• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

wątek zapoznawczo-projektowy

OP
OP
R

rycerz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
postanowiłem po przeczytaniu kilku wątków i namowach ludzi znających się na rzeczy, że zacznę budowę modułu składającego się z dwóch segmentów 50x80cm będzie to jakiś nudny szlak ;)

może ewentualnie z jakąś bocznicą szlakową mikroskopijnych rozmiarów
[ jakieś żeberko i kawałek toru do magazynu ]

skrzynki będą zbudowane ze sklejki grubości 12 mm,

na dzisiaj nie wiem jeszcze jaki profil boczny wybrać,a musze się zdecydować do niedzieli...szkoda, że nie można nabyć takich gotowych profili :( :(

zamówiłem już kilka drobiazgów w kilku sklepach, zobaczę przy okazji, który sklep ma miłą i profesjonalna obsługę ;)

dziękuje tym osobom które na pw dały mi wiele fajnych rad, mam nadzieję że będę mógł korzystać z waszej wiedzy i pomocy cały czas...

OP
OP
R

rycerz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Niech ktoś coś napisze.
Fatalnie wygląda kilka moich własnych postów koło siebie :oops:

Myślicie że dobrze zrobiłem decydując się na profile fremo ? Mieszkam na Dolnym Śląsku...czy komuś sie kiedyś przydam? :oops:

OP
OP
R

rycerz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
minął prawie tydzień ;)
postanowiłem zbudować dwu segmentowy moduł szlakowy 50x80cm zakończony profilami FREMO

dodatkowo ze szlaku na torach Tiliga http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4985 będzie zjazd http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=34612 na żeberko, potem kawałek szlaku i zamontowany rozjazd
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=29011

jeden szlak poprowadzi do magazynu z rampą, a drugi obok do przeładowni z dzwigiem
pewnie zejdzie mi na tym ze dwa lata :roll:

bocznica z magazynem nie będzie zakończona żadnym standardowym profilem. I zacznę budowę właśnie od niej, czyli napoczątek będzie to diorama ;)

własnie zleciłem wyprodukowanie materiałów ze sklejki 10mm żeby zbuować z niej skrzynkę formatu 50x80cm.

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
rycerz napisał(a):
jeden szlak poprowadzi do magazynu z rampą, a drugi obok do przeładowni z dzwigiem
Czyli co, zrobisz posterunek odgałęźny, czy coś innego. Bo te dwa szlaki to sugerują. Z kolei fragment o tym ,że prowadzą do czegoś mogą sugerować, że to nie o szlaki chodzi tylko tory i to ślepe. Znaczy zakończone kozłem.

Narysuj no o co ci idzie.

brian-82

Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
Czyli, jak dobrze rozumiem to chcesz mieć szlak jednotorowy z odgałęzieniem na bocznicę. Bocznica dwutorowa. Jeden tor pod rampę i magazyny, drugi pod suwnicę. BTW. co chcesz tą suwnicą ładować? :p
Bocznica jak bocznica, mało wygodna jeśli chodzi o manewry, ale i takie się zdarzały. Jak chcesz zrobić ochronę szlaku? Żeberkiem ochronnym, czy wykolejnicą jak to było w Kłodzku Zagórze?

brian-82

Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
Wykolejnice mają pewną wadę - ciężko je dostać a i tak trzeba je posklejać/polutować, bo nie widziałem takich gotowych. Łatwiej więc zrobić zwrotnicę prowadzącą od strony bocznicy na żeberko ochronne.