący objaw, i nie w głowie mi tego typu zachowania.

Temat jest o węglarce typu 3W, w dodatku jedyny o tego typu wagonach, w działach "Prawdziwa kolej" > "Kolej w Polsce", więc nie wiem dlaczego miałbym zadawać tego typu pytania w innym dziale, wątku, tym bardziej, że nie dotyczą one przecież sensu-stricte modelu (który jest w tym przypadku tylko "nośnikiem informacji o budowie wagonu"), ale realnych węglarek tej rodziny i tego co było w latach 60-/70-tych.

Masz prawo traktować ten temat w sposób na tyle hermetyczny, że nie dopuszczasz akurat tu, tego typu pytań, i nie odpowiadasz na nie. Szanuję Twój wybór. Dodam tylko, że przypomniała mi się ostatnio Twoja osoba i Twoja pasja modelarska odnośnie m.in. tych konkretnych węglarek, a ponieważ jesienią ubiegłego roku miałem okazję przejrzeć interesujące ksera dokumentów i dokumentacji technicznej (od razu dodam nie są w moim posiadaniu), m.in. o wymianie hamulców Westinghouse'a na Oerlikona (w tym, w tej rodzinie węglarek) chciałem dowiedzieć się do jakich materiałów Ty dotarłeś (może tych samym ?). No cóż, przepraszam, za domniemane "pastwienie" się nad Twoimi modelami (skoro tak to odebrałeś), a z zaproszenia do innego wątku, nie skorzystam.

Spokojnego, II dnia Świąt, wszystkim życzę.